Obrovská krční mandle

• Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
13
16.1.23 18:46

Obrovská krční mandle

Ahoj mamky mám takový dotaz, dcera (6let) byla na ORL kam byla poslána od obvodní lékařky. Trpime už 2roky nonstop na nemoce. Na ORL zjištěna zvětšená nosní mandle na odstranění. Odstranění nosní mandle proběhne 1.3.23
Zjistila jsem že má dcera takhle velkou krční mandly, nestěžuje si na bolest ani škrábání v krku, angínu ještě nikdy neměla jen suché kašle. Myslíte že to mám jít znovu řešit na ORL? Doktor to viděl koukal ji do krku i uší, ona ji měla vždy větší ale ne až tak moc že by to zasahovalo na čípek. Máte někdo zkušenost?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
K82
2202
16.1.23 19:06

A co ti na to řekl ten doktor?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
16.1.23 19:09

@K82 doktor řekl že na odstranění je jen nosní mandle na krční neřekl vůbec nic v tu chvíli mě ani nenapadlo se na přímo na to zeptat ale byla tam poslaná na kontrolu nosní i krční, koukal na obě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.1.23 19:10

Dcera mela takhle velke krcni obe, nemela skoro prostor mezi nima… ORL rekli nebrat, ale nechala jsem ji odstarnit nosni, kde rekli, ze je velka a ze ta by se asi vzit mela, protoze mela casto anginy ( 3-5× za rok)… a vvtech peti mela prave anginu asi 3× za sebou behem 2 mesicu. Po operaci info, ze byla nosni hrozna, zbrazdela, zhnisana, ze v ni byl asi ten streptokok… byla tam v 5 letech a od te doby mela anginu 1-2× za rok tak do 8 let, ted uz 1× za 2-3 roky… krome tech angin, ale stonala podprumerne. Jinak na velke mandle dr doporucovala cesnek do vseho… polevky, topinky atd…
Jo a jinak se ji ty mandle zmensily tak v 8-9 letech, ale stejne je na vetsi nez mladsi dcera, ale uz ne tak silene, uz jen trochu

Příspěvek upraven 16.01.23 v 19:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
16.1.23 19:14

@Aglája75 dcera má právě také obrovskou nosní protože jsme měli hroznou doktorku a ta s prominutím na všechno 💩… Změnili jsme Dr. Ta nás poslala na alergologii i na ORL, dcera je zdravá cca týden z 2 měsíců jinak extrémní kašel trochu jste mě uklidnila :D tak uvidíme po té operaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
16.1.23 19:22
@Tereza338 píše:
@Aglája75 dcera má právě také obrovskou nosní protože jsme měli hroznou doktorku a ta s prominutím na všechno 💩… Změnili jsme Dr. Ta nás poslala na alergologii i na ORL, dcera je zdravá cca týden z 2 měsíců jinak extrémní kašel trochu jste mě uklidnila :D tak uvidíme po té operaci

Ta nosni u nas probehla dobre- plazmou, ale ted uz jsou mozna i jine metody:)… je to skoro 8 let uz:).
Drzim palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
16.1.23 19:25
@Aglája75 píše:
Ta nosni u nas probehla dobre- plazmou, ale ted uz jsou mozna i jine metody:)… je to skoro 8 let uz:).
Drzim palce.

Také doufám že vše bude v pořádku protože máme ještě k tomu nemocné srdíčko takže je to trochu komplikovanější 😊 hlavně že už to máte v pořádku 😊 zdraví je nejdůležitější

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8441
16.1.23 21:24

A kdy byla na tom ORL a kdy je focená ta fotka? Přijde mi, že tam má čepy :nevim: takže možná proto je zvětšená…
Jinak syn má taky brutálně velké obě krční mandle - má je i takové prokrvené. Trhat nebudeme - nikoho to ani nenapadlo. Nosní má taky zvětšenou, tu nám doporučovali vytrhnout, ale zkusili jsme nosní konvičku a homeopatika a zabralo nám to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
16.1.23 21:30
@florenc píše:
A kdy byla na tom ORL a kdy je focená ta fotka? Přijde mi, že tam má čepy :nevim: takže možná proto je zvětšená…
Jinak syn má taky brutálně velké obě krční mandle - má je i takové prokrvené. Trhat nebudeme - nikoho to ani nenapadlo. Nosní má taky zvětšenou, tu nám doporučovali vytrhnout, ale zkusili jsme nosní konvičku a homeopatika a zabralo nám to.

Na ORL byla před 10dny foto focené dnes, ale takhle velkou ji má už cca 4m. Čepy tam nemá byla zrovna po jídle 😊 koukala jsem teď a nic tam nemá tak možná tam měla něco z jídla 😊 ale i když se jí čepy dělali chodila na výtěry a vše měla čisté včetně CRP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
16.1.23 22:24

Zkuste se na ORL zeptat, zda by nechtěli provést v rámci adenotomie i tonsilotomii (ideálně RFITT). Pravá tonsila je skutečně velká, když už bude dítě v celkové anestezii, proč toho nevyužít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
16.1.23 22:33
@Doctus píše:
Zkuste se na ORL zeptat, zda by nechtěli provést v rámci adenotomie i tonsilotomii (ideálně RFITT). Pravá tonsila je skutečně velká, když už bude dítě v celkové anestezii, proč toho nevyužít.

Mohla by jste mi to prosím popsat jako člověku co tomu nerozumí? 😀 Jedná se o zmenšení? Děkuji.
Jinak co se tohoto týká ona by to stejně musela mít na dvakrát kvůli tomu srdci 😔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9729
16.1.23 22:38

@Tereza338
RFITT je speciální metoda, kdy se krční mandle neodstraňuje, ale jen zmenšuje. „Imunitní“ funkce je zachována, jen nepůsobí útlakově. Pokud nemá pace-maker nebo ICD, tak by snad bylo lepší i spojit oba výkony v jednu dobu (pokud by nasazovali ATB clonu během operačního výkonu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
284
17.1.23 12:03

Mame take velke a oboustrane. Na orl rekli odstranit nosni - cekame na termin v unoru. Po odstraneni nosni mandle by mela zacit reagovat i krcni a zmensit se. Byli bam vysvetleno, ze nosni mandle je hodne zvetsena a chrinicky uz nemocna. A staci maly stret s viry a bakteriemi a ona to tam kumuluje dal a tim trpi i krcni, ktere se zvetsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
502
4.8.23 10:59

@Tereza338 Dobrý den, zjistila jsem také jednu takto zvětšenou krční mandli u dítěte. Prosím, jak to u vás dál proběhlo / probíhá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
284
4.8.23 11:56

Konkrétně my jsme zjistili na orl, ze krcni mandle se zvetsuje v dusledku zvetsene nosni mandle. Je to vlastne dano tim, ze ve zvetsene nosni mandli neustale probiha infenkt a jelikoz nosni mandle je uz chronicky nemocna a nezvlada vse z nosu zachytiz, posila to dal do krku. Nosni mandlicku mame od cervna odstranenou a mela by se zmensit i ta krcni. Ted jsem se ji dlouho do krku nedivala. Ale uz po operaci mi prisla mensi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí