Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtela jsem se zeptat, zda vam lekari take doporucuji nechat se po porodu (respektive v tehotenstvi, ale to jsem odmitla) ockovani proti cernemu kasli? Je to pry novinka, u prvniho pred dvema lety nic takoveho nebylo. Je to kombinovane s tetanem a zaskrtem a meli by se ockovat rodice, prip. dalsi osoby, co prichazeji s ditetem do kontaktu. Mne jde tedy hlavne o to, ze kojim a na to pry nebyly delane zadne testy, ale predpoklada se, ze to miminku nikterak neublizi… Mate s tim zkusenost? Predem diky za odpovedi.
@Adelide při kojení se neočkuje - nic.. normální dr Tě upozorní, že očkování až po ukončení kojení - já měla takhle odložený tetanus. Jinak pro mě toto zbytečné..
Pro dítě je černý kašel nebezpečný v začátku, pak už ne. Nech si udělat test, jestli ho nemáš a hotovo.
@Adelide jj V Podoli (UPMD) se tak ockuje dobrovolne… Urcite se nekdo najde, ja si to teda moc nedokazu predstavit.
Tady je nejake info: http://www.upmd.cz/?…
Příspěvek upraven 23.05.14 v 11:28
No na jednu stranu mi prijde rozumnější očkovat dospělého, než malinkaté miminko, jenže i o tomto očkování se teď mluví jako o neúčinném, tak bych se na to asi s klidným svědomím vykaslala.
@Adelide
Doporucuje se to, ja se neockovala, volila jsem strategii totalne zdrave navstevy a zadny kolektiv ci obchodak… do 2.hexy.
Pro kojence pertuse nebezpecna je, videla jsem 7mi a 10ti mesicni neockovane dite s timto hnusem a neni o co stat. To ze se ty dnes otestujes na onu chorobu neznamena, ze to zitra nechytis a testovat kazdy kaslik… ![]()
Je to na kazdem…
Ja som sa nechala ockovat zrovna teraz boostrixom.. doporucili mi este pred tehotenstvom - prevencia..obvodacka ma hned upozornila, ze ockovanie nehrozi v dobe kojenia a podobne..Ako hovori martina.se - ockovanie po kojeni..
Diky za zkusenosti. Me jenom hrozne bavi, ze se clovek musi rozhodnout sam a nest si nasledky sveho rozhodnuti, kdyz se na tom ockovani neshodnou ani odbornici ![]()
Příspěvek upraven 23.05.14 v 12:31
Chtěla jsem nechat očkovat manžela, ale neukecala jsem ho. Pokud se nestýkáš s nějakou rizikovou skupinou, tak bych se na to vybodla. Černý kašel je nejnebezpečnější pro novorozence a kojence do 3m, takže pokud kojíš, tak tě stejně nenaočkují a potom už bude očkované dítě.
ovšem pokud bych plánovala těhotenství, tak bych se očkovat nechala, pertuse se poslední dobou docela rozmáhá.
@Elenloth Oni me prave chtej ockovat, i kdyz kojim… Manzel se nechal, kdyby nahodou…
@Adelide jak staré je miminko? vzhledem ke kombinaci s tetanem a záškrtem bych při kojení do toho nešla. Pokud nutně netaháte čerstvě narozené dítě do obchoďáku, nebo si u vás nepodávají dveře problémoví příbuzní, tak podle mě rizika očkování při kojení převáží benefit prevence.
@Elenloth no my ted koncime sestinedeli. Kolektivu se nevyhnu uz kvuli starsimu. Chodime teda nejcasteji jenom ven, ale…
@Reaskiller Mne prave ten boostrix doporucili i ted v kojeni…
@Adelide Ven jako na procházku, na hřiště a tak je to v pohodě. Nejhorší jsou uzavřené prostory plné lidí jako obchoďáky, MHD, školka a herničky a tak.
Předpokládám, že nemáte za barákem přistěhovalecký tábor, nebo kolonii bezdomovců ![]()
@Adelide fakt?
no vidis.. mozno ma chcela len dochtorka postrasit alebo sa chcela vyhnut komplikaciam keby sa nahodou nieco stalo.. (ja to mam s tym zdravim trosku zlozitejsie)
iny kraj, iny mrav ![]()
@Elenloth No prave kvuli tomu to zvazuju. Bydlime v zahr. a pristehovalcu z celeho sveta je tu dost, ve vedlejsim meste je i nejaky azylovy dum. Nemame tu taky zadne hlidani, takze se v nakupovani stridame s manzelem, s detma jsme byli jenom jednou, ale i kdyz pujdu sama, tak muzu neco chytnout… Necham si to jeste rozlezet v hlave…