Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@j.a.n.i1 nejdřív je psinka, tam dostanou ockovak. Vzteklina je az potom
@Martina_000001 píše:
Dobrý den, trápí mě jedna věc…
Mám přítele který má pejska. Doma jsem uklizela a našla jsem očkovací průkaz pejska kde jsem zjistila že není očkovaný proti vzteklině.. Pejsek má dva roky a strašně mě to trápí a strašně rada by jsem tomu pejskovi pomohla. Tuto situaci jsem řešila s přítelem ale ten mi řekl že nemá peníze na pokutu kterou by za to nenaočkování zaplatil.
Máte někdo nějakou radu prosím?
Jenom poznámka - určitě je moc dobře, že chceš nechat pejska naočkovat. Jen se o něj nemusíš bát, než to uděláš, vzteklina u nás byla naposledy prokázaná v roce 2022.
Pokuty bych se nebála, když půjdeš na veterinu nechat ho naočkovat. Tam by byl problém, pokud by pes někoho pokousal, pak by to byl průšvih. A kousnout může i hodný a mírný pes, když se něčeho/někoho lekne nebo se cítí ohrožený.
Očkování na tři roky stojí kolem 350,– Kč, to se určitě dá finančně zvládnout.
@j.a.n.i1 to ale nemusí. očkuje se běžně až při dalším přeočkování a já nechávám vzteklinu samostatně v 6m a dávám rovnou na 3 roky.
Také myslím, že Vám lékař pokutu nedá. Našeho stařičkého psa (navíc po mrtvici a s „alzheimrem“) už jsme poslední roky na vzteklinu neočkovali, když už se dostal maximálně na naši zahradu pod dozorem a nechtěli jsme mu přitěžovat (mysleli jsme, že už bude brzy konec, ale chudák se nakonec udržel ještě dva roky). U doktorů jsme byli pečení vaření, na očkování vzteklinou řeč nepřišla a žádná pokuta. Jen nám doktor u starého i u nového pejska doporučoval hlavně ta další očkování (psinka, leptospiroza a ještě něco), že jsou pro psy mnohem nebezpečnější a mnohem spíše se nakazí. Vzteklina se prý u nás (téměř?) nevyskytuje. Tak doporučuji naočkovat, a rovnou kombinaci ![]()
@brambora80 u nás je besnota problém pri hraniciach s Poľskom, tam nie je očkovanie povinné tak sem tam zablúdi besná líška. Ale ďaleko sa väčšinou nedostane.
@JancaS84 píše:
Psa vezmi naočkovat, nejspíš bude potřeba 2× a pak přítele kopni do zadku.
Presne tak..
Ako tu už bolo napísané, pokutu nedostane, choď ho kľudne aj ty dať zaočkovať. Len ak „nemá peniaze na pokutu“, tak by ma naozaj zaujímalo čím toho psa kŕmi
Obávam sa, že príkladná starostlivosť to nebude… ![]()