Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ocr můžeš mít jak dlouho chceš. Těch 16 dní je placených, dal zadarmo. Ale není to tak, že bys musela někde něco zadat. Prostě ti to dal běží, dokud to neukoncis.
@Anonymní píše: Více
Dovolenou si vzít nemůžeš? Měla bys ji aspoň placenou.
@Midaku píše: Více
A není to tak, že je to tak dlouho, jak urci lékař? Mně zase přijde divné, aby si rodič diktoval, že se mu chce dát dítě do školky až po víkendu. 16 dnů na léčbu antibiotiky je snad až až, ne?
@zrcadlo no když ty antibiotika měl po druhé a z jedné diagnózy je jiná… začaly jsme zvracením a průjem a končíme angínou
@zrcadlo jasně, určuje to doktor, já jsem to myslela tak, že neřeší žádných 16 dní a že by pak musela zadat o prodloužení. Ocr se prostě vypíše, jak dítě onemocní, a ukončí, jak se dítě uzdraví. Je jedno, jak dlouho to trvá. A teda nezažila jsem, že by doktor hrál dítě do školky. Spíš naopak, doporučuji delší rekonvalescenci, nebo když rodič řekne, že dítě ještě není úplně fit, tak ho do kolektivu neposle. Nikdy se mi nestalo, že bych musela dát sítě do školky dřív, protože mi doktor už sám od sebe ukončil ocr. Jednou jsem s dcerou byla doma víc jak měsíc, hospitalizace, operace, dlouhá rekonvalescence… doktorka sama řekla, že ji pustí do školky nejdřív v určitý den, ale že když budu chtít, ať jsem s ní doma klidně o týden dva dyl, že to jen prospěje. A nebyl problém to ocr nechat běžet.
@Midaku píše: Více
Tak po operaci to je asi pochopitelné, ale na běžné nemoci prostě dávat tak dlouhá OČR má za následek to, že ty ženy s malými dětmi nikdo nechce zaměstnávat. Taky jsem si prošla velkou nemocností obou dětí, chápu tu zoufalost, kdyz v pondělí dítě nastoupí do školky a ve čtvrtek ráno už zůstává s horečkou doma. Ale z druhé strany, když bude s anginou (byť později diagnostikovanou) doma 20 dnů, tak to ke zlepšení situace se zamestnavanim matek moc nepomůže ![]()
@zrcadlo naprosto chápu neochotu zamestnavat matky s malými dětmi. A stejně tak chápu matky, co neposlou dítě do školky den po dobrani atb. 20 dní na angínu je opravdu přehnané, i s předchozím prujmem nebo co to zakladatelka psala. Ale někdy se to tak blbě sejde, že člověk je doma měsíc ani neví jak. Angína, 3 dny ve školce a průjem, 2 dny ve školce a nachlazení (takto to měla kamaradka). My loni zas neštovice, než proběhly u všech 3 děti, byl to měsíc a půl. Do práce jsem chodila na 2 nebo 3 dny v týdnu, střídali jsme se s manželem… je super, ze je ta možnost být s nemocným dítětem doma „neomezene“ dlouho. Ale ano, souhlasím s tím, že by se to nemělo zneužívat a že logicky matka s malým dítětem je zaměstnanec roku, o kterého se všichni perou.
Zase bych nedělal z angíny meningokokovou sepsi, jinak OČR můžete mít i měsíc, jen teda zaměstnavatel bude zřejmě skákat radostí.
Zdravím holky mám dotaz moje dr má dovolenou a je tu až zítra odpoledne. KDYŽ jsem samozivitelka a mam 16 dni nárok na OČR což bude ve středu je možné si říct o prodloužení do pátku ikdyz to je neplacené? Jde o to že bych musela dát malého hned do školky a nechce se mi ho hned po vysazení ATB ho hnát do školky. Prece jen po víkendu by to bylo lepší i kvůli moji práci… nevíte zda to tak jde? Nebo jak se to případně řeší? Nemám s tím moc zkušenosti