Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To se mi zdá divné. Vždyt pokud je asistent psaný na tvoje dítě, tak pokud ho SPC nenapíše do doporučení, tak asistent končí. Nebo si ho zaplatí škola, ale to zase nebrání tomu, mít k tomu dalšího do té šestky. V doporučení je teda co.
Poslední slovo má SPC. Podle toho co píšeš, by bylo dobré, aby dítě AP ještě mělo. Přechod na 2. stupeň je náročný sám o sobě. Navíc když bude změna kolektivu. Taky učitelů. Více hodin. Pokud škola potřebuje AP na 1. stupni, tak musí SPC/ PPP dítěti na 1.stupni AP přiznat. Prostě vezmou dalšího.
Syn měl AP v 6 i 7 třídě. Až teď do 8 už nebude mít.
Dcera má ve třídě AP pro dítě, co má dvojky, ale problém s chováním. Má ho i teď v sedmé třídě.
Prospěch není všechno. Syn měl na 1.stupni samé 1 nebo sem tam 2, problémy byly v úplně jiné oblasti.
Poradny teď schválně snižují počty asistentů. U nás ve škole, dítě co mělo asistenta od první třídy, minimální výstupy, asistent odebrán v osmé třídě. To samé další dítě ve třídě. Asistent také od první třídy, dítě adhd, medikace, přidružené problémy. Také asistent odebrán. Takže asi tak.
U nás zatím dobré. Zatím. S tím, že do 8. už nedostane jsme počítali. Je to dobré rozhodnutí.
Ono pokud to nepůjde, tak určitě sami pedagogové a zejména školní poradenské pracoviště budou aktivní. Faktem je, že asistenti jsou potřeba na prvním stupni kvůli zvládnutí trivia. Druhý stupeň je o rozšiřování znalostí. Mám ve třídě kluka podobného ražení, ale intelekt je hraniční, není tam žádné PAS, známky trojky. Asistenta nemá, občas by se hodil, ale tím, že je jeden, se da situace zvládnout, má trochu odlišný režim než zbytek třídy. Uvidíte, dopředu se nedá odhadnout, jak to dítě bude snášet, nicméně si myslím, ze dobre vedení hodin a domácí příprava jsou základ, aby se dítě adaptovalo i bez asistenta.
Škola nechce AP na druhém stupni a poradně to vyhovuje, když je třeba šetřit. S tím nic neuděláš. Znám takovou školu, kde ředitelka nemá absolutně žádnou AP. Nechce je, že to zvládnou bez.
@Kelsey píše: Více
dobře, ale pořád nemá logiku to, že nedostane na druhý stupen, protože je potřebují na první. To spolu nesouvisí.
@vokishka píše: Více
Já v tom logiku vidím. V každém případě bylo celkem zřejmé, že ta situace s asistenty je dlouhodobě finančně neudržitelná. Asistenti se udrží u závažných diagnóz, u dětí s těžkými poruchami, ale ne u dětí s jedničkami a dvojkami, které trápí úzkosti. To prostě nelze udržet.
@hanka.br. píše: Více
jakou, toho asistenta na prvním stupni si musí financovat sami. Takže pokud napíše poradna asitenta i do šestky, je to placené z jiných zdrojů, Takže nemůžou říct, že ho potřebují víc na prvním stupni. Klidně můžou mít oba.
Já jsem hlavně zvědavá, co pak budeme v září dělat, až se dítě zhroutí. Já s ním taky nemůžu být doma a čekat, co bude. Ach jo. Už loni jsme mu sháněli terapeuta, protože to nezvládalo a je v péči psychoterapeuta (má prostě náročnější životní podmínky). To všechno v pedagogickém centru ví.
@Mariane.B jde o AP, ne osobního asistenta.
@hanka.br. PAS s ADHD a úzkostmi ale není úplně lehká diagnóza, byť má dítě normální intelekt. Dítě má AP od nástupu do MŠ a to ještě nezvládalo běžnou, bylo ve speciální.
Dobré dopoledne, prosila bych o názor na naši situaci. Dítě aktuálně odchází na druhý stupeň, celou dobu mělo k dispozici AP a díky němu a vyhovujícímu přístupu učitele zvládá učivo bez snížení výstupů na jedničky, dvojky. Pedagogické centrum by si představovalo na přechod na druhý stupeň, kdy se zvýší náročnost studia, dopomoc AP na část výuky s tím, že pokud by to dítě zvládalo, AP by od sedmé třídy nebyl. Škola se ale postavila proti, že asistenty potřebuje na první stupeň a že dítě má dobré známky a zvládne to samo. Jenomže dítě má AP kvůli sociální oblasti, úzkostnosti, což souvisí s diagnozou a ačkoliv se zlepšuje, stále má nedostatky v daných oblastech a zvláštnosti, na které je třeba brát zřetel (vykřikuje v hodině, poskakuje a třepe rukama, porucha pozornosti, takže bývá mimo, zvlášť v pozdějších hodinách).
K tomu všemu bude mít místo 4× pěti a jednou šesti hodin týdně najednou 4× šest hodin týdně a jednou do skoro půl čtvrté vyučování. A jako bonus, místo 20 dětí ve třídě se budou slučovat s druhou a bude jich přes 30. Vedení školy přislíbilo, že na část hodin se budou dělit a že prý na dítě někdo dohlédne. ale to mi nepřijde dostatečné.
Co si o tom myslíte vy? Já jsem dala do SPC vědět, že to v září budu aktivně řešit, ale celá situace se mi opravdu nelíbí, takhle je to na dítě zbytečně velký tlak.