Od kdy neschopenka?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Pokud pečuješ o nezopatřebé dítě do 4 let, platí soc. a zdrav. stát a nemusíš nikde nic hlásit, jelikož dokud tvůj zaměstnavatel nenahlásí tvůj nástup do zaměstnání, budou tě do těch 4 let brát, že pečuješ o dítě, kamarádka teď řešila to samé. Nemocenskou si nechej napsat až od pondělí, jelikož je to pracovní den, který jsi měla nastoupit. Tvoje účetní pak musí zajít na sociálku a přihlásit tě, že jsi od pondělí ukončila rodičák a že jsi opět v pracovním poměru, ikdyž na nemocenské. Po 21 dnech, kdy ti běží nemocenská, tak odešlě nemocenský lístek na sociálku a až po těch 21 dnech to nahlásí i na zdravotn pojišťovně
Vše je ověřené, řešila to tento týden
a účetní byl a vše oblítal a vše jí napsal, myslím postup ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičák mi končil 4.7. (třetí narozeniny dítěte)
5.7. byl svátek
6.7. byl svátek
7.7. sobota
8.7. neděle
9.7. nástup na nemocenskou - dřív mi to doktor nenapsal, prostě první následující pracovní den.
Rodičák jsou dávky, nemocenská jsou dávky. Nemůžeš pobírat dvě dávky najednou, takže to musí být první pracovní den následující po ukončení RD.
Na další mateřskou jsem nastupovala 14.9.
Jak byly ty volné dny tak nic, prostě jsem ukončila RD a pak v pondělí měla nastoupit do práce, taky bych ty volné dny neřešila. Jen jsem nenastoupila a přinesla neschopenku (po dohodě samozřejmě).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Radunka píše:
Rodičák jsou dávky, nemocenská jsou dávky. Nemůžeš pobírat dvě dávky najednou, takže to musí být první pracovní den následující po ukončení RD.
Tohle není vůbec pravda, rodič a nemocenská se dá klidně brát dohromady, pokud někdo při rodičáku pracuje a onemocní, tak má nárok na obojí.
A též není pravda, že by se neschopenka dala vypsat až po ukončení RD, dá se vypsat i v jejím průběhu, ale dokud neskončí, tak není nárok na peníze z titulu neschopenky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Tohle není vůbec pravda, rodič a nemocenská se dá klidně brát dohromady, pokud někdo při rodičáku pracuje a onemocní, tak má nárok na obojí.
A též není pravda, že by se neschopenka dala vypsat až po ukončení RD, dá se vypsat i v jejím průběhu, ale dokud neskončí, tak není nárok na peníze z titulu neschopenky.
Tak jako proč si nechat vypisovat neschopenku a „riskovat“ kontrolu když z toho nebudu mít žádné peníze že? Takže je lepší nechat si ji napsat až po skončení RD, nebo to chápu blbě?
To co jsem psala s dvojitou dávkou mi řekl lékař i paní na sociálce. Pokud někdo při RD pracuje a onemocní tak nevím jak to je, nemám zkušenost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rikinka Jestli tě má zaměstnavatel kam přeřadit tak mu to určitě řekni, že seš těhotná…jinak bych šla na neschopenku. Neriskovala bych s tím zvedáním těžkých věcí. Žádný prachy za to nestojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Radunka píše:
Tak jako proč si nechat vypisovat neschopenku a „riskovat“ kontrolu když z toho nebudu mít žádné peníze že? Takže je lepší nechat si ji napsat až po skončení RD, nebo to chápu blbě?
Tak třeba protože to co platí sociálka je vyšší než to co platí zaměstnavatel, takže pokud uběhne těch prvních 21 dní ještě za doby RD, tak člověk má pak rovnou vyšší peníze.
Nebo druhý důvod je loajalita vůči zaměstnavateli, aby to nemusel platit ze svého…
@Radunka píše:
To co jsem psala s dvojitou dávkou mi řekl lékař i paní na sociálce. Pokud někdo při RD pracuje a onemocní tak nevím jak to je, nemám zkušenost.
Tak to ti řekli špatně, jedinné co nejde pobírat zároveň je RP a PPM.
A pokud někdo při RP pracuje a onemocní, tak normálně pobírá jak RP, tak nemocenskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, tak se taky vlozim…
takze, kdyz si v praci dam triletou rodicovskou a na uradu prace zvolim ctyrletou… Tak kdyz bych ev. Po tech trech letech cekala dalsi dite, tak ev. Pokud me dr. uzna prace neschopnou budu dal pobirat ctyrletou rodicovskou z UP ( ev. Ji pak zrychlim, abych ji vybrala) a k tomu soucasne budu na neschopence…
Pochopila jsem to spravne?
- Citovat
- Upravit
Pokud tedy lze pobírat RP a zároveň neschopenku, nechám si to napsat tedy už od 9.11.
jak píše @j.a.n.i1 čím dřív, tím dřív mi uběhnou neplacené 3 dny a od pondělka (kdy je nástup do práce) bych už měla placeno…ovšem, teď uvidím jak ta naše účetní na to…a taky co DR, třeba ta mi to dá rovnou od pondělka a basta ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj, tak se taky vlozim…
takze, kdyz si v praci dam triletou rodicovskou a na uradu prace zvolim ctyrletou… Tak kdyz bych ev. Po tech trech letech cekala dalsi dite, tak ev. Pokud me dr. uzna prace neschopnou budu dal pobirat ctyrletou rodicovskou z UP ( ev. Ji pak zrychlim, abych ji vybrala) a k tomu soucasne budu na neschopence…
Pochopila jsem to spravne?
Ano, přesně tak… a pokud tě práce neschopnou neuzná a půjdeš do práce, tak budeš pobírat plat plus ten rodičák ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
tak RD mi skončila v sobotu 10.11. a neschopenku mám platnou od 11.11..
Holky, mám ale dotaz. Prý mi v prosinci přijde normálně celý rodičák za celý listopad, i když jsem rodičovsku k 10.11. skončila. To mi potvrdili i na sociálce. Ale mě vlastně od 11.11. do 30.11. běží současně pracovní neschopnost…ta vyplacena (za tuto část v měsíci) v prosinci teda nebude? První nemocenskou dostanu jako by až v lednu 2013 za celý měsíc prosince? Nebo to bude taky vyplaceno současně?
Nepopírám, že kdyby to mělo být vyplaceno současně, že bych nebylo mooooooooooooooc ráda ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mami&Emmi Dostaneš to současně, neschopenka a rodičák dohromady být mohou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 TAKŽE MYSLÍŠ, ŽE DOSTANU CELÝ RODIČÁK A JEŠTĚ K TOMU NEMOCENSKOU ZA TU POMĚRNOU ČÁST? Já myslela, že dostanu rodičák od 1.11. do toho 10.11. a za zbytek nemocenskou, ale pak že rodičák za celý měsíc, tak mě právě napadlo, jak ta neschopenka, která běží současně. A právě že vím, že k rodičáku může být třeba normálně plat, tak mě to napadlo
to by bylo ale velice příjemné!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mami&Emmi Jojo, celý rodičák a neschopenku podle počtu dnů… problém nastává pouze v případě když se v jednom měsíci kombinuje rodičák a PPM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit