Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, dceři jsem minulý týden ve středu objevila roupy. Hned ve čtvrtek jsme od doktorky dostali Vermox, který dcera ještě ve čtvrtek spolkla. V sobotu večer byla na velké a hovínko měla plné červíku. Živých. Takže zjevně první dávka úplně nezabrala. Dnes (pondělí), jsem tedy volala doktorce a ta mě seřvala, co si jako myslím, že léčba trvá až 6 týdnů. Tak jsem řekla, že bych teda potřebovala napsat ošetřovák, že dceru nemohu dát do školky. Tak mě seřvala po druhé, že nevidí důvod nedat dceru do školky a že mi nic nenapíše. Že bych mohla mít dceru doma taky dva měsíce. A prý ať si o tom něco přečtu na internetu. Když ve školce řeknu, že máme roupy, tak mě pošlou do háje. Když to neřeknu a vykecá to dcera, tak bude taky problém. Dovolenou si vzít nemůžu. Hergot, vždyť je to infekční. Vůbec nevím, co teď.
Příspěvek upraven 28.07.25 v 15:02
U nás se může do školky, pokud se podá první dávka
přece nebudeš doma 14 dní do další dávky
Pohled z jiné strany. Konečně rozumná doktorka, která nepíše OČR na každou blbost. Tato dávka je totiž snadno zneužitelná už proto, že děcko může klidně hlídat někdo jiný a ošetřovatel má volno. Jen se na to tak nepoukazuje jak na zneužívání jiných dávek.
Infekční to je, ale až těsným kontaktem. A po požití jedné nebo dvou tablet může normálně do kolektivu.
@pikola píše: Více
Ale takové prázdniny se rodičům líbí. OČR vychází poměrně dobře i finančně. Když je doma víc lidí a dítě má kdo hlídat, proč ne ![]()
Naše doktorka má hodně nízkopříjmových a právě k vůli těmto „zneužívačům“ chce dítě, kterému píše OČR, vidět.
Dobře, děkuji za odpovědi. Nejvíc mě štve, že jsem se chtěla jen zeptat jak to teda je. A rozjíždí se tu hned diskuze o zneužívání dávky. Jsem rok po rodičáku v práci a za celý rok jsem sama ani jednou nebyla na neschopence a ošetřovné jsem měla na dceru jen dva dny.
Upřímně, na roupy si spíš zvykej jako na realitu života s malým dítětem, stejně jako na vši. Prostě dáš prášek, všechno vyprat a vydesinfikovat, dceru řádně poučit o zásadách hygieny, ale všechny asi máme představu, jak to takoví tříleťáci dodržují. Je divný, že měla tolik dní po prášku ještě živé roupy ve stolici, vermox je vybije okamžitě a dávka po 14 dnech se dává proto, aby vybila případné pozůstalé, kteří v době první dávky byli ještě vajíčko. Chytit roupy je extrémně snadné, vajíčka jsou lehká a je jich velké množství, stačí třeba vyklepávat peřinu a můžou ti vletět do pusy.
Kvůli roupum děcka ve školce snad nikdy nechyběly, max ten jeden den, nez jsme sehnali vermox. Po prvni davce uz normlane do skolky muzou. Doktorka vždy doporučila vse preprat a zvýšit hygienu do uplneho vyléčení. Dítě poučit, ale do skolky normálně dávat. Ani učitelky nikdy neměly problem, stačilo, ze lek byl podán.
Me jen zaráží, ze i po podání tablety mela porad živé roupy. Spíš nez ze by lek nezabral bych uvažovala o tom, ze se narazila znovu. Vyprali jste všechno, povlečení, pyžamo, deky, polštář, posteloveho plyšáky… nebyla v kontaktu s někým, kdo by roupy mohl taky mít? Ta první davka vybije všechno živé v podstatě ihned.
Příspěvek upraven 28.07.25 v 10:46
@ladybubolf píše: Více
Výborně. To nebyla celý první rok v3 školce nemocná?
Nebo hlídal někdo jiný…?OČR holt bude na něco vážnějšího. ![]()
@Anonymní píše: Více
To já si zvykám. Dcera už je má po třetí. Ale dřív jsem s ní byla doma, tak jsem to neřešila. Jen jsem vznesla dotaz, protože jsem se bála, že mě ve školce ukamenují. Když se v dnešní době dělá věda s každým soplem u nosu. Dokonce jsem si musela nechat dceru doma i s aftem v puse.
@truelly píše: Více
Nemocná byla každou chvíli. I její brácha. Snaží se střídat na hlídání muž, který pracuje na směny (kolikrát hlídal i po noční) a děda, který je v důchodu.
@Midaku píše: Více
Ano vše jsem přeprala, vysušila v sušičce, dvakrát za den jí sprchuju. A spí ve spoďárkách. Dezinfikuju záchod i vanu. už se nám to stalo, že Vermox nezabral. To jsou snad dva roky zpátky. I po Vermoxu měla strašně moc červíků. Zabrala až ta druhá dávka.
@Midaku píše: Více
Každopádně děkuji za odpověď. Jsem ráda, že je to konečně odpověď k tématu a ne k zneužívání dávky. Děkuji.
Vermox působí tak, že červíky vyhladoví (znemožní jim přijímat výživu), proto trvá několik dní, než zapůsobí. Navíc ve stolici můžou být i mrtví červíci, to je normální. Do školky bych normálně dítě dala, přímo infekční dítě není.
Kdybych to u svého dítěte zažila poprvé, tak jsem asi taky vyplašená a radši to konzultuju s lékařem. O tom všem tě měl poučit on. V klidu vysvětlit, že dítě do školky dát můžeš a ne dávat najevo, že je to tvá chyba. Pochybení vidím na straně lékaře a nedostatku poskytnutých informací.
No a teď už tedy víš, co a jak. Přeji, ať jste brzy fit.