Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, mam opakovane cysty na vajecnikach… Mam velkou nadvahu, kterou resim na obezitologii a nasli mi snizenou funkci stitne zlazy, takze beru prasky.. Z toho mi taky blbne menstruace - 9 mesicu jsem ji nemela, pak po vyvolavacce ano, pak dva mesice spontanne a ted zas nic, bolesti v podbrisku sileny.. sla jsem dneska na gyndu na kontrolu a mam na obou vajecnikach cystu..
Predminule jsem mela na jednom, pak jsem byla na kontrole a s menstruaci asi odesla a ted zas toto..
Mate nejaka tip, jak s tim zatocit? Vim, ze musim snizit vahu.. Ale da se s tim delat jeste neco? Dost me to omezuje, protoze pak kazdy krok boli..
Dnes jsem zase dostala agolutin a info, ze to snad s mns odejde.. ![]()
@Kacatko1986 Já na cysty trpěla od svých 16 let a pořád dokola se mi tvořily. Musela jsem kvůli nim na 4 laparky. Pila jsem čaje, ale ty nezabraly a jediné co vím, tak prý je na to nejlepší brát HA. Já pokud jsem jí brala tak jsem s nimi opravdu problémy neměla, ale jakmile jsem ji vysadila tak jsem musela na tu poslední laparku a po ní pak klid a nyní jsem těhu. Což říkají, že cysty po porodu se obvykle už nevrací tak jsem na to zvědavá ![]()
@Veruunčik no ja HA nemuzu brat kvuli tromboze.. takze to je trochu problem… Ach jo, no nepotesila jsi me ![]()
@Kacatko1986 Tak to je mi líto. Já se k HA pak taky vracet nebudu tak jsem zvědavá, zda ten porod pomůže a pak se mi tvořit nebudou, ale co jsem tak pochopila, tak ty cysty se tvoří kvli tomu, že na těch vaječnících pravidelně něco probíhá, třeba ovulace atd. no a když jsou ty hormony špatné, tak prostě se jakoby neutvoří nebo nedotvoří to co má a tudíš se tam objeví jakoby odpad nebo „to nedokončené“ a tím vzniknou ty cysty, tudíš o nepotřebné se shromaždí v ní. Nevím zda mě chápeš
Já totiž bez HA taky menstruaci třeba rok neměla takže prostě se tam něco děje, co je špatné a proto když se bere HA tak je cyklus pravidelný, děje se u vaječníků to co má a tudíš cysty nevznikají. Tak to chápu já
@Veruunčik nepomuze. Me se zacali tvorit po porodu. Rok jsem brala ha po prasknuti cysty. Ted tri mesice neberu a mam na obou vajecnikach same male cysticky… takze musim zas zacit brat prasky
cysty se pry tvori a oni nevi poradne z ceho. Ale ha zabranuje tvorbe diky hormonum
@palapa Tak třeba když se mi do porodu tvořily tak třeba to budu mít naopak a přestanou. Uvidíme, ale laparek jsem si už užila dost a asi radši brát HA než být pořád pod kudlou…:( Takže jedině HA na ně
@Veruunčik no ja byla jen jednou a to mi praskla a vzali mi i slepak. Ted jsem mela stejny bolesti a pry mi asi praskla nejaka mala a podrazdila mi bricho. Rekla mi, ze mam polycysticky vajecniky
Holky, porad se mi tvori cysty
jsem 4 tydny po laporoskopii kvuli srustym k panvy a ostraneni cysty. Dnes mi lekar nasel cystu 4 cm hrozne to boli ???? HA beru od porodu pred 3/4 rokem ko zvysili hormony, ale stale se ni tvori. Nevite jak na to? Jak se toho zbavim? Dekuji