Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
už někdy od května se syn opakovaně osypává. Od lékaře jsme na to dostali mastičku (naposledy kortikoidovou
), vyrážka vždy zmizela, ale po chvíli se objevila zase. Dle Dr. je to ekzém z vedra a zapocení. Je fakt, že po pobytu venku se to většinou zhoršilo, ale momentálně má syn vyrážku znovu a pro změnu hlavně v obličeji, tak už jsem z toho bezradná
Nechci ho pořád mazat (a už vůbec ne kortikoidy), protože to sice zabírá, ale jen krátkodobě, takže to příčinu vůbec neřeší. Nemáte prosím někdo zkušenosti s šetrnější léčbou (čaj, koupel, něco přírodního atd…)? Zkrátka neznáte někdo nějakou babskou radu, která by mohla zabrat?
Byla bych vám moc vděčná ![]()
Na kožní je u nás momentálně bez šance se objednat a nějak tuším, že by to stejně skončilo zase kortikoidy…
Předem děkuji za rady! ![]()
Zadjěte na alergologii a nechte si vyloučit, že váš syn není bezpříznakový celiak. To s ekzémem bývá docela často spojené. Plus to pochopitelně může souviset i s libovolnou jinou alergií.
Zkuste používat nějaký hypoalergenní prášek na praní, zcela vylučte aviváž prádlo po dokončení prací cyklu ještě jednou vymáchejte, aby v něm opravdu bylo minimum zbytku prášku. Používejte hygienická a kosmetické přípravky pouze vhodné pro atopickou pleť a ideálně s co nejmenším počtem použitých surovin - zejména různých konzervatnů, pafémů, silkonů a podobně.
Obvykle pomáhají ovesné koupele - do velkého látkového kapesníku dejte pomleté ovesné vločky, zagumičkujte ho a pověste ho na kohoutek vany tak, aby přes něj tekla horká voda.
Syn byl exematik asi tak roku a půl. Naše alergoložka měla tendenci ho mazat též kortikoidy. Jednou ho dokonce poslala na kožní, abych konečně viděla, že i kožař napíše, že má exem strašný. Dr.na kožním si tak pod vousy posteskla, jestli pí alergoložka někdy viděla strašný exém a řekla mi, abych se uklidnila. Řekla promazávat a být v klidu. Lanolin (Linola-Fett Ölbad přísada do koupele),ovesné koupele, pozor na parfémovaná mýdla a případně na aviváže. Jednou to měl dlouho dobré, pak jak píšeš se zapotil a měl to horší. Střídalo se to. My jsme pak dělali i úpravu stravy, protože se zjistilo, že má alergii na potrav. barviva a jejich vynecháním se to hodně zlepšilo.
Urcite zkusit protikvasinkovou stravu, nam to pomohlo 100%. kortikoidy jen zalepi problem, na chvili vyresi, ale vrati se to. Kozni taky jen da masticky, ale zaklad je ve STRAVE, cili malo cukru, hooodne zelene zeleniny a probiotika (zejmena je super hylak, neni sice dobry chutove, ale zato levny a ucinny - je to pro i pre biotikum). Zalezi take, zda neni potreba vysadit nejakou potravinu, mleko, psenici, lepek atd..
info zde:https://www.modrykonik.cz/…ekce-u-deti/
a take je k tomu pridruzena poradna, a i poradna s recepty..
Proste kuze je odrazem strev. Nechapu, proc to doktori porad prehlizeji. ja to resila u miminka, a kdyz jsem se vytasila s dietou, tak mi dr rekla, ze takove veci nemam cist..no jasne, prijde o kseft, dite se uzdravi. No ted to asi zjednodusuju, ale kazdopadne nam to pomohlo na tisic procent. I me ted na plisen na nohou.
@Malina9 určitě prověř stravu, může být na něco alergický, to se chce propracovat k dobrému alergologovi, na gastro, nebo na zkušeného homeopata. Popátrej po nemocech v rodině, tvoji- manželovi rodiče, sourozenci…
Jinak já sama ekzematik i syn, ekzem držíme na uzdě díky prokázané celiakii a bezmléčné dietě, kdy že mladý rozjí příležitostně sladkostí, hned se to projeví.
Výborná na zaléčení je Lipobaze - jedna je volně prodejná ale větší balení i účinnější je ta na předpis. Rychle a krásně zahojí kůži ![]()
Držím palečky, hodně zeleniny, ovoce, vařené nedochucované jídla, čajík, voda, cukr a sladkosti s mírou, nepřehánět to s pečivem ( u nás max 1 bonbon denně, když už ho honí chuť na sladké, tak dostane kostku dobré čokolády )
S efektem diety počítej tak za měsíc, je to běh na dlouhou trať.
Jinak kupovat drahé prášky je zbytečné, já dávám u praní jen máchaní navíc, a nepoužívám aviváž. Na mazání mi kožní pro prcka na tělo doporučil Leciderm mléko a žádné olejíčky. Myju ho pořád - má 3,5, nějakým hodně jemným dětským mýdlem a čím míň tím líp..
toho mýdla myslím
Děkuji všem moc za rady, vyzkouším tu ovesnou koupel.
Jinak alergie nikdo v rodině nemáme, peru samozřejmě bez aviváže a v Lovele, synovi je teprve 10 měsíců, takže žádné cukry ani barviva také nejí… Tak by mě zajímalo, v čem je zakopaný pes. Tak snad pomůže koupel ![]()
@Malina9 u nas byl prave zakopany pes v mlece a stalo se to po ockvoani..
@Malina9 otázka jestli kojíš, můžeš mít alergeny v MM nebo pokud je na umělé stravě, tak problém taky…