Operace varlátek v 10 letech

256
29.7.23 11:26

Operace varlatek v 10 letech

Dobrý den se synem už delší dobu chodím na endo… Doktor mu vždy varlatka stáhl řekl že v pořádku a šli jsme dom.. před měsícem nám poslal do nemocnice kde řekli že musíme na operaci objednání jaké na leden… Doufám že bude syn zdraví… Jde mi o to, že už to je pozdě… Bojím se aby nemel problémy s plodností.. Má někdo zkušenosti takhle v pozdním věku? Jak to děti snášeli… Syn se celkově boji nemocnice děkuji

Příspěvek upraven 29.07.23 v 11:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2586
29.7.23 11:49
@ajurka píše:
Dobrý den se synem už delší dobu chodím na endo… Doktor mu vždy varlatka stáhl řekl že v pořádku a šli jsme dom.. před měsícem nám poslal do nemocnice kde řekli že musíme na operaci objednání jaké na leden… Doufám že bude syn zdraví… Jde mi o to, že už to je pozdě… Bojím se aby nemel problémy s početím… Má někdo zkušenosti takhle v pozdním věku? Jak to děti snášeli… Syn se celkově boji nemocnice děkuji

Tohle ocituji. Celkově je to zajímavé, ale věta: „Bojím se aby neměl problémy s početím…“ mě rozsekala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1894
29.7.23 11:53
@mokkk píše:
Tohle ocituji. Celkově je to zajímavé, ale věta: „Bojím se aby neměl problémy s početím…“ mě rozsekala :lol:

Paní se bojí aby měla v budoucnu vnoučata… to je zcela oprávněný strach, když mu budou operovat varlata…
Zakladatelko jakou má diagnózu? Určitě tu nebudete jediná maminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.23 11:56

Syn měl problém s nesestouplymi varlaty. Nejprve řešeno hormonálně, to bylo OK, pak ale vyrostl a došlo na chirurgické řešeni, to mu bylo 9. Jedno varle.
Jeden den ráno ho přijali, dopoledne uspali, odvezli na sál, odpoledne ho vrátili na JIP, z té šel druhý den na normální pokoj.
Propousteli ho 3.den, chodilo se mu hůř, jinak ok, pak měl klidový režim asi na týden a zákaz sportu na měsíc.
Operace pomohla, následky žádné.
Největší problém vlastně bylo ho na ni dostat, měl pořád rýmu, takže ho nakonec museli operovat v létě, nadopovaneho leky na alergii.
Nejhorsi pro nej byl prijezd ze salu, byl pripoutany a mel strasnou zizen. 2hodinove čekání, než mu dali napít, snášel blbé (plus ponarkozovy stav).

• Citovat
  • Upravit
256
29.7.23 11:56

@mokkk tak sem to upravila pro rejpaly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
29.7.23 12:16

@epsice teď v papírech nic nemám ale doktor mu pořád psal Retraktilní varle a teď naposled ho už nestáhl byly varlatka nahoře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
256
29.7.23 12:19
@Anonymní píše:
Syn měl problém s nesestouplymi varlaty. Nejprve řešeno hormonálně, to bylo OK, pak ale vyrostl a došlo na chirurgické řešeni, to mu bylo 9. Jedno varle.
Jeden den ráno ho přijali, dopoledne uspali, odvezli na sál, odpoledne ho vrátili na JIP, z té šel druhý den na normální pokoj.
Propousteli ho 3.den, chodilo se mu hůř, jinak ok, pak měl klidový režim asi na týden a zákaz sportu na měsíc.
Operace pomohla, následky žádné.
Největší problém vlastně bylo ho na ni dostat, měl pořád rýmu, takže ho nakonec museli operovat v létě, nadopovaneho leky na alergii.
Nejhorsi pro nej byl prijezd ze salu, byl pripoutany a mel strasnou zizen. 2hodinove čekání, než mu dali napít, snášel blbé (plus ponarkozovy stav).

A kolik mu nyní je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65161
29.7.23 12:26
@mokkk píše:
Tohle ocituji. Celkově je to zajímavé, ale věta: „Bojím se aby neměl problémy s početím…“ mě rozsekala :lol:

No tahle diskuse je reakci na jinou diskusi, kde je i to, ze podle lekaru by se melo operovat do 18mesicu, prave kvuli tomu, aby byl schopen mit deti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.7.23 15:21
@ajurka píše:
A kolik mu nyní je?

14. Obě varlata jsou, kde mají být. Zadny z doktorů se vůbec nezminoval o nějakém potenciálním vlivu na plodnost, pouze v případě, že by operace neproběhla.
Tak jsem z toho byla tehdy spatna, ale klid. Zákrok samotný je rychlý, dělají to laparoskopicky, minimální zátěž a jizva.
Rekonvalescence rychlá. Kdyby to neudělali, ty rizika do budoucna už byly nemalý.

• Citovat
  • Upravit
18634
29.7.23 15:35
@vokishka píše:
No tahle diskuse je reakci na jinou diskusi, kde je i to, ze podle lekaru by se melo operovat do 18mesicu, prave kvuli tomu, aby byl schopen mit deti.

Tak zrovna u chlapu tohle není konečný stav ne? I z nulového spermiogramu se občas da vykresat nějaký užitečný. U nás klukovi občas jedno zdrha a máme kontrolovat. Ale má jen 5 a druhé je kde má byt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65161
29.7.23 15:39
@hospodki píše:
Tak zrovna u chlapu tohle není konečný stav ne? I z nulového spermiogramu se občas da vykresat nějaký užitečný. U nás klukovi občas jedno zdrha a máme kontrolovat. Ale má jen 5 a druhé je kde má byt

tak ale jako matka může mít obavy, ne? Připadá mi to pochopitelné, ne že se mokk tak strašně divila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18634
29.7.23 15:42
@vokishka píše:
tak ale jako matka může mít obavy, ne? Připadá mi to pochopitelné, ne že se mokk tak strašně divila

To já nepopírám. Moje reakce je spis polodotaz. Jestli když se strasne spermio v dospělosti muže změnit tak jestli je to i u děti. Resp jestli to teplo narušuje vývoj orgánu jako takového, ze nebude dočasně, vůbec nebo bez problému vylučovat zdrave spermie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65161
29.7.23 15:50

@hospodki tohle jsem našla, takže to může být doživotně
Pro správnou funkci varlat je sestup nezbytný. V šourku je nižší teplota než v dutině břišní - asi 32°C. Tkáň varlat může přežít a správně fungovat jedině při takto nízké teplotě. Při nedokonalém sestupu jsou varlata vystavena vyšší teplotě. Trvá-li tato situace déle než dva roky, dochází k nevratnému poškození tkáně varlat. To má za následek, že v pubertě se v nesestouplém varleti nevytváří spermie a postižený je při nesestoupnutí obou varlat neplodný. Navíc je zde problém, že u nesestouplého varlete poškozeného teplotou dutiny břišní má mnohem vyšší riziko vzniku rakoviny varlat. Z toho důvodu je nutné řešit nesestouplá varlata do 2 let života dítěte.

Pozn: Z dalších vrozených poruch je u chlapců s nesestouplými varlaty vyšší výskyt hypospadie (nenormální vyústění močové trubice).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sonarka
29.7.23 15:54

Syn byl v 7 letech s jednim varletem, ted letos v 10 letech i s druhym…jedno bylo nesestouple, neslo stahnout, druhe slo stahnout, ale porad se vracelo do trisla…obe operace v poradku bez komplikaci, pouze prvni hodiny po, mel bolesti, ale vecer uz celkem v pohode. Prvni den byl nastup, druhy den operace a treti domu. Ted jsme byli na kontrole a vse v poradku…Jaky to bude mit vliv v budoucnu na plodnost, ti bohuzel nikdo nerekne, hlavni ale je, to resit a lepsi ted, nez vubec. Taky jsem cetla, ze je to v tomhle veku uz celkem pozde, ale zadny z doktoru, nam nic takoveho nerekl. Syn byl sledovany uz dlouho predtim a cekalo se, zda se to neupravi samo… takze kdyby to tak horelo, asi by s opereaci neotaleli. Bude to ok, je to sice pro ty kluky neprijemny, ale neni to nijak zavazna, ani narozna operace, doktor rikal samotny zakrok kolem 20 - 30 minut…syn byl vlastne 2 mesice po operaci, se skolou u more v Chorvatsku a o zadne operaci uz nevedel ;) Mesic to chce samozrejme dodrzovat klidovy rezim, ale pak uz v pohode. Ted jdeme jeste na jednu kontrolu koncem roku a kdyz to bude dobry, uz nic dalsiho ;)

• Citovat
  • Upravit
18634
29.7.23 16:05
@vokishka píše:
@hospodki tohle jsem našla, takže to může být doživotně
Pro správnou funkci varlat je sestup nezbytný. V šourku je nižší teplota než v dutině břišní - asi 32°C. Tkáň varlat může přežít a správně fungovat jedině při takto nízké teplotě. Při nedokonalém sestupu jsou varlata vystavena vyšší teplotě. Trvá-li tato situace déle než dva roky, dochází k nevratnému poškození tkáně varlat. To má za následek, že v pubertě se v nesestouplém varleti nevytváří spermie a postižený je při nesestoupnutí obou varlat neplodný. Navíc je zde problém, že u nesestouplého varlete poškozeného teplotou dutiny břišní má mnohem vyšší riziko vzniku rakoviny varlat. Z toho důvodu je nutné řešit nesestouplá varlata do 2 let života dítěte.Pozn: Z dalších vrozených poruch je u chlapců s nesestouplými varlaty vyšší výskyt hypospadie (nenormální vyústění močové trubice).

Dík. Nám to prave doktor řekl až na pětileté prohlídce. Já nějak před druhým rokem řešila přetahování a to jsme pomoci cviku a bepanthenu (krém na změkčení) zvládli, ale tohle jsem třeba netušila. Asi je měl na kontrole vždy dole když si toho doktor všiml až tak pozdě. Nas pediatr je normální a před duchodem, takže mu dost verim

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí