Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, jaké organizéry na lego se vám osvědčili? Myslím tím už to malé lego. Můžete dát klidně konkrétní tipy.
Zatím máme papírové krabice a je to chaos.
@Kolicek95 píše: Více
Já koupila velký, ale nízký a průhledný box. Aby se v tom dobře hledalo. Na víku můžou skládat nebo si tam vyndávat kostky, co potřebují. Ale nemáme ho zase tak moc. Každá holka má své asi 3 sady. Teď už si s tím nehrají, ale co bylo fajn, že se na to neprášilo. Do boxu se dala schovat i postavená věc. Co mě fakt vadí jsou vystavené lego stavby plné prachu.
Něco takového: https://www.kaufland.cz/…t/311238541/
V NKD měli jeden čas super krabice s jakože „legovým víkem. Jsou super, ty se nám osvědčily nejvíc. Akorát na to víko "z lega“ nic nestavíme, což je škoda. Zjistili jsme, že to je nepraktické, ta plocha víka je malá a měkká.. takže vlastně stačí jakýkoli box na principu, že nahoře je dělená část a dole prostor a že jsou stohovatelné. Není potřeba mít právě tyhle.
A obecně doporučuji cokoli kde je rozdělovač, protože se tam ty kostky líp hledají, dá se to složit tematicky, panáčky dát zvlášť, malé části dát zvlášť… návody a nejvěší kusy dáváme dolů.
Ale uvítám i zkušenosti ostatních
Ikea Trofast - plytké boxy, tematicky ukladáme placky, oblé dieliky, spojovacie diely, šikmé, kolesá a diely na autá, špeciálne… Na najmenšie drobnosti máme malé dózy ako z kuchyne
Podobne ako tu
https://www.instagram.com/…CzhmgI2u1ar/
Třídění Lega by v tom množství co máme nebylo ani možné. Takže to má v těch žlutých Lego boxech ve kterých jsme to koupili. Co má složené má na stolečku, plus velká podložka na skládání.
Podle návodu má složené je nějaké velké Lego technik, pár aut a jinak skládá podle fantazie… takže si to vysype na deku a večer sesype zpátky do krabice…
@Aries6 píše: Více
No, ty postavené věci mi taky vadí. U nás zatím mají každá základní sadu, každá jeden hrad a ještě nějakou loďku malou, co dostaly.
Já mám představu, že bych na každý ten hrad atd měla nějaký menší šuplík/krabici, aby se to úplně nemíchalo.
@Menton píše: Více
Taky řešení
. Pro mě skoro ideální, ale manžel straší, jak jednou ty hrady sesypem, už je nepostavíme.
@Kolicek95 my toho máme hodne a aby se z toho dalo stavet znovu a najit, co je potreba, tak mame ikea trofast. Vse sesypane dohromady a roztridene dle barev plus jeden box na smes. Pokud na lego deti jen nekoukaji, ale si s nim hraji, tak ho ruzne michaji, prestavuji a toto je jedine, co nam po letech se tremi detmi opravdu funguje.
Já objednala ze Sheinu takové úložné boxy (ted to na stránkách nemohu najít, měla jsem to v aplikaci). Jsou trošku menší, ale je to box, který má pod víkem ještě takovou podložku (víko nebo jak to napsat) s oddělenýma přihrádkama. Takže tam tam jsme roztřídili třeba postavičky, nástroje, čepice a tak.
Ty boxy jsou stohovatelné na sebe. Jako za mě super, jen se přiznám, že jsme to třídění lega nedokončili, takže máme zatím naplněný jeden box a zbytek čeká, až si na to zase najdeme čas (a bude se mi chtít
).
Brala bych ty boxy i větší, ale tohle na mě jednou vyskočilo v tom sheinu a líbilo se mi to, jak to má ty přihrádky a jde to dávat na sebe.
My máme Lega opravdu hodně, nakonec jsem ho roztřídila tak, že obyčejné kostky jsou ve velkém plochém boxu a na malé speciální kostičky máme několik organizérů na šroubky. Tam jsou roztřízené podle barvy anebo pak podle druhu různé malé věcičky.
Máme ten největší ikea box co se prodává - ten plochy - dobře se to tam hledá + pak trofast z Ikee a v něm ty nejtenčí šuplíky ( boxy ) a v něm to rozdělené + na kolečka, nářadí, helmy, panáčky - ty fakt drobnosti máme box na drobné nářadí (určený na šroubky a matičky kupovaný někde v hobby marketu ), kde je mraky malých přihrádek + to všechno máme označené co kam patří ( zalaminovana fotka upravena dle rozměru a nalepena kam patří ). A pak máme pořadač s oboly, kde máme vložené všechny návody.
Ale mame opravdu mnoho lega, různého ( klasika, technik, mraky desek / silnic, moře, atd…). A origoš krabice máme na půdě.
A samozřejmě ne vždy se to dětem podařilo třídit, tak jsme si jednou za čas všichni sedli a třídili a třídili ( ideálně nějaká propršená sobota a nebo nemoc).
Příspěvek upraven 10.07.25 v 09:53
My ho máme fakt hodně a 3 děti a třídit se to dalo a tedy i muselo. Jinak by se to špatně stavělo. Už si s ním hraje nejmladší a jsou tam kousky ještě po nás ![]()
Ale u nás baví klidně i kluky ještě dnes
Jen tedy samozřejmě už postaví vymakaný stroj, který si vymyslí ( dokupuji si díly na bazaru ).
Děti jednu dobu měly pár desek nalepených na tom trofastu - měli jsme ten dlouhý nízký
Mam doma 3× toto , nieje to uplne lacne a zabera to dost miesta. Znamy maju kosticky rozdelene v zip-lock sackoch s popisovacim priestorom (nieco ako tu ) s popiskami co tam je a sacky maju naskladane v krabiciach od bot a tie maju ulozne pod postelou.
Neumím si představit mít mraky lega a smíchat to dohromady…
Naše 4 letá má JEN 1× velký zámek šípkové růžnky, to je největší sada, a pak má 3 menší lega - traktůrek, Elsu s kašnou - fakt malé, dvě friends a pak asi 4 pytlíčky minisad, které se za body sbíraly v Lidlu. Máme to oddělené, protože si neumím představit, že bych to už takhle v téhle sestavě měla postavit, kdyby to bylo smíchané, tak by mi trvalo strašně dlouho najít ten správný dílek.
Už takhle mi ten zámek docela trvá, ten má 3 návody a mám toho dost, i když je to 4+ ![]()
Krabice nezachováváme, vystřihnu si z krabice přední stranu a vložím do eurofolií a do desek i s návodem. Ale ty návody se šíleně trhají, teda. Sama mám z děství rytířský hrad a nemohu uvěřit, že je po tolika letech a tolika hraních ten návod pořád v lepším stavu než dceřiny návody, pěkně mě to štve.
No a jak jsem psala výš, máme ty boxíky a protože má dcera spíš menší sady, tak jsou v jednom boxíku třeba 4 lega. Zámek zvlášť v boxu, po ježíšku k němu do boxu asi přihodíme ledový zámeček, který si dcera přeje, ale prostě všechno dohromady se zatím absolutně bojím smíchat
vždycky si vytáhneme kombinaci, kterou chceme (krabice se zámkem, nebo krabice kde jsou minilega, nebo traktoristu na farmě a Gábi?
Ale možná časem, když toho bude víc, tak to asi budeme muset sesypat, to je pravda.
Počítá, že toho dcera nebude mít tolik… max dvě velké sady ročně a třeba tři malé… teda je otázka kolik krabic je hodně ![]()