Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem
mám možnost dostat mláďata osmáka degu. Kamarádka mi je doporučuje jako „best of“ zvíře k dětem. Jaká je vaše zkušenost? Dají se ochočit, jsou to mazlíčci? Celkem o nich nic nevím, jen doporučení kamarádky. Trochu ji podezírám, že mě houpe a jde o reklamnín kampaň.
Díky za reakce.
@veri3110 Ahoj, my máme osmáka a 2 děti (4 a 1,5). Osmáka máme sice teprve asi 14 dní, ale je fajn. Před tím jsme měli křečka medvědího, to byla ale mrška kousavá, k dětem nic moc, na ochočení ne, pomazlení taky ne. Tak jsme koupili toho osmáka, doporučovali ho i v obchodě a je to úplně jiné. Osmák je kontaktní, několikrát za den ho vytahujeme z klece, lozí po nás, neutíká, nekouše, i ten 4letý si s ním může hrát a mít ho v náručí. Osmáci jsou hrozně hryzavý, takže bacha na všechny kabely (i pod napětím) a jiné šňůry, ale jinak doporučuju. Osmáci taky žijí déle než jiní hlodavci, prý až 8 let, na chov jsou celkem nenároční. Klidně se ptej, co tě zajímá.
Ještě upřesním… hryzaví (výše mám hrubku
) jsou na věci, ne lidi. Mazlíčci to jsou, ochočitelní taky, k dětem prý výborní ![]()
@mischelinka
díky moc. Kontaktní zvíře právě potřebujeme věk dětí podobný - předškoláci. Tak kabely jsou dobrá připomínka, to tu máme, ale aspoň by mě to donutilo nějak to dát dokupy.
Ještě by mě zajímalo
kamarádka tvrdí, že když je zásobíš vodou a jídlem, vydrží i 14 dní sami. To mě láká a zároveň se mi to zdá neuvěřitelný.
@Pipet píše:
Na mě jsou moc turboale jinak fajn
Jak to přesně myslíš turbo?
Jako běhaví, splašení? Děti jsou taky turbo.
@veri3110 píše:
@mischelinka
díky moc. Kontaktní zvíře právě potřebujeme věk dětí podobný - předškoláci. Tak kabely jsou dobrá připomínka, to tu máme, ale aspoň by mě to donutilo nějak to dát dokupy.Ještě by mě zajímalokamarádka tvrdí, že když je zásobíš vodou a jídlem, vydrží i 14 dní sami. To mě láká a zároveň se mi to zdá neuvěřitelný.
tak to nevím, my je krmíme dle instrukcí po troškách ráno a večer. Na rozdíl od křečka si musím zvyknout taky na to, že jsou vegetariáni a nesmí cukr, čili piškotky, ovoce a jiné pamlsky, kt. jsem občas podsunula křečkovi, jsou tabu.
A k těm kabelům… my ho máme v kleci a když ho vytahujeme, tak je na nás, na zem ho nepouštíme právě kvůli kabelům. Stačila chvilka nepozornosti a během mžiku překousl lanko od žaluzií (vytáhli jsme ho na stůl). Kdyby se stalo, že uteče, tak se prý dají nalákat, jsou zvědaví (na rozdíl od křečka, ten by někam zalezl a už nevylezl). Další výhodou je, že jsou aktivní v té části dne, jak ty, když se zhasne, tak spí. Křeček nám přes den chrápal a v noci řádil ![]()
@veri3110 píše:
Jak to přesně myslíš turbo?Jako běhaví, splašení? Děti jsou taky turbo.
naše děti jsou taky turbo. Dva kluci… ten náš je mládě, takže když ho máme na sobě, tak lozí furt dokola sem, tam, po zádech, rukách, prostě není to tak, že si lehne, stulí se a leží. Toť má zkušenost, možná to autorka myslela ještě jinak
Máme osmáky, ochočit se určitě dají, ještě se nestalo, že by mě třeba kousli… Vlastně jednou, ale to se rvali a já tele je chtěla od sebe odehnat…
Ale chce to se jim trochu věnovat a do terárka jim dát dost věcí k hryzání a na lezení, jsou docela akční. Taky to chce stravu s minimem cukrů - prostě nedávat piškoty a moc ovoce.
Jinak jak už je tu psáno - bacha n kabely a vůbec na všechno, rozkoušou i tvrdý plast a jeden osmák mi přehryzal i drátek u klece, mrzák jeden ![]()
Máme doma osmáky dva. Hlavní výhodu vidím v tom, že osmák je denní zvíře a tudíž, když se děti budou chtít pomazlit není problém (narozdíl od křečka, kterého budí). Jinak opravdu pozor na kabely a také na to, že osmák může zalézt i do malých škvír (za nábytek, pod lednici…). Jsou to dost rychlá zvířata.
Co se týče krmení, jako základ dáváme granule pro činčily a téměř jakoukoli zeleninu. Pozor, brambory jsou pro osmáky smrtelně jedovaté!!! A 14 dní bych je i se zásobami samotné doma nenechala, přes víkend vydrží bez problémů, ale na delší dobu to chce někoho, kdo se postará (nemusí denně, ale 14 dní sami nevydrží).
Ja je mela jako mala, mazlici a nikdy me narozdil od krecku nekousnuli ![]()
Měla jsem jednoho, byl úžasnej! Nikdy mě nekousnul, sežral půlku sadu
, večer jsem mu dala větev a ráno byly na dně klece naksládaný polínka. Nosila jsem ho ven v kapuci a nikdy neutekl a slyšel na jméno i na zahvízdání - signál k tomu, že mu jdu dát nějakou ňamku. Rozhodně je skvělej, ale má rád společnost, není moc dobrý, aby byl dlouho sám ![]()
@veri3110 píše:
Jak to přesně myslíš turbo?Jako běhaví, splašení? Děti jsou taky turbo.
Moc akční, pořád běhají a skáčou jak na pérkách
, k dětem máme morčata ![]()
@veri3110 píše:
Ahoj všem
mám možnost dostat mláďata osmáka degu. Kamarádka mi je doporučuje jako „best of“ zvíře k dětem. Jaká je vaše zkušenost? Dají se ochočit, jsou to mazlíčci? Celkem o nich nic nevím, jen doporučení kamarádky. Trochu ji podezírám, že mě houpe a jde o reklamnín kampaň.Díky za reakce.
Máme osmáků 5, taky jsem pořizovala kvůli dceři, aby nebyla sama. První byl mazel, hodnej, chodil po bytě, umřel na otravu, vlezl mi do hnojeného kvítka. Pořídili jsme druhého, vydržel půl roku a byl to dacan nepřizpůsobivej. Zapřísáhla jsem se, že už nic nepořídím, stejně jsem se o to starala sama já. A nakonec jsme koupili páreček, pořídili veliké skleněné terárko a množilo se. Nejdřív 5 mladých, prodala jsem. Pak 3 mladí, jeden se prodal, dva zůstali. Řekla jsem dost, nechala samce vykastrovat, potfora to ještě stihnul a narodili se dva, jedno mládě mrtvé, druhé jsme nechali a tak jich máme 5. A ti nejstarší už žijí osmým rokem, takže se dožívají dosti dlouho, proto je to potřeba zvážit.
Kdybych mohla, daruji všechny i s ubykací…