Otázka pro účetní
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše:
Ahoj, pokud je tady nějaká účetní nebo někdo, kdo se v tom vyzná, budu ráda za odpověď.
Příští měsíc se vracím po rodičovské dovolené do práce, kvůli dětem budu mít zkrácený úvazek, moje měsíční hrubá mzda bude 10 100 Kč, k tomu budu ještě pár měsíců čerpat rodičovský příspěvek.
Mám klasickou pracovní smlouvu a nyní dohodu na zkrácení úvazku. Bude mi zdravotní a sociální pojištění plně hradit zaměstnavatel, nebo si budu muset něco doplácet? Kdybych si k tomu obnovila živnostenské oprávnění, budu muset kromě daní odvádět ještě i zdravotní a sociální? Případně kdybych měla dohodu o provedení práce s jiným zaměstnavatelem, kde bych mohla mít měsíční příjem cca 3-5000 Kč, kolik bych z toho poté odváděla?
Moc děkuji za odpovědi..
Tak zkrácený úvazek ti vše odvádí zaměstnavatel. DPP do 10tis odvádíš 15% daň, OSVČ vše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cenarius píše:
Tak zkrácený úvazek ti vše odvádí zaměstnavatel. DPP do 10tis odvádíš 15% daň, OSVČ vše.
Moc děkuji, takže pro mě nemá žádný vliv, zda ještě budu pobírat rodičovský prispevek nebo ne..
- Citovat
- Upravit
U klasického prac. poměru doložíš, že pobíráš RP a pojištění bude odváděno z hrubé mzdy, nikoli z minima u zdravotního pojištění. Pokud si k tomu obnovíš ŽL, zdravotní odvedeš vždy ze zisku, sociální záleží na částce. Do nějakých cca 98tis. zisku za rok se u vedlejší činnosti neplatí. Pozor trn limit je za rok, takže pokud bys začala teď, bude se krátit poměrně k měsícům podnikání. U daní záleží na tom, jaký bude základ daně. Pokud budeš mít DPP do 10000 socko a zdravko se neplatí, daň podle toho, zda bude podepsáno prohlášení poplatníka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kardašová píše:
@Hanula1212 můžeš prosím rozvést to odvodem daně na dpp?
POkud podepsáno nebude, pak do 10000 srážková 15% daň, od 10001 zálohová daň 15% + povinnost podat přiznání. Pokud podepsáno bude, pak se srazí 15% zálohová, ale bude uplatněna sleva na poplatníka, takže až do nějakých cca 17000 bude daň 0,– Kč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Otázka pro účetní
Dobrý den,
Rád bych položil dotaz pro paní účetní. Nyní necelý měsíc pracuji pod společnosti jako tvz. Freelancer - moderátor chatu u Cloudworkers, kde jsem s nimi podepsal smlouvu tvz Freelancer smlouva na volné noze, a je všechno v angličtině. Otázka, musím mít živnostenský list a odvádět sociální a zdravotní a dan z příjmu? Mám i invalidní důchod 2 stupně. A když sem položil otázky k vedení, tak ty mi jen napsaly že nejsou účetní že se musím poptat jich
Rád bych moc byl rád za rady, nechci mít problémy či podobně, ale mám i invalidku 2 stupně, proto se raději ptám. Peníze odesílají ze zahraničí ale nejsou to velké částky a určitě člověk z toho nezbohatne, spíše takový přivýdělek. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě živnost, protože DPP nebo DPC s nima asi uzavřenou nemáš, na druhou stranu to nesplňuje podmínky podnikání, možná stačí jen registrace jako identifikovana osoba (kvůli odvodu DPH) a pak ten příjem priznas v daňovým přiznání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Výpočet odstupného
Ahoj. Mám prosím dotaz zdali je tu nějaká účetní nebo zdali s tím ma někdo zkušenost. Ale chci se zeptat, když dostanu teď v říjnu vypoved od zamestnavatele, tak budu mít nárok na odstupné ale teď by me zajímalo zdali se bude výše odstupného vypočítávat za čtvrtletí za období od cervenec-srpen-září anebo říjen-listopad-prosinec? Pracovní poměr mi skončí k 31.12. Dekuji
- Citovat
- Upravit
@ida007 Dekuji
a ještě se prosím zeptám, když budu marodit třeba týden což znamená na výplatě cca o 2 tis méně tak se to projeví na výši dostupném, ze? Protože potom nebudu mít hrubou mzdu 26 tis ale 24 tis.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@ida007 Dekujia ještě se prosím zeptám, když budu marodit třeba týden což znamená na výplatě cca o 2 tis méně tak se to projeví na výši dostupném, ze? Protože potom nebudu mít hrubou mzdu 26 tis ale 24 tis.
Ne, ani v případě nemoci se odstupné nijak nekrátí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ida007 ani v takhle krátké nemoci? Tak vidíte, a ja myslela, ze ano. Myslela jsem, ze pokud člověk marodí týden tak to vliv na odstupné má, ale pokud by marodil dele, třeba měsíc tak tam se to řeší stejnou výši hrubé mzdy. Tak pekne dekuji za info ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, pokud je tady nějaká účetní nebo někdo, kdo se v tom vyzná, budu ráda za odpověď.
Příští měsíc se vracím po rodičovské dovolené do práce, kvůli dětem budu mít zkrácený úvazek, moje měsíční hrubá mzda bude 10 100 Kč, k tomu budu ještě pár měsíců čerpat rodičovský příspěvek.
Mám klasickou pracovní smlouvu a nyní dohodu na zkrácení úvazku. Bude mi zdravotní a sociální pojištění plně hradit zaměstnavatel, nebo si budu muset něco doplácet? Kdybych si k tomu obnovila živnostenské oprávnění, budu muset kromě daní odvádět ještě i zdravotní a sociální? Případně kdybych měla dohodu o provedení práce s jiným zaměstnavatelem, kde bych mohla mít měsíční příjem cca 3-5000 Kč, kolik bych z toho poté odváděla?
Moc děkuji za odpovědi..