Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, chceme se s přítelem vzít. A nikde jsem nenašla co vše se musí před svatbou zařídit. Nejde mi o svatbu takovou jako hostina obřat a tak ale jde mi o papírování na úřadech: SJM, nějaké předmanželské smlouvy a tak. Musíme jít k právníkovi kvůli tomu nebo to snáma před svatbou sepíšou na úřadě, nabo stačí když si to sepíšem sami? Vím že se při ano říkají ža novomanželé mají vyřešený majetek a zdraví a tak.
Díky za rady.
Pokud chceš předmanželskou smlouvu, tak si musíš sehnat někoho kdo ti ji napíše, nevím jestli musí být přímo od notáře, ale každopádně na úřadě to s váma nikdo řešit nebude. Pokud smlouvu nechcete a budete mít klasické SJM, tak to se nijak řešit nemusí, to je automatické.
predmanzelskou smlouvu mit nemusite, to je ciste vase vec, pokud v tom chcete mit poradek. zajdete na matriku, pod kterou spada misto, kde se chcete brat a oni vam daji potrebne dotazniky, formulare.
nemam zkusenosti s predmanzelskou smlouvou, ale podle me, uplne postaci, kdyz si ji sepisete sami a nechate si overit podpisy na urade.
Ahoj,předmanželskou smlouvu,pokud budete chtít,vám musí sepsat notář
a pak ohledně svatby se půjdete domluvit na radnici ohledně termínu+vypíšete asi dva papíry,ohledně jména,případně dětí a kolikáté je to manželství ![]()
a jak je to zůžení SJM to se dělá taky před svatbou nebo až po svatbě že se dá zůžení? Jesli před tak to pak předmanželskou smlouvu nepotřebujem a zůžíme to v tom SJM, nebo jakej je mezi tím rozdíl?
A je ještě něco co musíme zařídit nebo jen vyzvednem ty papíry a jeto a pak po svatbě si oběhám úřady na občanku pas a banku a tak?
zúžené jmění manželů můžete sepsat i po svatbě (stojí to kolem 5 tis), ale musí být u notáře - ten to zapíše i ověří a dá vám kopie…znamená to že každý z vás má jen to co si pořídil za vlastní peníze ![]()
SJM společné jmění manželů je vše co nabydete v době manželství a nekouká se jeslti na auto, které kupoval tvůj manžel jsi přispěla nebo ne ![]()
prostě v případě rozvodu bys měla dostat „polovinu“ auta ![]()
úřady jako pas, banka atd oběháš až s novou občankou o kterou si požádáš až poté co budete mít vystavený oddací list
Ahoj, stačí dojít na úřad tam, kde chcete vzít, vyplnit formulář a zaplatit poplatek, myslím že to bylo 1000,–Kč. Pokud chcete předmanželskou smlouvu, je nejlepší oslovit právníka, se kterým se dohodnete na podmínkách a on Vám jí připraví.
předmanželskou smlouvu ve významu jako v americe (řešící co bude, když se rozvedete) může sepsat i klasický právník,ale většinou se jedná stejně o majetek, takže tam musí být ten notář. obvykle totiž v čr ve smyslu předmanž.smluvy se dělá zúžení SJM nebo zrušení. a to se ostatně dá udělat i po svatbě. záleží na tom, jestli máte teď nějaké nemovitosti, ze kterých jde zisk, v osobním vlastn. nebo jestli někdo z vás podniká. pak se to doporučuje. pokud to máte jako my - jeden student a jeden norm.zaměstnanej a nic víc, pak to moc nemá smysl… ale notář vám určitě poradí konkrétně
jinak zajít na matriku podle místa, kde bude obřad, tam předložit občanky (platné v době předložení v v době obřadu!! ale nemusí to být jedna a ta samá. teď jsem po rozvodu nesla jednu občanku a vdávat se budu na jinou) a originály rodných listů. vyplníte s matrikářkou žádost, ve které jsou mmch.také jména svědků a jejich rodný čísla, ev.zaplatíte poplatky za termín mimo obvyklé oddací dny, za to pokud je matrika mimo trv.bydliště alespoň jednoho z vás nebo obřad mimo místo obřadní síně(za každou tuhle věc 1000,–) pokud chcete svatbu venku, musíte ještě doložit papír kde přesně (katastr.číslo pozemku), doložit list vlastnictví(vyjedou vám na každým czechpointu) a podepsaný souhlas vlastníků pozemku (dle LV) že tam obřad může být. pokud je pozemek města, pak obyvkle tohle není potřeba,ale konkrétně vám to řeknou na matrice.
no a to vše nejpozději 2 týdny před obřadem. obvykle si zavoláte dopředu zamluvit konkrétní termín a papíry se stavíte dořešit až za dlouho, jak vám to vyjde. pak už jen mít na obřad sebou občanky a to i svědci a i ti je musí mít platné. a říct ve správnou chvíli ano
no a po svatbě do 8mi dnů nahlaš na zdrav.pojišťovnu změnu stavu a jména, tuším do 5ti dní je k vyzvednutí i oddací list a s tím si necháš vyrobit novou občanku. až s ní obíháš banky a tak, jen na „ustřižený roh“ tě většinou pošlou do háje
jinak malé doporučení - řešte ty papíry min.6 týdnů dopředu, nebo až zjistíte jako my, že někdo z vás nemá rodný list nebo třeba propadlou občanku, ať to stíháte i s novou výrobou ![]()
My jsme tedy rozhodně žádná jména svědků nevyplňovali. A brali jsem se venku a rozhodně jsem nedokládali nějaký výpis z katastru.
Teda my taky jména svědků a jejich rodná čísla nepotřebovali…
to až přímo před obřadem.......
Lonette píše:
My jsme tedy rozhodně žádná jména svědků nevyplňovali. A brali jsem se venku a rozhodně jsem nedokládali nějaký výpis z katastru.
my take ne
My teda jména svědků dávali asi měsíc předem i s jejich RČ. Musela jsem donést doklad, že tam kde svatba bude to máme dohodnuté (bylo to v klášterním kostele) - možná to nebyl doklad, stačilo asi jen nahlásit, že to vědí.
Já jsem přišla na úřad s 1 občankou, jedním dokladem o rozvodu, druhou občankou a výpisem z registru obyvatel o trvalém pobytu (změna u partnera v TP a stavu, která nebyla v OP) Z netu jsem měla stažený, vyplněný a podepsaný dotazník k uzavření manželství a papír s hudbou, jestli chceme fotky, jména svědků, budeme se brát ale na úřadě na radnici. Paní vypsala, zeptala se kdy to chceme, napsala termín na ten dotazník a k sobě do notýsku a PC a poslala mě na podatelnu. Neplatili jsme nic. Pokud nevíte jména svědků , tak opravdu nejpozději 14 dní před obřadem dodat úřadu. SJM je automatické, předmanželskou smlouvu sepište podle vzoru na netu a nechat ověřit u notáře, není to levná sranda, pokud vím..myslela jsem, že toho papírování je kolem víc, já to měla na jednu asi hodinouvou návštěvu matriky i s čekáním ![]()