Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Hezký den, mám podezření, že syn má pátou dětskou nemoc (teplota, ryma, odpoledne de
mi zdály červené tváře typické pro tuto nemoc, nyní večer už ne), jsem aktuálně těhotná v 6. měsíci, jak prosím ideálně postupovat? Dozvedela jsem se, že probíhá v okolních školkách až odpoledne, hned zítra budu volat pediatrovi, aby u syna provedl test na protilátky, aby případně nemoc diagnostikoval s jistotou, jak budou případně postupovat u mě jako
u těhotné? Volala jsem alespoň na infekční oddělení, lékařka mi radila ihned se separovat z domácnosti, takže jsem u rodičů, ale nemohu být mimo domov třeba týden než budu vedet výsledky - případně za jak dlouho bývají? Jsem z toho zoufalá, děkuji
Nejvíce infekční je dítě před tím než se osype, pokud ještě osypaný není, určitě se separovat. Možnost nákazy od něj však není 100%, ale preventivně bych to nepodceňovala. Následně si nechat změřit protilátky - z toho lze poznat, jestli jste nemoc již prodělala nebo ne (nelze z toho určit kdy, jestli během těhotenství někdy pár týdnů dříve nebo kdysi dávno v dětství), či zda ji aktuálně proděláváte. Nebezpečná je hlavně ve 2. Trimestru, mně bylo řečeno 13-26tt.
Také jsem to nedávno řešila nějak na konci 1.trimestru, spíše preventivně, abych věděla, jestli syna nechat doma nebo posílat mezi děti - nemocný nebyl, ale spíše kvůli mně, a aniž by si to kdokoliv pamatoval, vyšly mi protilátky, tzn. někdy jsem to prodělala. Tedy je dost možné, že jste to měla třeba v dětství taky, jen to nevíte.
Děkuji za reakci, za jak dlouho po odběru jste
měla výsledky na protilátky prosím?
@verinkra
Myslím, že to byly cca 3 dny, ale bude asi záležet na laboratoři. Pokud se ukáže, že protilátky máte, jste v klidu. I bez ohledu na to, jestli to teď syn má nebo nemá, pokud bude i nadále mezi dětmi a ještě máte chvíli před sebou do konce 2.trimestru, bych si je změřila. Je to bohužel teď mezi dětmi problém. Mně to uklidnilo a dle doktorky pak riziko pro plod již nehrozí, pokud má matka protilátky.
Aha, ja prave měla za to, ze i pokud se protilátky zjisti, nebude patrne, zda je mam z dřívějška nebo třeba prave z probíhající nemoci? což by
mi nepomohlo
Pokud je to probíhající aktuálně zrovna teď podobně jako to má možná syn, tak to poznat jde (IGm protilátky). Pokud to není zrovna teď tedy aktuálně probíhající, poznáte, že jste to někdy měla podle protilátek, ale bohužel ne kdy - při velké smůle to mohlo být například na začátku 2. Trimestru pár týdnů dozadu. Ale zase byste měla před tím nějaké příznaky, nebo někdo ve vašem okolí, takže byste to asi tušila. Obecně, jste už daleko v těhotenství, takže bych se tolik nebála, kritičtější jsou ty týdny na začátku 2tr, ale pokud se separovat jde, asi bych to raději udělala.
Moc děkuji za informace, ano, určitě mi to za ten “klid” (jestli se to tak da vůbec nazvat, kdyz mi uz teď myšlenky jedou na plné obrátky) stojí, takže separovana zůstanu, pro klid duše, nez budu vedet výsledky odběrů 🙏🏼
@verinkra bude to určitě dobré a když by ne, jste opravdu už docela daleko, takže to dává větší šanci na to, že budete max více sledovaná, zároveň platí, že ani přenos od syna na vás opravdu není 100%, stejně tak jako přenos případně od vás na miminko. Je to o náhodě a většina lidí to opravdu v dětství prodělala, jen se to neví, neboť projevy alá nachlazení a vyrážka je u x dalších nemocí, tedy se to tolik dříve neřešilo.
Já lékař nejsem, ale mám okolo sebe lékařské prostředí - může to být průser, ale většinou je to hlavně do toho 20tt. Přesto moje okolí zná jen jednotky případů, kdy to dopadlo opravdu špatně. V ostatních případech se to nějak řešilo, vyřešilo, děti narozené v pořádku. Tedy nebojte, jsou případně i nějaká řešení, když by bylo nejhůř.
Ale chápu vás, člověk má obavy, pokud má kolem sebe dětské kolektivy.
Hodně štěstí ![]()
Jste zlatá, moc děkuji za snahu o
uklidnění
doufám, ze výsledky dopadnou dobre a nemoc se neprokaze, naopak protilátky budou prokazatelne 🙈 Ani by me ve snu nenapadlo, co takova nevinná detska nemoc muže způsobit 🥹 No, každopádně syn bude do zari tuším doma ze školky, protože v okolí to radi všude a ty nervy (pokud to nyní nema) by mi za to nestaly znovu 🙈 🙈 děkuji moc ❤️
@verinkra
Je Škoda, že o tom doktoři neinformují na gynekologii maminky. Kdybych nebyla z lékařského prostředí, také bych nějakou dětskou nemoc neřešila, přitom zrovna letos opravdu řádí ve velkém a rizika tam pokud má člověk fakt zrovna smůlu bohužel být pro miminko mohou … ve třetím trimestru už by to pro vás nebezpečné být nemělo, tedy třeba to nebude nutné ho pak separovat, ale poraďte se s doktorem. Dobře to dopadne, nebojte.
Mam takovy zvlastni zazitek z tehotenstvi, mela jsem podezreni na 5. nemoc u syna, gynekologie mi brala krev, abychom zjistili, jestli jsem ji prodelala ci nikoliv, neprodelala, proto se delal dalsi odber jeste i za 14 dni ( kvuli nejake inkubaci pro jistotu ), mezitim se synovi taky nabrala krev, abychom "to celé " meli podlozeno. Synovi tenkrat vyslo, ze nemoc neprodelal a mel reaktivni hranicni protilatky na aktualni prubeh s tim, ze tedy NEJSPIS nemoc probiha. Ja jsem byla i po 14 dnech cista. Nic jsem nechytla. A ted po dvou letech jsem patou nemoc dotahla dpmu paradoxne ja, pak ji UCEBNICOVOU chytl syn-volali ze skoly a pak dcerka, kvuli ktere jsme tenkrát delali to martirium krvi a ja zila v tom, ze jsme prekonali zivotni nastrahu. Syn ji tenkrat tedy nemel.
Já jsem v tom také. Kluci to postupně od sebe chytli, přitáhli jí že školy. Vždycky si je beru při nemocech k sobě, nikdy jsem nic, až na rýmu, nechytla…a teď? Jsem z nich byla nejhorší, totálka a teď po třech týdnech? Byla jsem jeden den opravdu hodně vyčerpaná z práce a druhý den? Zpátky!!! Jen já,? Mám tváře, jak kdyby mě někdo profackoval…a čtu, že se to rádo vrací 😂. Koukám, že to je opravdu „epidemie“… Držím palce
@Martina královna a vy jste také těhotná? Jinak ja celkove mela za to, ze jak to člověk jednou prodělá, uz ma protilátky a nechytne znovu - jako například neštovice.
Dcerce v patek zčervenala tvář u vikendu vyrazka po celém těle, s dětskou doktorkou jsem mluvila v pondělí a potvrdila dětskou 5 nemoc.
Ja sama na druhy den od dceři vyrážky uplne bez energe, bolest kloubu svalu za tři dny jsem nebyla vubec schopna vstat s postelí, teploty jsme mely jen lehce navýšené. Pak za par dnu u mě svědící vyrážka po celém těle. Bohudík za pohádky ktere zaměstnaly dcerku.
Su 25tyd. Po tom co jsem četla v google snažila se dovolat na gyndu ale odpověď jen ze nemusim to řešit.
Tak uvidíme za dva týdny na kontroli.. neměla jsem branou krev ani jine testy, z do teď bezpříznakového těhotenství mam na jednou otoky a svěditi chodidla a rychle se unavim ale doufam že to potíže po týdnu klidového režimu za dobu 5nemoci dcerky..
@Ineste píše: Více
Tak to Te osklive odbyli, resit by se to melo.