Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
A doktorka k ti tomu nic neřekla? Zvlášť k tomu Duphastonu? Já ho třeba kdysi užívala od 16 dne cyklu po dobu 10 dní, aby mi přišla ms. I když spíš pseudo ms.
Proč glykemický index?
O pcos určitě najdeš mnoho inormací, skupin, věřím, že i tady na emiminu. Na facebooku určitě a možná o tom někdo píše i na instagramu. Tak hoď nohy nahoru a mrkni se ![]()
Jinak je to blbý onemocnění, ale prý by se s věkem mělo malinko zlepšovat, co se týče přirozeného otěhotnění. Ale to nemám nijak ověřeno. ![]()
A ty se momentálně snažíš otěhotnět? Pokud ano asi bych si našla dobré reprodukční centrum a řešila tam. Duphaston není antikoncepce. Mě psoc zjistili taky asi v 19 letech. Cykly asi nevím 70 až 100 dní, akné, možná lehce víc to ochlupení, váha ok, cukr a cholesterol taky ok. Gyndarka taky nasadila hormony, všelijak s tím rok čarovala. No nakonec jsem si vzala HA, změnila lekarku, dodělala VŠ, svatba, byť a pak vysadila prášky a začala řešit až někdy v 27 letech a naštěstí otěhotněla asi za 3 měsíce.
Znám holčinu.. vlastně dvě, kterým říkali Dr, ať neotaleji s těhotenstvím kvůli pcos, že to nepůjde nebo to bude trvat dlouho. Obě to odkládaly. Jedna začala tvrdit, že děti nikdy chtít nebude. Trochu si myslim, že to byla spíš obranná reakce. Druhá se na to prostě ještě necítila, že je čas. Obě nakonec plus minus 30 a děti už mají. Jak to bylo nebo nebylo náročné, to ale teda nevím no.
Mě už asi v 16ti řekl doktor, že budu mít problém otěhotnět. Řešili jsme spolu nepravidelnou MS.
V tu dobu mi to pořádně nedocházelo. Odešla jsem s HA, aby mi srovnala cyklus a dál se o to moc nezajímala.
Až když jsme se začali snažit o miminko, tak jsem začala brát různé léky na ovulaci a podporu růstu vajíček (včetně Duphastonu). Nic nefungovalo, tak jsem nakonec šla na kliniku. Tam nasadili léčbu (po těch letech u Dr. jsem chtěla rovnou IVF) a povedlo se na první pokus.
Takže na mé PCOS pomohli až hormony.
Ahoj holky, tak dnes mi gynekoložka potvrdila PCOS, kvůli mým předchozím problémům. Je mi teprve 19 tak jsem zpanikarila, že nemůžu mít děti, ale doktorka me uklidnila, že je to ok… Nadváhu nemám, ale chloupky a akné teda jo. Dala mi Duphaston a kyselinu listovou, dočetla jsem se, že i jídelníčkem můžu pomoct. Neznáte nějakou stránku, kde se zaměřují na glykemicky index… Teda, moc o tom nevím a nevím, na co je ten Duphaston, he to antikoncepce? Nebo s tím můžu otěhotnět? Omlouvám se za zmatenost, ale teda zmatená jsem, nevím co a jak, není rady nějaká PCOS skupina? Nebo ještě nějaké rady? Byla bych moc ráda, díky