Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Vladusxx píše:
Mimino o tom za minutu nebude vědět…je to jak očkování prostě to stipne a je to. Jediné na co dávat pozor je abys za ně v prvních dnech nezadrhla při převlékání..to by pak taky asi zabolelo…ale jinak není třeba žádná extra péče..pouze kontrola jestli to necervena, nehnisa…
Opravdu to není jak očkování. Dceři jsem nechala nastřelit náušnice v 5 letech. Nechala jsem si nastřelit spolu s ní, protože dírky dělané v dětství jsou úplně jinde, než by měly být. Můžu říct, že to bolí hodně. A víc než půl roku mi to hnisalo, i když jsem to lihovala, jak mi řekla doktorka.
Mozna bych se prvne podivala na to, jaka prasarna nastreleni nausnic je… a boli a hoji se to dele nez pichnute usi, s vhodnym sperkem- o hygiene ani nehovorim. Ja sama mam usi nastrelene pres 30 let a je to hruza..
@Lucie-N-B asi jak koho já mám v každém uchu 4 dírky…a že by to bolelo nějak extra se říct nedá..jen to stiplo, žádná hrůza… Dcera jen trochu fnukla…v čekárně už se smála, jako by se vůbec nic nestalo…ono taky 4m mimčo to vnímá jinak než třeba roční…nebo pětileté nebo dospělý…taky když se člověk už předem bojí že to bude bolet tak tu bolest vnímá pak intenzivněji…
@Lucie-N-B píše:
Opravdu to není jak očkování. Dceři jsem nechala nastřelit náušnice v 5 letech. Nechala jsem si nastřelit spolu s ní, protože dírky dělané v dětství jsou úplně jinde, než by měly být. Můžu říct, že to bolí hodně. A víc než půl roku mi to hnisalo, i když jsem to lihovala, jak mi řekla doktorka.
Tak máš buď nestandardní práh bolesti nebo na to tvoje tělo zareagovalo hůř než obvykle.
Mně bylo 14, když mi uši propíchli (propíchli, nenastřelili), mojí sestře o něco méně… a nic hrozného to nebylo, srovnání s injekcí je úplně na místě. Až při hojení to samozřejmě trochu pálilo a štípalo při dezinfekci (tehdy ještě nebyla rozšířená dětská „neštípavá“), ale nic mimořádného.
Příspěvek upraven 17.03.23 v 10:34
@Vladusxx Vůbec jsem nečekala, že to bude bolet. Lalůčky měly být znecitlivěné Emlou. No, nebyly. A nebo byly a bez Emly to bolí ještě víc.
@Lucie-N-B píše:
Tak to jsi asi dost cita
Nastrelovali mi minuly rok tri dirky najednou, dceri pet a popsala bych to jak vterinovy stipnuti, stejne jako dcera, ktera je celkem citlivka.
@Lucie-N-B píše:
Dcera si nechávala nastřelovat druhé dírky asi ve 12 a 15 letech. Bolest snáší celý život velmi špatně, s každou „blbostí“ hned plaší… Ale teda o těch dírkách druhý den nevěděla.
@ivašot. @Eemii O dírkách jsem rozhodně věděla, protože mi přes půl roku hnisaly. Proto jsem cíťa? Nemyslím. První dceru jsem rodila 19 hodin bez léků proti bolesti. Jen při nastřelení by lidé měli vzít do úvahy, že to fakt není jak injekce. A taky že to může hnisat. Ale uznávám, že u mě to byl dle kožařky extrém.
@Lucie-N-B píše:
@ivašot. @Eemii O dírkách jsem rozhodně věděla, protože mi přes půl roku hnisaly. Proto jsem cíťa? Nemyslím. První dceru jsem rodila 19 hodin bez léků proti bolesti. Jen při nastřelení by lidé měli vzít do úvahy, že to fakt není jak injekce. A taky že to může hnisat. Ale uznávám, že u mě to byl dle kožařky extrém.
Ano, jsi cíťa. Hnisání se navíc stane, když si do těch čerstvě nastřelených dírek hrabeš rukama, matláš po náušnici a tak podobně. Další možnost je reakce na materiál náušnice (zlato/stříbro není téměř nikdy čisté a ano, jsou tam reakce na příměsi, proto je lepší vzít chirurgickou ocel) a nebo, že nebyla dostatečně vydesinfikovaná.
U nás si nemůžu donést na nastřelení vlastní náušnice. Na nastřelení použijí pouze jejich, které jsou sterilní.
Proto se ty náušnice nastřelují miminům, které neví, že nějaké uši mají a kde, nikam si nesahají a celkově je vůbec uši nezajímají. A než je zajímat začnou, dírka už je většinou zhojená.
Ty jsi měla nějakou extrémní reakci, která fakt není běžná. Já dcerce uši nijak neošetřovala, ani ji nedopovala práškama na bolest a fakt byla úplně v pohodě. Já kdysi to samé.
Lidi jsou dneska strašné hysterky, připo… ze všeho, mi přijde.
@Lucie-N-B píše:
Jsi cita proto, ze o samotnem nastreleni mluvis jako o bolestivem, jsi tu jedina. Vzhledem k tomu, ze nastreleni je “uzavreny system”, nausnice sterilni, nesaha se na ne, narozdil od pichani, je pravdepodobne, ze sis tam infekci zanesla sama. Protoze dirky po nastrelu hnisaji prave z tohoto duvodu. A celkove se to hoji mnohem lepe a rychleji, nez kdyz se pichaji.
Já se o dceřiny nastřelené náušnice nestarala vůbec nijak. Naopak si myslím, že čím víc na to člověk šmatlá, tím větší riziko např. zanesení infekce. Vše u nás bylo v naprostém pořádku, asi po 2 měs. jsme ty plastové vyndali a vyměnily za zlaté.
Nastřelení nebolí. Já sama si nechávám nastřelit náušnice jednou za dva až tři roky, protože ty nastřelené vydrží pár měsíců a po výměně mi začal zatím každý kov v uchu hnisat, nejvíc v době těhotenství vlivem hormonálních změn.
A po pár měsících bez náušnic už dírku neprotáhnu. Rána se mi rychle zhojí.
O nastřelené náušnice není potřeba nijak zvlášť pečovat.
Někteří nedoporučují náušnice miminům z důvodů možného porušení akupunkturních bodů.