Péče o dítě a zákoník práce

1907
18.8.13 13:34

pece o dite a zakonik prace

Ahoj, potrebuju poradit, jestli zakonik prace nejak upravuje situaci, kdy rodic nemuze pracovat prescasy protoze musi vyzvednout dite ze skolky a postarat se o nej??? Popisu, jak to u nas funguje a jak by to fungovalo: trilety rodicak mi skoncil v cervnu a v praci, kde byl 12ti hodinovy provoz tedy denni a nocni, jsem dala vypoved jelikoz jsme nemeli auto a hlavne pritel si myslel, ze by jsme to casove nezvladaly protoze on dela od 7 a nikdy nevi v kolik se vrati. Nekdy je to i v 22hod jindy treba v 18 vazne je to ruzne. Vzniklo to tim, ze delal prescasy aby byli penize navic a jeho sef si na to zvykl a vyzaduje od nej denne aby tam zustal jak on potrebuje.Jde o tezkou fyzickou praci a uz na chlapovi sleduju jak je zniceny. Treba v noci spi a cely se trese a to i na hlave.Je mu teprve 27 ale k lekari jit nechce, ale to je jina…
V zamestnani odkad jsem odesla ted potrebujou jednoho cloveka.Chci zajit za sefovou, jestli me vezme spatky protoze na pracaku nemam sanci.Byla jsem tam tento tyden a dalsi schuzku mi dala az na listopad a praci nenabidla. Samozrejme nepocitam s tim, ze by mi nejakou nasli. nechci sedet doma a cekat na to, co chlap donese a premyslet nad tim, jestli zvladnem zaplatit skolku a az prijdou doplatky za vodu atd no znate to. Pokud me vezme zpet delala bych 2dny denni, 2 nocni a 4 dny volno.Jde o to, ze pokud bych mela pracovni dny chlap by musel koncit o pul 4 a jit domu s dcerkou. Muze mu sef rict: hele me to nezajma proste te tady potrebuju tak tady budes?? Nebo tak vezmi holku sebou kdyz vi, ze je to tam nebezpecne? Muze mu vyhrozovat vypovedi? Jinak ve smlouve nema zadny dodatek, ze musi byt kdykoli k dispozici a pod. Chlap vidi reseni v tom ze by holku vyzvedl, odvezl k jeho matce bydlici 2km od nas a vecer ji vyzvedl.To ja odmitam. Nechci, aby mela domov jen na spani.Dle meho nazoru je povinen se o ni postarat at chce nebo ne.Ja bych pri denni nebyla doma driv nez v 19h.
Omlouvam se za chyby a dekuju za radu na netu jsem nic nenasla mozna jsem spatne hledala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101626
18.8.13 13:53

@alexxa No, zákoník práce upravuje práci přesčas poměrně striktně…

§ 93

(1) Práci přesčas je možné konat jen výjimečně.

(2) Práci přesčas může zaměstnavatel zaměstnanci nařídit jen z vážných provozních důvodů, a to i na dobu nepřetržitého odpočinku mezi dvěma směnami, popřípadě za podmínek uvedených v § 91 odst. 2 až 4 i na dny pracovního klidu. Nařízená práce přesčas nesmí u zaměstnance činit více než 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce.

(3) Zaměstnavatel může požadovat práci přesčas nad rozsah uvedený v odstavci 2 pouze na základě dohody se zaměstnancem.

Takže manévrovací prostor pro to, aby se dohodl se zaměstnavatelem, že prostě ty 2 dny v týdnu půjde domů v půl čtvrté rozhodně má, ale je otázkou, zda to on chce (myslím partner), protože přikázat mu to dost dobře nemůžeš, na tom se musíte dohodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
18.8.13 14:06

Dekuju, no tak zatim zjistuju, ze se mu asi moc nechce, ze by byl radeji v te praci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101626
18.8.13 14:16

@alexxa Zas na druhou stranu mi nepřijde jako nějaká újma pro dítě, když bude 2× týdně odpoledne u babičky… Ano, každý den bych taky měla problém, ale při tvých smenach to vlastně je fakt 1-2× do týdne a těžko se dá říct, že doma jen přestává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
18.8.13 14:43

Rekla bych ze 4× do tydne pac z nocni bych prisla taky kolem 7 rano a kolem 17hod bych zase odchazela na dalsi nocni. I kdyz Potom z te druhe nocni kdy uz mela vlastne volno bych toho tolik naspat nemusela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
602
18.8.13 15:26

Myslim ze je lespi mit moznost hlidani u babicky a mit praci nez sedet doma s dcerou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
854
18.8.13 15:55

Já zas nepochopím jinou věc. Takové to „já nemůžu dřív z práce, muž nemůže dřív z práce, tím pádem já nemůžu pracovat…“. Já nemám práci, sháním ji už pár měsíců a teda beru všechno bez ohledu na to, jestli je pracovní doma 6-14 nebo 11-24 nebo krátký/dlouhý týden nebo tři směny nebo co… prostě když to děcko nemůžu ze školky vyzvednou já, může chlap a když nemůže chlap, může babička a když nemám babičku (jakože já nemám), tak si seženu chůvu a děcko mi vyzvedne chůva. Hádat se se zaměstnavatelem, aby mi upravil pracovní dobu nebo aby mě nenutil dělat přesčasy, to bych práci neměla asi nikdy (podle mě). Radši dám pár stovek týdně chůvě, když si vyděláš v řádech tisíců, tak to zas taková hrůza není, než sedět doma na zadku a čekat, až přijde k tvým dveřím někdo, kdo ti nabídne super truper pracovní poměr na zkrácenej úvazek za plnej plat :))

Toto si ale neber osobně, nebylo to mířeno přímo proti tobě, ale všeobecně vůči všem maminkám, které „pracovat chtějí, ale nemohou, protože dítě..“ Pak se nemůžu divit, že mě nikdo nechce zaměstnat a musím dítě zapírat, protože jestli každý druhý zaměstnavatel má problém s maminkou po mateřské, která má problém chodit do práce, tak je mi jasné, že jsou všechny maminy v jednom pytli..:))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
18.8.13 16:25

@alexxa řeknu Ti to asi takhle.. z praxe.. budou tak dlouho hledat, až najdou důvod, proč jednoho z vás vyťapat, stalo se mi už několikrát. I když zákon hovoří, jak hovoří, že při péči o dítě do… je zaměstnavatel povinnen Ti nenařizovat přesčasy a pod, tak v praxi to vypadá tak, že nemůžeš? no jo, ale to se nám nehodí a hotovo.. Nikdy nikoho nezajímalo, jestli se to hodí mě, prostě je nutné udělat přesčas, zařiď si to. Takže bych neoperovala s tím, že máš na něco nárok, protože oni si důvod vždycky najdou, bohužel. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1907
18.8.13 17:11

No tak s tou babickou(tchyne) je to tak, ze mi hlidala 2× od rana cca do 17h a kdyz jsme si pro malou prijelyna otazkukdy jedla naposled jsem zjistila, ze jedla naposledy polevku k obedu. Dedek povidal a proc ji nedas najist vzdyt uz je 18h a babka na to ale vzdyt ona snedla plny talir polivky v 11 k obedu a ona nechce. Takze jsem sebrala malou, jela domu a mala se mohla „uzrat“ jak byla vyhladla.Tak na takove hlidani ji kaslu dobre vi, ze mala ji 5× denne sice po troskach ale ji. Moje mama ji hlidat nemuze bydli asi 25km od nas a sama jeste pracuje.
Prave pred koncem matersky mi sefova rekla at si rozmyslim, jestli se vratim, ze vypoved mi urcite nedaji, ale taky musim pocitat s tim, ze mi nemuzou upravit pracovni dobu coz v nonstop provozu chapu.Ale zas nechci, aby mel potize v praci on.Jeho sef je stejne stary jako on, znaji se ze skoly.Je to takovy hajzlik, ze kdyz mi umrel tata, tak mu odmitnul dat volno. Nakonec mu ho dali, ale jen proto, ze s tim sel chlap za majiteli firmy, coz jsou toho kluka rodice a ty mu dali cocku jak si muze v takovy situaci dovolit nedat volno. Jenze tady toto je uplne neco jineho. Myslim si, ze casem by ty potize mel ponevadz kdyby napr volali ze skolky ze maly neni neni dobre at si pro ni dojedem volali by prvne jemu protoze je bliz.
Chuvu v nasem okrese jem nasla jen jednu, ale nevim…nemam z nich dobry pocit. Mozna je to z tv, ale mam strach, ze by byla zla nebo nespolehliva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
16.5.15 08:44

Dotaz

Omlouvám se, ze jsem takto skočil do diskuze ale chtěl bych se na něco zeptat, má přítelkyně se vrátila do práce i když naší dceři je 1,5roku, ona dela na dve smeny ja delam na tri, kdyz mam odpoledni tak ona ma ranni, kdyz nocni ona odpoledni a kdyz ranni tak ma taky odpoledni, stim ze ji zamestnavatel vychazi vstric kvuli mym smenam, ale posledni dobou muj zamestnavatel vyzaduje praci prescas, me by zajimalo kdyz nemame hlidani na co nebo kam se mohu obratit??Jelikoz nemohu rici ze by jsme mely hlidani pokazde kdyz to zamestnavatel vyzaduje a dceru urcite nemuzem nechat samotnou doma. dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
16.5.15 10:09

Přesčas může zaměstnavatel nařídít s tím, že může být max. 8 hod. týdně, za rok max 150 hod. Nad tento limit může být práce přesčas jen se souhlasem zaměstnavatele s tím, že 8 hod. týdně nesmí překročit a může mít max. 416 hod ročně. Pakliže nemáte kvůli Vaší práci hlídání, je potřeba, aby si jeden z Vás našel práci na klasický jednosměnný provoz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný