Péče o dítě do 4 let - zaměstnanec
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Starost o dítě do 4 let
Zdravím všechny,
moc prosím o radu. V létě mi skončila rodičovská a já nastoupila do původní práce a syn do školky. Syn je ale pořád nemocný a my všichni okolo také, točí se to a nejsou skoro 2 týdny, aby syn nebo já nebyla nemocná
Už máme naplánované i nějaké zákroky.
Ráda bych, než se syn zmátoří a bude méně nemocný požádala o jeho péči do 4 let. Nevíte o nějaké možnosti, kdy je zaměstnavatel povinen vyhovět?
Díky za odpovědi.
Příspěvek upraven 27.01.16 v 06:16
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Není to OSVČ ale OČR. Zaměstnavatel ti nemusí vyhovět, není to jeho povinnost a nic a nikdo mu to nemůže nařídit. Musel by ti dát po domluvě volno a když nechce, tak nechce. Jediná možnost, pokud chceš být doma, je podat výpověď a být doma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petrafra Myslím, že povinen Ti vyhovět není. Pokud potřebuješ zůstat doma s dítětem, budeš muset dát výpověď. Zaměstnavatel nemá žádnou povinnost Ti po třetích narozeninách dítěte držet flek.
Nebo můžež zkusit požádat o neplacené volno třeba na rok (budeš za sebe muset ale asi platit zdravotní pojištění nebo se zkusit nahlásit jako osoba pečující o dítě) a zkusit se domluvit, že na ten rok za tebe zaměstnavatel vezme někoho na dobu určitou a ty se pak vrátíš. Ale je to o vstřícnosti zaměstnavatele.
Nicméně pokud Ti dítě marodí teď, tak pachybuju, že když ho necháš doma, tak za rok to bude lepší. Bavila jsem se teď o tom dost z lidmi z okolí, protože u syna se taky výrazně zvýšila nemocnost po nástupu do kolektivu. Všechni mi potvrdili, že první rok ve školce byl prostě co se nemocí týče brutál. Bylo jedno, jestli dítě nastoupilo ve dvou letech nebo ve čryřech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svistice to není úplně tak docela, z hlediska imunity dítěte, pravda. Imunita začíná dozrávat kolem čtvrtého roku, takže je to lepší a lepší. Ty starší dítěi nemarodí tolik. Moje dítě šlo teď ve čtyřech, je pravda, že má od srpna nasazený Imunoglukan, na ten já nedám dopustit, a marodila 2×, ale nijak výrazně, jen jednou měla horečky asi 4 dny, pak jen rýma. Jinak celé pololetí je dobrá, žádné výrazné opakované marodění není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vidím to taky asi jako jediné řešení - dát výpověď. Já bych ho právě dávala do školky na těch max. 4 hodin, což se prý smí a u toho si našla brigádu nebo nějaký přivýdělek. Aby mezi těmi dětmi byl v každodenním kontaktu a tělo si zvyklo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 Asi to bude názor od názoru. Já zase vyslechla, že prý od dvou let je ta imunita nastartovaná a z tohoto důvodu nedávat děti pod dva roky do jeslí/školek (názor dr.), pak že je to jedno, stejně se musí setkat s těmi cizími bacily a vybudovat rezistenci.
Já do školky nechodila a první třídu jsem promarodila. A to už mi bylo skoro sedm.
A samozřejmě je to i o jedinci. A taky u těch starších dětí je to marodění lepší třeba v tom, že už umí smrkat, vykašlávat, umí si říct při menších příznacích, takže se to dá možná podchytit dřív, než se rozjede něco většího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petrafra do čtyř let ho můžeš dát do školky i na celou dobu (třeba 2× týdně) a jít na brigádu. ZP budeš mít hrazené státem, jako bys byla na rodičáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AnastazieB: Díky moc za info. Takže věta „Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně“ neznamená, že musí být dítě ve školce denně max. 4 hodiny, ale prostě max. 20 hodin týdně a je jedno, jak se ty hodiny rozvrhnou? Já jsem o tom právě nikde nic podrobnějšího nenašla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnastazieB píše:
@petrafra do čtyř let ho můžeš dát do školky i na celou dobu (třeba 2× týdně) a jít na brigádu. ZP budeš mít hrazené státem, jako bys byla na rodičáku.
Tohle není pravda, pokud má být zdravotní placené státem (a nebere už rodičák) tak dítko smí chodit do školky maximálně na 4 hodiny denně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
Není to OSVČ ale OČR. Zaměstnavatel ti nemusí vyhovět, není to jeho povinnost a nic a nikdo mu to nemůže nařídit. Musel by ti dát po domluvě volno a když nechce, tak nechce. Jediná možnost, pokud chceš být doma, je podat výpověď a být doma.
No povinnost to je, ale jaksi se může vymluvit na provozní důvody - takže jako by nebyla ![]()
Zakladatelce taktéž doporučuji najít si novou práci nebo se zaměstnavatelem domluvit ať ji vyhodí, dostane odstupný, podporu, nějaký dávky na socce taky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Tohle není pravda, pokud má být zdravotní placené státem (a nebere už rodičák) tak dítko smí chodit do školky maximálně na 4 hodiny denně.
tohle platí i v případě, že jsem na úřadu práce a beru podporu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@petrafra píše:
AnastazieB: Díky moc za info. Takže věta „Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně“ neznamená, že musí být dítě ve školce denně max. 4 hodiny, ale prostě max. 20 hodin týdně a je jedno, jak se ty hodiny rozvrhnou? Já jsem o tom právě nikde nic podrobnějšího nenašla.
to není pravda, nesmí být déle než 4 hodiny denně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gina108 píše:
No povinnost to je, ale jaksi se může vymluvit na provozní důvody - takže jako by nebyla
Zakladatelce taktéž doporučuji najít si novou práci nebo se zaměstnavatelem domluvit ať ji vyhodí, dostane odstupný, podporu, nějaký dávky na socce taky…
já jsem psala, není to jeho povinnost. A taky že není, žádný zaměstnavatel není povinen dávat svým zaměstnancům dlouhodobá volna, jak oni chtějí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@3HE píše:
tohle platí i v případě, že jsem na úřadu práce a beru podporu?
pokud jsi na úřadu a bereš podporu, tak nejsi osoba celodenně pečující o dítě, stát ti na základě toho neplatí zdravotní, to ti platí na základě evidence na pracáku. Takže tam to nemá s péčí o dítě co dělat a můžeš ho mít jak dlouho chceš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Gina108 : ale on má povinnost ji drzet místo do 3 let věku dítěte, povinnost dat ji neplacené volno do 4 let věku dítěte fakt nemá, záleží na benevoletnosti zaměstnavatele, jestli ji doopravdy chce a neplacené volno dá. On má povinnost prizpůsobit pracovní dobu rodičům, pokud o to požádají, a to je něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit