Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
sháním marně po internetu radu ohledně péče o pokojovou rostlinku, tak třeba poradíte vy tady ![]()
Před nedávnem jsem zachránila ovadlou kytičku před vyhozením do kontejneru, vysvětlení vyhození - kytce se nedaří, nechci ji, neroste. Jedná se o dracenu, jaký druh to přesně je říct nedokážu, mám dracenu poprvé v životě ![]()
Každopádně se rostlinka vzpamatovala a leze spousta nových lupenů.
Je podepřená obyčejným klackem, kmínek je slaboučký, dřevitý a jediný výhonek co z kmínku má je už poměrně vysoký a těžký. Výhonky měla dva, druhý prý uschnul během chvilky po zakoupení.
Jak a co jí mám dopřát, aby prospívala a třeba i zesílila? Nějak zastřihnout či ošetřit? Přijde mi, že to kmínek nemůže vydržet mít na sobě kilometrovou palmu
Pošlete mi prosím jakékoli rady či zkušenosti, budu za ně moc vděčná
Zatím jsem jí nepřesazovala, jen jsem jí dopřála pěkné místo, kde měla čas nabrat sílu zase začít růst a prospívat.
Děkuji předem za rady ![]()
Podle obrázku to vypadá na Jucu, poměrně častá dracena v domácnosti. Bohužel, není to trvalka a po několika letech prostě začne odcházet, v průměru prý vydrží tak tři roky. Pak se zastaví růst a postupně vysychá
@Aduš8 Nam doma vysycha uz nekolik let. Ale stale je hezka, takze s nami porad bydli ![]()
@Aduš8 píše:
Podle obrázku to vypadá na Jucu, poměrně častá dracena v domácnosti. Bohužel, není to trvalka a po několika letech prostě začne odcházet, v průměru prý vydrží tak tři roky. Pak se zastaví růst a postupně vysychá
Nevím nic o tom, že by byla tak krátkověká. Mám ji už tak 7 možná 8 let a je hezká, ale roste pomalu. Nevypadá, že by mela
No a chtela by tedy určitě přesadit, má ráda spíše široký a ne moc hluboký květináč.
1. na jaře ji přesaď do většího květináče a čerstvé zeminy, při té příležitost i opláchnou kořeny, vyšítpat všechny co by mohly být uhnilé (nemá ráda přelévání), nechat chvíli na vzduchu a teprve pak přesazovat.
2. potřebuje stát na místě, kde je dostatek světla, ideálně v létě na balkon či zahradu, v zimě někam kde to není u topení. Ne na přímé slunce.
3. pěstovat v rašeline, rosit listy, zejména v bytě s sušším vzduchem a zalévat lehce- substrát by spíš neměl vysychat, ale nesmí stát ve vodě. Jednou za měsíc přidej hnojivo na pokojovky.
A teda fakt mi není jasné jak někdo může do google napsat „jak pěstovat dracenu“ a přitom nenajít hned několik velmi dobrých návodů.