Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den jdu s dotazem přivezla jsem si roční čubu z psince od známý a není vůbec socializována a hrozně se bojí někomu věřit je hrozně opatrná a jen tak nepřijde ani na pamlsek nezná bytový prostor byla od malá venku je to Francouzky buldoček a prostě jsem s toho nervózní a necítím se dobře když kolem ní projdu tak se krčí na pelechu to samé i přítel když kolem ní projde…jsme s toho na větvi a nevím zda ji mám vrátit a nebo si ji nechat a dát tomu čas pokaždé když se někam hnu běží za mnou ale nejde úplně ke mě pak když jdu k ní maže zpět na pelech… Když jsem s ní venku před barákem tak se tuli s věří mi ale doma právě vůbec na vodítku tak nak umi ale když jsme mezi lidma na městě tak se krčí s už nechce jít je tu někdo kdo by mi mohl poradit s říct mi ať tomu dám čas? předem se omlouvám za chyby ale nemám moc času jsem v práci ![]()
Tohle jsem měla já se svým psem, byl týrany, takže nedůvěra byla opodstatněná. Prostě po poradě s cvičitelkou jsem si ho postupně uvažovala k sobě blíž a blíž, vždy pár dní ho uvázat dál od sebe a ať prostě je v tvé přítomnosti, za par dni tu vzdálenost zkrátit a dalších pár dní zase. Až když bude úplně u tebe tak ji dát nejdříve očichávat ruku a pak zkusit postupně pohladit. Je to o trpělivosti, skoro každý pes se dokáže socializovat, dokonce i takový co vykazuje známky agresivity. To jsme měli s druhým, tam bylo více práce.
Proč si bereš psa z útulku, když jsi pak z toho na větvi? ten pes se ti v rámci svých možností snaží věřit a ty ho chceš takhle podrazit?
@Adélka 12 píše:
Dobrý den jdu s dotazem přivezla jsem si roční čubu z psince od známý a není vůbec socializována a hrozně se bojí někomu věřit je hrozně opatrná a jen tak nepřijde ani na pamlsek nezná bytový prostor byla od malá venku je to Francouzky buldoček a prostě jsem s toho nervózní a necítím se dobře když kolem ní projdu tak se krčí na pelechu to samé i přítel když kolem ní projde…jsme s toho na větvi a nevím zda ji mám vrátit a nebo si ji nechat a dát tomu čas pokaždé když se někam hnu běží za mnou ale nejde úplně ke mě pak když jdu k ní maže zpět na pelech… Když jsem s ní venku před barákem tak se tuli s věří mi ale doma právě vůbec na vodítku tak nak umi ale když jsme mezi lidma na městě tak se krčí s už nechce jít je tu někdo kdo by mi mohl poradit s říct mi ať tomu dám čas? předem se omlouvám za chyby ale nemám moc času jsem v práci
Vrátit ji kvůli tomu, že se před vámi doma krčí? To snad ne.
Kdo ví co si ten pes prožil.
Prostě tomu dejte čas a až vám bude věřit tak bude v pohodě. Teď je hezky tak s ní můžete být pořád venku.
Chudák psina. Opovaž se jí vracet. Nepíšeš, jak ji máš dlouho. Potřebuje evidentně čas a trpělivost. Asi má důvod. Jděte na ni pomalu, ona se osmělí. A neber jí hned mezi lidi, až si zvykne s vámi, postupně ji dál socializujte. Chudák, je asi celá vystrašená. I vy si na ni potřebujete zvyknout. Asi jsi měla jinou představu, jaké to s pejskem bude. Mám podobnou zkušenost s fenkou z útulku. Prvních pár měsíců mě měla totálně na salámu. Zajímalo jí jen jídlo, gauč a procházky venku. Nemazlila se, nebavila se se mnou, ignorace. Tehdy jsem byla docela zklamaná, ale pak se to zlomilo a bylo to s ní super 13 let.
@Adélka 12 píše:
Dobrý den jdu s dotazem přivezla jsem si roční čubu z psince od známý a není vůbec socializována a hrozně se bojí někomu věřit je hrozně opatrná a jen tak nepřijde ani na pamlsek nezná bytový prostor byla od malá venku je to Francouzky buldoček a prostě jsem s toho nervózní a necítím se dobře když kolem ní projdu tak se krčí na pelechu to samé i přítel když kolem ní projde...jsme s toho na větvi a nevím zda ji mám vrátit a nebo si ji nechata dát tomu čas pokaždé když se někam hnu běží za mnou ale nejde úplně ke mě pak když jdu k ní maže zpět na pelech… Když jsem s ní venku před barákem tak se tuli s věří mi ale doma právě vůbec na vodítku tak nak umi ale když jsme mezi lidma na městě tak se krčí s už nechce jít je tu někdo kdo by mi mohl poradit s říct mi ať tomu dám čas? předem se omlouvám za chyby ale nemám moc času jsem v práci
To snad nemyslíš vážně, proč sis jí teda brala? Jistě že to chce čas, co si čekala? Že si jí přivedeš domů, a ona bude skákat dva metry radostí? Ona si potřebuje zvyknout, na prostředí, na vás dva, vědět, že vám může důvěřovat. Tímhle nejistým chováním jí vůbec nepomáháš. Vždytˇto z tebe cítí.
Nekteri psi maji nejakou socializaci na salamu a jsou kamosi s kazdym a se vsim od prirody. A nekteri psi jsou bazlivejsi a musi si na veci zvykat, protoze na ne jako stenata nebyli socializovani. Vy mate bohuzel tu druhou variantu, ale s tim se da pracovat. Cas tomu dej urcite, ale samo to neprejde. Musite ji venovat hodne casu, pracovat s ni a zvysit ji sebevedomi. A postupne privykat na veci, ktere nezna. Pokud ve meste ztuhne strachem a odmita se hnout, tak vubec nema smysl ji tim trapit. Vezmete ji zatim treba do parku, nebo nekam, kde bude lidi min a bude s tim v pohode. A postupne pridavat s tim, jak vam bude vic a vic verit. Hlavne zapracujte na jeji duvere k vam. Pak do toho mesta muzete vyrazit treba navecer, kdy tam bude lidi min. Taky jsem si kdysi poridila pejska, ktery nebyl privykly na mesto a byl bazlivejsi povahy a bylo s nim prace jak na kostele sice, ale ve finale byl schopny jit bez voditka klidne po Vaclavaku a nic neresit.