Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím holky. Užívám antikoncepci ale asi před 2 měsíci mi vyšly mírně zvýšené jaterní testy. Na kontrolní odběry jsem byla v srpnu a byly velmi mírně sníženy, ale v podstatné nestoupají. Gynekolog mi říkal, že zatím HAK nemusím vysazovat a je to způsobeno tím, že užívám i antidepresiva. Chci se tedy zeptat jestli náhodou s tím některá nemá zkušenost a jsem opravdu chráněna nebo případně mi bude stačit jako dodatečná ochrana pharmatex kapsle +přerušovaný styk ![]()
@PetraHornakova používám pharmatex asi 15 let. Vyzkoušela jsem krém, ale zůstala jsem u globuli. Důvodem je zjištěna leidenska mutace zvyšující srážlivost krve. HA tedy ze zdravotních důvodů nemůžu. Otěhotněla jsem zatím vždy, když jsme to plánovali, takze během užívání žádná nehoda, prerusovany styk nebo plodné neplodné dny jsem nikdy neřešila. Je třeba dodržovat návod k použití, pak je spolehlivost vysoká.
@Nefesh děkuji, čili u kapslí stačí těch 5 min na rozpuštění? Nestalo se ti někdy, že se tobolka nerozpustila?
@PetraHornakova ano tak jak je psáno v pribalaku. Stalo se mi, že tobolka nebyla úplně rozpustena, ono záleží, kde je máš skladovane, pokud někde v zimě u okna, může být chladem víc ztuhla, takže pak ji to trvá déle. Ja jsem je měla vždy v koupelně, kde je po sprše víc teplo a když jsem věděla, že něco bude nebo tušila, tak jsem si ji rovnou po koupání dala a pak než jsem vyčistila zuby a pod tak byla v podstatě rozpustena, tělo bylo taky hezky prohráte, tak to šlo rychle. Člověk si na to musí trochu zvyknout, někdo říká, že je to zabiják romantiky, ale ono se aplikace dá zakomponovat do predehry a pro tebe je to vlastně výhoda, protože partner musí chvíli čekat a muzete se věnovat sobě i jinak těch 5 minut. Jo na rychlovku je to trochu komplikovanejsi. Ale kde je vůle, je i cesta
jinak určitě nedelat pak nějake vyplachy, je třeba to tam nechat rozpuštěné, I když to bude vytekat, takže intimka je must have. Když jsi nejsi jistá, jestli už je ready, není nic jednoduššího než si sáhnout dovnitř a prostě buď tam je a nebo je tam už jen hodně vlhko ![]()
@PetraHornakova píše:
Zdravím holky. Užívám antikoncepci ale asi před 2 měsíci mi vyšly mírně zvýšené jaterní testy. Na kontrolní odběry jsem byla v srpnu a byly velmi mírně sníženy, ale v podstatné nestoupají. Gynekolog mi říkal, že zatím HAK nemusím vysazovat a je to způsobeno tím, že užívám i antidepresiva. Chci se tedy zeptat jestli náhodou s tím některá nemá zkušenost a jsem opravdu chráněna nebo případně mi bude stačit jako dodatečná ochrana pharmatex kapsle +přerušovaný styk
Hormonální antikoncepce je celkem spolehlivá, pokude se bere pravidelně a správně. Měla jsem ji po porodu po CS, abych měla jistotu, že neotěhotním hned. A stačilo to.
@Russet antikoncepci věřím, jen nejsem si jistá zda účinkuje tak jak má i při zvýšených jaterních testech. Jinak bych se na dodatečnou ochranu neptala
@PetraHornakova Pharmatex jsem pouzivala před dcerkou asi 1 rok (mám Leidenskou mutací, HA nesmim), vše ok. Dcerka pak na prvni pokus.
Po porodu jsem tělísko nechtela, používali jsme Pharmatex dal (v plodnych dnech s prerusovanou). Rok to fungovalo, pak ve 13m dcerky pozitivní test. Teď už máme doma synka, je mu 15 měsíců.
Vše jsme celé 2 roky dělali stejně, vše podle návodu. No prostě stalo se, druhe jsme stejne chteli. Za syna jsme hrozne radi
Dle doktorky jsou tehotenstvi přes Pharmatex poměrně časté.
Takže za mě už ne, třetí dítě nechceme a já bych na potrat jít nedokázala. Už rok mám telisko a super.
@Monty1505 tak já bych to měla jako doplněk při HAK. Jen na pharmatex+přerušovaný styk bych se nespoléhala ale protože užívám i HAK ak tomu by byl pharmatex+přerušovaný styk tak snad by to mělo být bezpečnější