Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@baba1986 píše:
JSEM RÁDA I ZA VAŠE NÁZORY, DĚKUJI
Drž se a pamatuj, že morfium neléčí, ale ulevuje a to významně. Je to lék svého druhu. Ještě jednou - drž se! ![]()
No nemusí jít hned o něco horšího, třeba my dáváme morfium při plicním edému(otoku) a jeví se to jako velmi účinné a prospěšní pro pacienty s ventilačními potížemi… ![]()
Morphin, neznamená lék na rakovinu. Je to silný opioid. Je pravda, že tlumí dechové centrum, ale je-li na umělé řízené plícní ventilaci (UPV), tak bych v tom problém neviděla. Rozhodně bych se na Morphin nedívala jako na lék poslední štace a zbytečně nemalovala čerty na zeď. Pacienti na řízené UPV, jsou udržování v umělém spánku, mnohdy i s kombinaci s léky od bolesti.
Držím pěsti, aby se tchýně brzy uzdravila ![]()
Já dostávala Morphin po operaci, pro velké bolesti. A rakovinu nemám. Zatím…
Nemusí to být poslední štace, morfin se píchá celkem běžně na bolest, mně ho píchali tři dny, po operaci, když byly bolesti, vlastně nebyly, doktor to sám naordinovala a jak mi to píchali v pravidelných intervalech, bylo dobře, až jsem si 4.den řekla, že to asi nechci, tak sestra koukala, že to mám napsané. Takže to nemusí nutně znamenat konec, možná jí jen ulevují.
@Slysil píše:
Morphin, neznamená lék na rakovinu. Je to silný opioid. Je pravda, že tlumí dechové centrum, ale je-li na umělé řízené plícní ventilaci (UPV), tak bych v tom problém neviděla. Rozhodně bych se na Morphin nedívala jako na lék poslední štace a zbytečně nemalovala čerty na zeď. Pacienti na řízené UPV, jsou udržování v umělém spánku, mnohdy i s kombinaci s léky od bolesti.
Držím pěsti, aby se tchýně brzy uzdravila
Zakladatelka píše, že tchyně zatím nemá zavedenou TSK a na UPV není… záleží kolik mg MO a jak často dostává, takže buď zakladatelce na ARU neřekli pravdu o stavu tchyně, nebo prognóza nebude zas až tak hrozná.
Když má ten zápal fakt silný tak mi věř že každý záchvat kašle strašně bolí
a mimoto se teta po něm uvolní tudíž jí ani na kašel tolik nutit nebude. pokud teta nemá nic vážnějšího tak bych se morfia nebála, aspoň je tetě líp ![]()
@baba1986 malému v nemocnici po operaci taky píchali Morfium. Je to na úlevu od bolesti a lepší jí dát takové opium než, aby jim tam skučela bolestí a ještě si něco udělala.
Mě píchali Morfium jedinkrát v životě…jsem revmatik a jednou jsem měla fakt silný záchvat bolesti v kloubech…tak silný, že jsem brečela bolestí…Ve Vojenské nemocnici v Praze na pohotovosti to nikoho nezajímalo…nevěřili mi, že to může tak moc bolet…a to jsem bouchala hlavou do zdi (a už chápu, proč to lidé v bolestech dělají…pomáhá to…)Když mě po dvou a půl hodinách čekání na chodbě konečně vzali na vyšetření, to už jsem v sobě měla z domova 6 Ibalginů 400mg!!! (lékař se zhrozil, že mám určitě díru v žaludku…)podotýkám, že těch 6 prášků to nezmírnilo ani o fous…tak to bolelo…tak mi řekl, že mi něco píchne (do žaludku mi už prý nic dát nemůže, po té koňské dávce)…tak mi píchli něco o čem doktor tvrdil, že je to to nejsilnější, co mají…po půl hodině přišel a když viděl, že se bolestí klepu jako ratlík a pořád brečím, tak řekl sestře o dvě dávky Morfia…musím říct, že naprosto chápu lidi, co jsou na Morfiu závislí…je to nepopsatelně nádherný pocit…bolest začala odplouvat…já měla pocit, že jsem lehká jako pírko…že se vznáším…měla jsem chuť řvát: „Já chci ještě!!!“ No…dali mi ještě jednu dávku na cestu domů… ![]()
Takže pokud mi nezabralo 6 Ibalginů a jakási kapačka s něčím (?) a zabralo až Morfium…je to asi fakt driák…a určitě bych se ptala doktorů PROČ???
Máma měla v 63 letech taky zápal plic (14 dní na ARO a 14 dní na JIPce…) ale Morfium nedostala určitě…četli jsme zprávu s veškerou medikací za celý měsíc… ![]()
@Jitka1976 - třeba dostávala jiný opioid. Morphin není jediný lék této skupiny ![]()
@baba1986 píše:
Maminky mám 56 letou tchýni na aru ve varech je nemocná na plíce, loni byla se zápalem plic v nemocnici a teď má taky těžký zápal plic, a začali jí píchat morfium… myslíte, že je to poslední štace???
Morfium se nedává jenom v poslední fázi nemoci, je to velmi silný lék na bolest. Manželův strýc to nedávno bral po totální endoprotéze
@Z.jev píše:
Morfium se nedává jenom v poslední fázi nemoci, je to velmi silný lék na bolest. Manželův strýc to nedávno bral po totální endoprotéze
Náš tati taky na JIP po výměně kloubu.
To si musite promluvit s doktorem, ale pokud si pamatuju dobre,, tak Morfium naopak
utlumuje dychaci centrum