Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den maminky,
dělá mi starost synova (4.5m) hlavička, respektive její tvar.
Myslíte dle fotky, že už bych to měla nějak řešit nebo se to srovná, až bude sedět?
Okamžitě začít polohovat ve spánku, ale má to tedy ![]()
To spal jen na zádech?
@anetan007 píše: VíceŘešila bych hned, u lékaře, nemusí to být jen špatným polohováním.
@anetan007 řešila bych to. Má to opravdu výrazné. Teď je nejlepší čas na helmičku, pokud by byla vhodná.
Neteř měla taky takovou placatou hlavu. Nikdy se jí to už nespravilo, protože její mamka na to kašlala. Teď to skryjí vlasy (je jí 7) ale když ji člověk pohladí po hlavě, je to prostě šiška. Určitě to řešte s doktorkou ![]()
Moje kamarádka měla pro syna do roka helmičku a krásně se mu hlavička zakulatila
@anetan007 a doktorka na to nic? Dyt chodíte na kontroly ne?
My do toho od narození řešíme tichý reflux, takže jsme se soustředili na polohování ve vyvýšené poloze. Na boku vědomě být nechce. On doteď nechtěl nic, jen plakal kvůli refluxu, takže jsme ho většinu času pronosili ve svislé poloze. Pediatrička se nad ničím nepozastavovala. Až teď jsem jí skrz to psala.
Buď je ta fotka nějaká protáhlá nebo má opravdu velmi atypický tvar hlavy. Opravdu bych to řešila ihned u odborníků. Nemusí jít jen o estetickou vadu.
A není to spíše takový tvar hlavičky?
Syn to měl podobné, obličej má spíše užší a jemný.
I podle UZV měl hlavu spíše užší - tenkrát byl rozdíl snad 5 týdnů.
Dnes už je dospělý a hlavu má o pár cm menší než ostatní.
Znám několik dospělých s placatou hlavou, takže předpokládám, že se to jen tak samo od sebe nespraví. Minimálně odborné zhodnocení by to chtělo co nejdřív.
U nás stačilo polohování, ale měla to spláclé jen z jedné strany a začala jsem to řešit už někdy kolem devátého týdne.
@anetan007
U syna jsem “řešila” slehlou hlavičku. Kontaktovala jsem plagiokliniku, kde jsem poslala fotky a oni podle fotek zhodnotili stav - podle toho doporučí jestli je to na návštěvu na klinice. Začali jsme chodit na fyzio a neurologii a hlavička se mu srovnala.
Kdyby jsme ovšem chtěli nechat udělat helmičku, tak tenkrát aby to bylo na pojišťovnu, jsme museli splnit podmínky - 2 měsíce rehabilitací, návštěva na neurologii a stihnout to vše do jednoho roku. Takže určitě řešit případné zavčas. ![]()
@annali píše: Více
Dřív se to moc neřešilo. Když v létě chlapi shodí vlasy, vídám takové hlavy dost často.
Řešit. My jsme kvůli tomu byli na neurologii na UTZ a vzali nás druhý den, takže z toho usuzuji, že to může mít i nějakou vážnější příčinu. U nás se vyřešilo samo, ale nemusí to tak být vždy.
Samozřejmě, že nejde jen o kosmetickou vadu. Může to být daleko závažnější zdravotní průser. Divím se, když tedy rodiče na to nic, že i pediatra je v klidu.