Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky maminky, které jste měly placentu na přední straně, od kdy jste cítily pohyby? A jak se projevovali? Já jsem teď 19+6, občas cítím kolem pupíku takové jakoby šimrání vevnitř, většinou když někde v klidu sedím, spíš k večeru u televize, ale není to úplně každý den a nejsem si jistá, jestli to jsou vůbec pohyby. Vím, že ze začátku pohyby pravidelně nejsou, jen mě prostě ze zvědavosti zajímá jak to měly ostatní těhulky s placentu na přední straně. Paní doktorka říkala, že kvůli té placentě nejspíš ucítím pohyby mnohem později, že je může právě ta placenta tlumit.
Já jsem také měla placentu na přední straně a cítila jsem jen jemné šímrani, myslela jsem, že to jsou pohyby. Ale ne. Začala jsem je cítit až přesně udeřil 22 týden ![]()
Takže neboj, to nejde s ničím zaměnit a určitě to poznáš. Ale celkově jsem je necítila tak silně, jako kamarádka, která byla stejně těhotná jako já. Ta je cítila x krát za den a já kolikrát celý den nic. Tak jsem si dala něco sladkého a hned kopl😁
Ja mela placentu na predni stene poprve a zacala jsem je citit az 22tt. Ale velmi tlumene az do porodu. Treba jsem pohyby necitila cely den klidne. Az jsem si je navnimala nekde v klidu osamote. Mela jsem pravidlo, ze jednou za den je musim citit. Kdybych se ale na to nesoustredila, tak bych je asi nevnímala vubec. S pohyby s placentou na zadni stene se to neda vubec srovnat…
U první jsem měla placentu na přední straně, pohyby jsem cítila asi od 22. týdne a moc ne. Když jsem ucitila 1-2× za den tak to bylo ok. U druhé jsem měla na zadní straně a to byl mazec. Pohyby jsem cítila asi od 16. týdne, a teda jestli se za 24 hodin aspoň dvě hodiny nevrtela tak to byl úspěch. I na poradach v práci jsem si musela někdy stoupnout 😆
Já jsem aktuálně těhotná, 30. tyden, a mam taky placentu vepředu a pohyby jsem začala tak nějak cítit až od 24. týdne ani tehdy jsem si nebyla jistá, zda to je ono, jak byly tlumene. ted uz je citim, ale jak uz tu zaznelo, spis tak 1-2× za den a vlastně asi jen když mě kope do boku…
V prvním těhotenství jsem ji měla vepředu a pohyby byly cítit opravdu až později
Oproti nynějšímu těhotenství, kdy je placenta vzadu, byly kopance “příjemnější” - méně intenzivní. Teď to občas fakt bolí ![]()
V prvním těhotenství jsem si dost počkala, někdy ve 23-24 týdnu občas pocit, jak když mně tam vyskočí ryba nad hladinu ![]()
Pak nějaké to šimrání. Ale než to přišlo, měla jsem za pohyby opravdu ledacos.
Asi kolem toho 20. tydne. Kazdopadne celkove cele tehotenstvi jsem pohyby citila v podstate jemne. Takove “ty poradne kopance” o kterych se mluvi jsem nikdy nezazila. Spise jemne vlneni, stouchnuti.
@Blanka991911 píše:
Ahojky maminky, které jste měly placentu na přední straně, od kdy jste cítily pohyby? A jak se projevovali? Já jsem teď 19+6, občas cítím kolem pupíku takové jakoby šimrání vevnitř, většinou když někde v klidu sedím, spíš k večeru u televize, ale není to úplně každý den a nejsem si jistá, jestli to jsou vůbec pohyby. Vím, že ze začátku pohyby pravidelně nejsou, jen mě prostě ze zvědavosti zajímá jak to měly ostatní těhulky s placentu na přední straně. Paní doktorka říkala, že kvůli té placentě nejspíš ucítím pohyby mnohem později, že je může právě ta placenta tlumit.
Měla jsem placenou vepředu a kolem 20 tt jsem cítila něco jako bublinky (takové perličkové bublani), pak už jsem žádné pohyby necítila. Ditku je už 5 let.
Jako prvorodicka s placentou vpředu 18tt a jako druhorodicka s placentou vzadu 16 tt a v 18tt už je přes břicho cítil i tehdy triletak. Druhé ditko je takový maly satanek když se vzteka a kope ![]()
Je to hodně znát.
Ale záleží i na temperamentu dítěte.
Teď jí mám vzadu a pohyby cítím od 14 tt.
Teď ve 24 fakt hodně a často.
U třetí dcery jsem to skoro necítila.
Byla kliďas. 😅
@Psisuchar píše:
Já jsem také měla placentu na přední straně a cítila jsem jen jemné šímrani, myslela jsem, že to jsou pohyby. Ale ne. Začala jsem je cítit až přesně udeřil 22 týden
@Psisuchar píše:
Takže neboj, to nejde s ničím zaměnit a určitě to poznáš. Ale celkově jsem je necítila tak silně, jako kamarádka, která byla stejně těhotná jako já. Ta je cítila x krát za den a já kolikrát celý den nic. Tak jsem si dala něco sladkého a hned kopl😁
@Psisuchar
Tak ono to šimrání mohlo být začínající pohyby a pak to bylo silnější až kolem toho 22. týdne.
No, já se právě celé těhu těším na ty pověstné kopance, abych mohla být konečně v klidu a vědět, že je prcek v pohodě, ale jak tak čtu, tak s tou placentou vepředu toho asi moc neucítím.
![]()
@MP Evik píše:
Ja mela placentu na predni stene poprve a zacala jsem je citit az 22tt. Ale velmi tlumene az do porodu. Treba jsem pohyby necitila cely den klidne. Az jsem si je navnimala nekde v klidu osamote. Mela jsem pravidlo, ze jednou za den je musim citit. Kdybych se ale na to nesoustredila, tak bych je asi nevnímala vubec. S pohyby s placentou na zadni stene se to neda vubec srovnat…
@MP Evik
No, já se právě celé těhu těším na ty pověstné kopance, abych mohla nějak pravidelně kontrolovat, že je prcek v pohodě, protože angel sounds mě neuklidňuje, spíš naopak když zrovna nemůžu najít srdíčko, ale jak tak čtu, tak s tou placentou na přední straně mám smůlu a pořádné kopance neucítím vůbec.
![]()
@Maggdallena píše:
Asi kolem toho 20. tydne. Kazdopadne celkove cele tehotenstvi jsem pohyby citila v podstate jemne. Takove “ty poradne kopance” o kterych se mluvi jsem nikdy nezazila. Spise jemne vlneni, stouchnuti.
@Maggdallena
No, já se na ty pořádné kopance celou dobu těším, abych mohla konečně nějak pozorovat, že je prcek v pořádku a evidentně s tou placentou vepředu mám asi smůlu.
![]()