Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky dnes jsem byla na druhém screeningu 21+4 a paní dr co zde byla mě řekla že mam placentu hraniční okrajem v dolním segmentu řekla mě že to mohlo dělat problém při porodu ale v mém případě si myslí že to u mě bude v pořádku a že mě má gynekolog zkontrolovat v 30 týdnu ale moje zvědavost mě nedala a tak jsem googlila což jsem asi dělat neměla protože jsem se vystrasila že se může předčasně odlucovat což je Teda hrozne nic o lezení ani odpočinku mě neřekla jak je psáne na netu myslíte že se mám nějak víc hlídat nebo odpočívat?
@Eliska1994 měla jsem ji taky u vchodu, někdy ve 24tt už byla 7mm od vchodu (minimum je 5) a ve 30 tt už v pohodě, pak kontrola před porodem - vytáhla se několik Cm od vchodu na zadní stenu. Trochu jsem zaspinila jen v 10+0 a příčina se nenašla, tak nejspíš kvůli tomu. Rodila jsem prirozene na termín. Placenta se odlučovala trochu dele, ale šla sama bez problému. Mám sedtitydenni krásnou zdravou holčičku.
Doufám že se to ještě upravi prý s rostoucí delohou by se měla posunout trochu nahoru jen nevím jestli na to na vliv ten odpočinek nebo jestli můžu dělat vše bez obav že by se to třeba spíš zhoršilo nebo tak
@Eliska1994 nemá se to jak zhoršit. A určitě se o něco vytahne
@Eliska1994 píše:
A nevíte co je vlastně ten dolní segment?
Blízko u exitu, ze zasahuje ke vchodu
Tak jsem se dočetla že to je prostor nad děložní hrdlem takže když nám napsáno v papírech že mě zasahuje placenta k okraji dds asi znamená že ji mám sice blízko ale není to ta vcestna placenta jestli jsem to pochopila zprávne
Na poslední kontrole ve 22.tt mi taky doktorka dělala utz, že mám placentu kousek od čípku a že to budem sledovat, že se může vytáhnout nahoru. Asi mě nechtěla stresovat, ale člověk to zvládne sám, když začne gůglit.
Ale pak jsem si řekla, že se teď nemá cenu zbytečně nervovat, stejně to nijak neovlivníme, můžeme se tak akorát víc šetřit a doufat, že se vytáhne a nebude nic bránit přirozenému porodu.
Držím palce! ![]()
@Eliska1994 píše:
Tak jsem se dočetla že to je prostor nad děložní hrdlem takže když nám napsáno v papírech že mě zasahuje placenta k okraji dds asi znamená že ji mám sice blízko ale není to ta vcestna placenta jestli jsem to pochopila zprávne
Přesně to jsem ti psala. Je velmi blízko vchodu, ale nezakryva ho. Na 99 % se vytáhne, ale je třeba to sledovat a kontrolovat. Není to vcestna