Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem, ráda bych vás poprosila o radu, dnes nám vybouchl plynový kotel, takže budeme muset s největší pravděpodobností pořídit nový
Chtěla jsem se zeptat, jaký byste doporučily, aby byl kvalitní, ale za rozumnou cenu, moc děkuji za vaše tipy… necháme si samozřejmě poradit i od odborníka, ale abysme měli trošku přehled ![]()
To strašně záleží jaký teď máte - jaký objem, jestli je i na ohřev teplé vody či jen na topení?
Máme zn. Vaillant - takový slušný kompromis mezi kvalitou a rozumnou cenou, po cca roce je OK, nemůžu si na nic stěžovat.
My máme BAXI NUVOLA 240i
http://www.baxi.cz/…esne/nuvola/
a jsme spokojení, je to na topení i vodu
Meduzza, je to na vodu i na topení, ale objem nevím
měli jsme Proterm, to je hodně starý tip, který se snad už ani nevyrábí… je to pro rodinný domek…
Gina, cancerka, a na kolik vás cca vyšly? Já se v těch jejich ceníkách nevyznám, ale děkuji za tipy ![]()
Eneer píše:
Meduzza, je to na vodu i na topení, ale objem nevímměli jsme Proterm, to je hodně starý tip, který se snad už ani nevyrábí… je to pro rodinný domek…Gina, cancerka, a na kolik vás cca vyšly? Já se v těch jejich ceníkách nevyznám, ale děkuji za tipy
Protherm se vyrabi stale.Za sebe je docela v poho.
Za pulku ulice ne.
hostbeat píše:
Manžel dělá servisáka kotlů a preferuje nejlépe Vaillant.
Děkuji za info ![]()
Živil jsem se zhruba tři roky věcmi okolo technologie výroby plynových lotů, jejich certifikace atd.
Nějaké zkušenosti mám, ale už jsem z oboru pryč zhruba osm let. Takže můj příspěvek berte s rezervou.
Pokud bych kupoval plynový kotel, tak nejlíp české výroby - kvůli dostupnosti servisu a cenám náhradních dílů. Pokud vám běží záruční doba, tak vás cena náhradních dílů nebolí, To začne až potom.
V tuzemsku jsou dvě značky, ze kterých bych volil. A sice Therm a Proterm. Therm vyrábí Thermona Rosice u Brna, Proterm má administrativu v Praze, ale výroba jede z určité části i na Slovensku (pokud teda nedošlo ke změně…) Účinnost kotlů slušná, blíží se k 95 procentům, spolehlivost součástek taky slušná, cena náhradních dílů (oproti konkurenci) nižší - i tak ale vyjde dražší oprava i na třetinu pořizovací ceny kotle… Dál máme v Česku výrobce kotlů v Bohumíně (VIADRUS) a v Krnově (DAKON). Litinový ani ocelový stacionární kotel od těchto výrobců bych nekupoval, protože mají nízkou účinnost a na začátku topného cyklu mají „těžký“ rozjezd (můj názor, nikomu ho nevnucuju…)
Kotle ostatních značek (Junkers, Vaillant, Chauffoterm…) bych do užšího výběru ani nezahrnoval. Jednak řidší servisní síť, jednak si zkuste zjistit cenu náhradní řídicí automatiky třeba u Thermu a u Junkersu. A když klekne automatika nebo sdružený plynový ventil, tak prostě netopíte…
Anebo se zeptejte na cenu takové „drobnosti“, jako je termočlánek (teplotní čidlo).
Jurra007, děkuji za vyčerpávající odpověď, byla hodně přínosná, určitě se zítra budeme informovat u servisního technika a zkusíme pouvažovat o tom Prothermu, celkově mi přijde i cenově přijatelnější oproti konkurenci, i když samozřejmě záleží na typu…
Proterm a Thermona mají i jinou výhodu - šířku sortimentu. (Třeba mně osobně se líbí závěsný plynový kotel kombinovaný se zásobníkem na teplou vodu a s průtokovým tepelným výměníkem na ohřev teplé vody.)
Hlavně ale konzultujte celé topení s někým z oboru „měření a regulace spotřeby tepla“, to se dost často zanedbává. A dobrá nástěnná řídicí jednotka dokáže činnost celého topení hodně zefektivnit. Když už nic jiného, tak se poptejte na Honeywell CX-51 a CX-52.
Eneer píše:
Jurra007, děkuji za vyčerpávající odpověď, byla hodně přínosná, určitě se zítra budeme informovat u servisního technika a zkusíme pouvažovat o tom Prothermu, celkově mi přijde i cenově přijatelnější oproti konkurenci, i když samozřejmě záleží na typu…
Stimto kotlem si to fakt rozmyslete.
My snim treba problem nemame ale dost lidi tady jo a kupuji novy.
A servisak co byl u nas mi prisel drahy ten jejich oproti jinymu......
A jinak návrh topné soustavy si můžete tak zběžně zkontrolovat i sami - podle norem ČSN 060210 (Výpočet tepelných ztrát budov) a ČSN 060830 (Příprava teplé užitkové vody.)
Kattko, účtoval si ten servisák cestovné??? Záleží mimo jiného i na tom, z jaké dálky jede.
kattkka píše:Eneer píše:Stimto kotlem si to fakt rozmyslete.
My snim treba problem nemame ale dost lidi tady jo a kupuji novy.
A servisak co byl u nas mi prisel drahy ten jejich oproti jinymu......
Ještě to proberem, nevím jak je kotel, který jsme měli doteď, starý (protherm), protože když jsme se nastěhovali, už tady byl, ale údajně to je hodně starý tip (dle technika), přesto byl relativně zachovalý a doteď s ním nebyl žádný problém, to, že odejde, jsme vzhledem k jeho „věku“ celkem i očekávali…