Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Čau holky. Trpím cca poslední rok premenstruačním syndromem. Brala jsem dlouhá léta antikoncepci, toto jsem neznala, teď dva roky antiko neberu. Menzes se srovnal hned od začátku, všechno v cajku. Ale poslední dobou mám takový nervy někdy po půli cyklu. Trvá to vždy tak týden, ale nejradši bych se zakopala pod zem, žrala čokoládu a delikatesy, koukala na koťátka a slzela. To je děs jak to se mnou tříská. Jsem protivná sama sobě, v práci mě šéf štve fakt extrémně, doma přítel chudák taky to nemá se mnou lehký. Mám pocit, že to snad nejde ovládnout, i když se snažím. Absolutně nemám ten týden chuť na sex, nebo třeba jen jednou dvakrát, mazlení mě spíš otravuje, přitom normálně to mám ráda. Prostě jsem jak moje fena když hárá, podrážděná, úplná klasika.
Máte to taky tak? Dá se s tím něco dělat? Existujou na to třeba nějaký bylinky? Jak říkám, nikdy jsem to řešit nemusela, neznám to, ale teď se to opakuje úplně pravidelně a štve mě to. Tři týdny jsem happy a všechno je v cajku, jsem normální, cítím se dobře, ale ten jeden týden, to bych sama sobě dala pěstí, nemůžu to ovládnout
máte nějaký rady? Žádný hormony nemůžu, ani bych kvůli tomu nebrala, ale třeba nějaký čaje nebo tak?
Rozhodně zkus olej z pupalky., ten ber dlouhodobě.
A čaj z kontryhele a klidně meduňka, na zklidnění.
Rozhodně si nechte udělat test na hladiny hormonů, s největší pravděpodobností je budete mít po užívání HA rozházené a projevilo se to postupně. Pokud vám syntetické hormony způsobují takové problémy, bylo by vhodné, pokud se prokáže hormonální nerovnováha, řešit to alternativní cestou.
@aiwwa píše:
Rozhodně zkus olej z pupalky., ten ber dlouhodobě.
A čaj z kontryhele a klidně meduňka, na zklidnění.
Jj, to jsou bylinné produkty podporující progeteron a jak píšete meduňka zklidňuje. Jenom u kontryhelu je vždy dobré dodat, že se nesmí, pokud je jakékoli podezření na endometriozu. Progesteron podporuje také drmek. A pak je na trhu řada progesteronových produktů vyrobených z jamu (smldince chlupatého).
@LadaSva píše:Řeknu to doktorce, ale jdu na gyndu až v lednu. Menstruaci mám úplně pravidelnou, max +- dva, tři dny, to už od začátku, jen jednou mi vynechala za ty dva roky, a to bylo po vysazení léků (na ředění krve). Ale asi mi to lítá nějak. Máma mi taky říkala, že to takhle měla, že prý vždycky týden před menstruací byla podrážděná, tak si myslím, že je to „normální“, ale mě to obtěžuje. A i moje okolí si myslím, i když mi to nikdo najevo nedal. Ale mám lidí ve svým okolí ráda a nechci na ně být hnusná jen proto, že se mnou třískají hormony. Nejlepší by bylo zalezt na ten týden domů a nikoho nevidět
Rozhodně si nechte udělat test na hladiny hormonů, s největší pravděpodobností je budete mít po užívání HA rozházené a projevilo se to postupně. Pokud vám syntetické hormony způsobují takové problémy, bylo by vhodné, pokud se prokáže hormonální nerovnováha, řešit to alternativní cestou.
@aiwwa na ten olej mrknu, díky. Koukám že jsou nějaký tobolky. To jsem nevěděla. To cvičení taky, je fakt že musím začít cvičit nějak pravidelně. Možná když se vybiju, bude to lepší. Trochu jsem i nabrala a přestala cvičit, zatím jsem se k tomu nevrátila a myslím, že i to má vliv.
@Azeretereza píše:
@aiwwa na ten olej mrknu, díky. Koukám že jsou nějaký tobolky. To jsem nevěděla. To cvičení taky, je fakt že musím začít cvičit nějak pravidelně. Možná když se vybiju, bude to lepší. Trochu jsem i nabrala a přestala cvičit, zatím jsem se k tomu nevrátila a myslím, že i to má vliv.
Jojo, tobolky. A tu meduňku určitě zkus, ta je vyloženě na zklidnění. Můžeš si ji pěstovat v květináči. Tys měla trombozu, viď. Tak jestli bereš warfarin, tak s bylinama opatrně, případně užívat pravidelně, žádné výkyvy po domluvě s MUDr. ![]()
@aiwwa píše:
Jojo, tobolky. A tu meduňku určitě zkus, ta je vyloženě na zklidnění. Můžeš si ji pěstovat v květináči. Tys měla trombozu, viď. Tak jestli bereš warfarin, tak s bylinama opatrně, případně užívat pravidelně, žádné výkyvy po domluvě s MUDr.
Ano, velice důležité, pokud se berou léky na ředění krve, konzultovat byliny s lékařem, protože řada z nich dál ředí krev a některé mohou podstatne umocnit účinky warfarinu. Ono všeobecně platí, že pokud někdo užívá nějaké léky, pak je vždy nutné byliny konzultovat s lékařem - je do lepší než si dohledávat doprovodné účinky té které byliny, protože internetové informace nejsou vždy kompletní. V případě HA, HST a AD je nejlépe o bylinách vůbec neuvažovat.
@aiwwa ano, jsem po trombóze. Ale už mám všechny léky vysazený. Nebyla idiopatická, takže díkybohu nemusím brát dlouhodobě léky. Meduňka pěstuje mamka, kousek si ukopnu, docela jí používáme, ale ne jako čaj. Pro pupalku se stavím hned dnes.
@LadaSva píše:
Ano, velice důležité, pokud se berou léky na ředění krve, konzultovat byliny s lékařem, protože řada z nich dál ředí krev a některé mohou podstatne umocnit účinky warfarinu. Ono všeobecně platí, že pokud někdo užívá nějaké léky, pak je vždy nutné byliny konzultovat s lékařem - je do lepší než si dohledávat doprovodné účinky té které byliny, protože internetové informace nejsou vždy kompletní. V případě HA, HST a AD je nejlépe o bylinách vůbec neuvažovat.
Je to naopak, zelené byliny, co obsahují vitamín K tak naopak snižují účinek warfarinu. Ale pokud se berou po domluvě s MUDr. bez výkyvů, tak se jen podle nich nastaví dávka warfarinu. To stejné se zeleninou, dřív se nesměla kapusta, špenát apod. Dneska se doporučuje každý den stejné množství vit K v salátech a zelenině.
@aiwwa píše:
Je to naopak, zelené byliny, co obsahují vitamín K tak naopak snižují účinek warfarinu. Ale pokud se berou po domluvě s MUDr. bez výkyvů, tak se jen podle nich nastaví dávka warfarinu. To stejné se zeleninou, dřív se nesměla kapusta, špenát apod. Dneska se doporučuje každý den stejné množství vit K v salátech a zelenině.
Ano, na druhou stranu jsou ovšem byliny, které samy krev ředí a v kombinaci s warfarinem jeho účinek umocňují.