Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím, je mi 40 let a před cca 14 dny mi obvodní diagnostikovala neštovice. Pár pupínků na pažích, před tím ještě na hlavě a na noze, chodildle, dohromady do 30 pupínků. Nyní jsem už ve fázi hojení stroupků, snad už konečná fáze hojení. Jenže mám pořád problém s únavou. Jeden den jsem v pohodě, ale další den či dva jsem schopen prospat od oběda čtyři hodiny. Jsem unavený. Po prospání se nastrtuji a je to v rámci možností OK. Ještě se dále objevuje přeplněnost, nevolnost a jakoby sytost. Jak dlouho jste se prali případně Vy s příznaky,,po,, neštovicích a je normální průběh dlouhodobá únava? prosím, neptejte se mě na mojí doktorku… ta mě v prvopočátku nenapsala ani neschopenku a až se objevili další pupínky, tak jsem v pondělí (před 14dny) šel, že by to asi chtělo být doma. I když jsem měl ještě stroupky celkem čerstvé, teď v pátek, tak jsem ji řekl, že aspoň do středy doma. Ona mi napsala do posudku,,nechce do práce,,
neřešila vůbec infekčnost atd.
Jaký posudek? ![]()
Jinak neštovice jsou celkem závažný a náročný onemocnění, zvlášť u dospělých. Únava je normální a ještě dlouho bude. Potřebuješ klidový režim.
@Janli píše: Více,,posudek,, asi to, co si píšou za zprávu o stavu pacienta. Vím, že je to těžší u dospělých. Uvidíme, jak dál to bude probíhat. Svoji doktorku nebudu řešit. To je jiná kapitola. Ono stačí jen to málo co jsem napsal. A to pokud mi bude pořád divně, tak zítra za ní půjdu, že to ještě není OK… že mi je stále špatně. Unaveně, ospale a takové nevolno (ne na zvracení)… to bude boj.
@Toman513 jo, to je normální průběh, jaký popisuješ.
Co není normální je tvá doktorka. Toho díla, které vytvořila bych si udělala kopii a poslala stížnost k jejímu nadřízenemu, případně se obrátila na svou pojišťovnu, kam můžeš stížnost poslat.
@Trojlístek píše: Více
Hele, má to napsané v PC u sebe. Ale kdo ví, kam to jde. její reakce na moji první návštěvu byla,,to vypadá, jako neštovice,, a nic. To byl pátek. Ok… šle jsem domů. hrabalo mi to v hlavě, zda mi napsala neschopenku či ne. Tak jsem napsal do práce, že si v pondělí zajdu znova k doktorce. Tam ji říkám,,pokud budeme brát Vaši úvahu o neštovicích, tak asi musím mít neschopenku,, ona teda že jo.
No a při kontorle znova. její slova:,,ono to fakt vypadá na neštovice,, Ale prodloužit neschopenku už nechtěla. Ji říkám, tak aspoň do této středy, že to není ok a v práci jsem řekl, že mám neštovice, tak jak uvidí strupy a pupínky, tak mě vyženou. Tak mi napsala to co napsala (k sobě do PC), že nechci do práce.
U dospělých je průběh těžší a může být i velmi nebezpečný. Tvoje doktorka je Dorota. Já měla neštovice 3×. Mám poruchu humorální imunity, pro vysvětlení. Ve 13 letech ve 33 a v 36.
Ty druhé mi bylo moc zle, pupeny hlavně na hlavě. Doktorka se velmi bála zánětu mozku. Hlídala mě, měla jsem přísný klidový režim. A u dospělých se velmi často stane, že je mají na orgánech uvnitř. Takže na játrech apod. Já měla zasaženou hlavu a všechny sliznice. Všechny
i v očích jsem je měla.
Není to legrace, tvoje stavy tomu odpovídají.
@Toman513
Takže bych změnila doktorku.
Pokud ti nechce prodloužit neschopenku, tak volej na svou pojišťovnu a dotazuj se tam co s tím.
@Trojlístek píše: Více
což o to, ona to napíše, zase nenapsat neschopenku si neriskne. To uvidím zítra co bude. Já do teď osobně od ní nic nepotřeboval. Takže jsem přímo nezažil její postup. Ano, s tátou, který k ní chodí. To byl boj. Ale to bych musel založit nové vlákno, jelikož to byla síla co jsem s paní doktorkou a tátou zažil. To by se udělalo hodně špatně čtenářům. A ano, to mě mělo varovat.
@alisekR píše: Více
Děkuji za zprávu. Ano, hledal jsem různě informace a také jsem to občas viděl. Jak říkám, nyní jsem ve stavu, kdy z 90% jsou už jen flíčky, už oloupané, jen cca 2 nebo tři se ještě mají sloupnout. Jen dva dny jsem byl OK, že můžu běhat maratony, ale třba dnes jsem KO. Ale hlava nebolí, není teplota, jen únava. A když kouknu na to, že jste měla 3× neštovice, pak mě připadá, že ten virus se u mě také probouzí častěji, jen to nikdo něřeší jako neštovice, jelikož (teď plácnu) před 2 či 5 lety se mi udělaly jen3 pupínky, jeden na ruce, druhý ve vlasech a třeba na noze… ale prostě sem to přešel. Kdo ví.