Po RD na 1 den do práce → ÚP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Je to dost krkolomné řešení na to, že je problém se spolupracovníky a zaměstnavatelem. Toto by šlo asi v případě, kdy by se obě strany dohodly.Ale zaměstnavatel nemusí souhlasit s okamžitou výpovědí a bude chtít aby si nastoupila do práce-když šikanuje běžně, tak v tomto případě si tě smlne ještě víc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty počkej, takže svévolně nechodíš už přes čtvrt roku do práce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A výpověď takto dát nemůžeš, taková výpověď neexistuje. Můžeš se pokusit ukončit pracovní poměr dohodou, pokud on ti na to přistoupí. Ovšem jak to, že nechodíš 3 měsíce do práce?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja jsem mela za to, ze kdyz nepozadam o rod. dovolenou je automaticky do 3let veku. Zamestnavateli je jedno, kdy mi skoncila vyplata davek.
- Citovat
- Upravit
@terinka4444 píše:
Ty počkej, takže svévolně nechodíš už přes čtvrt roku do práce?
Jestli správně chápu, tak dokonce nejmíň 2 roky, od konce mateřské dovolené, když o RD nežádala. A teď vymýšlí, jak zaměstnavatele přečúrat. Kdo chce kam…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ja jsem mela za to, ze kdyz nepozadam o rod. dovolenou je automaticky do 3let veku. Zamestnavateli je jedno, kdy mi skoncila vyplata davek.
Když nepožádáš o rodičovskou dovolenou, tak žádná není. Ona jaksi není povinná a zaměstnavatel ti ji nemůže jen tak určit ze své vůle. Někteří zaměstnavatelé berou „tichou dohodu“ ve smyslu žádná žádost = 3 roky, ale je to jen jejich dobrá vůle, zákon nic takového nestanovuje. Pokud se to tvému zaměstnavateli bude hodit (a to asi sakra bude, pokud ty na něj budeš zkoušet nějaké kličky), vyrukuje na tebe s dvouletou neomluvenou absencí a vyhodí tě na hodinu hezky se záznamem v zápočťáku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
jo, to ano, jsem přehlédla, že ti to skončilo ve 2,5letech dítěte. Ale i tak byla tvá povinnost o rodičák zažádat, před koncem ppm, a nahlásit, jak dlouho budeš doma. Naštěstí pro tebe to zaměstnavatel neřešil, jestli tedy nebude řešit při návratu. Každopádně jsi povinna den po třetích narozeninách nastoupit do práce, pokud se ti nepodaří se zaměstnavatelem uzavřít nějakou dohodu. Zkrácená verze výpovědi, jak ty si ji představuješ, neexistuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kassy Máš pravdu, ale pokud by ji po dvou tech zrušil pracovní poměr a ona by se s ním soudila, tak by to pravděpodobně vyhrála.
Pokud dáš výpověď, tak samozřejmě s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Jako důvod můžeš uvést péči o dítě.
Na tom samém se můžeš se zaměstnavatelem dohodnout, na to by ale musel přistoupit.
Pokud v dohodě o rozvázání pracovního poměru bude uveden důvod péče o dítě, pak se to bere jako vážný důvod a podpora by ti neměla být zkrácena.
Spoléhat se na to, že ti účetní dopíše jeden den, i kdybys ho neodpracovala, je celkem naivní.
A výplata RP nemá s RD nic společného, takže prodleva od května není na překážku ničemu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A jak to máš s pojištěním? Když nemáš už RP a ani do práce nechodíš. Jsem v tom úplný laik, takže asi hloupá otázka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eMíša Vzhledem k tomu, že je (snad) na RD, tak za ni zdravotní pojištění platí stát a sociální pojištění se v tomto období neřeší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jak píšou holky. Existuje buď výpověď (pevně dané 2měsíce) nebo dohoda (datum kdykoliv se dohodnete). Do obou typů smluv lze uvést důvod péče o děti. Nicméně to samo o sobě nic moc neznamená, musí se ještě dokládat nějaké dokumenty (např. že vám zamítli školku apod…). Odpracovaný 1 den v práci lze brát jako účelový.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Mam dotaz. V kvetnu mi skoncil rodic. prispevek.(ve veku 2,5l ditete) Jsem zaměstnana na dobu neurčitou. O rod. dovolenou v praci jsem nezadala. Zadnou vypoved od nich jsem ale nedostala. Ted bych chtela dat výpověď, předtím nastoupit na 1den, aby se mi pocitala podpora z platu a pak na UP. Mam k tomu dotaz.1.kdyz mi rodicak skoncil v kvetnu, nevadi, ze by mezi rodicakem a nastupem na jeden den do prace je prodleva? Vim, ze po výpovědi musim na UP do 3dnu, aby se to pocitalo z platu, ale toto nevim.
2.jakou vypoved dat? Nejake maminky psaly, že daly vypoved z duvodu pece o dite, nebo tak nejak a pry se jim pak pocitalo vetsi procento z platu (do podpory), nez kdyby daly výpověď klasicky dohodou. A lze takovou výpověď podat s okamzitou platnosti? Tzn. Bez vypovedni lhuty (po dohode se zamestnavatelem). Jak se presne dava takova vypoved- je to nejak specifikováno nekde v zakone?
Duvod proc to resim tady je sikana na pracovisti ze strany spolupracovniku i zaměstnavatele. Chci s nimi resit jenom to nejnutnější a informovat se predem jinde. A tak nějak doufam, ze by se slo domluvit s ucetni, ze by mi napsala, že jsem ten jeden den odpracovala i kdyz by to tak nebylo. (četla jsem tu, ze nekomu to tak ucetni udelala.). Prosim zachovat anonym
Povím ti mou situaci: v průběhu RD jsem začala pracovat na HPP v jiné firmě, tam jsem byla 10 měsíců, nicméně z důvodu opravdu velké nemocnosti syna jsem musela dát v té práci výpověď a hledat něco na zkrácený úvazek. Takže jsem první ukončila HPP, kde jsem byla na RD, za 3 dny ukončila dohodou HPP, kde jsem těch 10 měsíců pracovala. Obě výpovědi měli důvod nezbytné péče o dítě do 4 let věku. A upalovala na UP v domění, že prostě dostanu podporu z platu. Realita? Musela jsem doložit všechny papíry z prací za poslední dva roky, potom lékařské potvrzení o synově zdravotním stavu, potvrzení z práce, že práce nelze dělat na zkrácený úvazek, že práce je velmi časově náročná na dojíždění atd. Dva měsíce jsem byla bez příjmu a nevěděla, kolik a zda vůbec dostanu podporu. Nakonec jsem ji teda dostala a byla počítána z HPP kde jsem 10 měsíců pracovala. Takže tvoje varianta je hoooodně naivní.
- Citovat
- Upravit
Mam dotaz. V kvetnu mi skoncil rodic. prispevek.(ve veku 2,5l ditete) Jsem zaměstnana na dobu neurčitou. O rod. dovolenou v praci jsem nezadala. Zadnou vypoved od nich jsem ale nedostala. Ted bych chtela dat výpověď, předtím nastoupit na 1den, aby se mi pocitala podpora z platu a pak na UP. Mam k tomu dotaz.
1.kdyz mi rodicak skoncil v kvetnu, nevadi, ze by mezi rodicakem a nastupem na jeden den do prace je prodleva? Vim, ze po výpovědi musim na UP do 3dnu, aby se to pocitalo z platu, ale toto nevim.
2.jakou vypoved dat? Nejake maminky psaly, že daly vypoved z duvodu pece o dite, nebo tak nejak a pry se jim pak pocitalo vetsi procento z platu (do podpory), nez kdyby daly výpověď klasicky dohodou. A lze takovou výpověď podat s okamzitou platnosti? Tzn. Bez vypovedni lhuty (po dohode se zamestnavatelem). Jak se presne dava takova vypoved- je to nejak specifikováno nekde v zakone?
Duvod proc to resim tady je sikana na pracovisti ze strany spolupracovniku i zaměstnavatele. Chci s nimi resit jenom to nejnutnější a informovat se predem jinde. A tak nějak doufam, ze by se slo domluvit s ucetni, ze by mi napsala, že jsem ten jeden den odpracovala i kdyz by to tak nebylo. (četla jsem tu, ze nekomu to tak ucetni udelala.). Prosim zachovat anonym