Podivné jednání zaměstnavatele

Anonymní
29.1.14 18:44

Podivné jednání zaměstnavatele

Omlouvám se za anonym, ale nevím, kdo z práce sem chodí. :oops:

Nedávno jsem nastoupila do zaměstnání. Předtím jsem byla šest měsíců na ÚP. Při pohovoru mi bylo sděleno, že podmínkou je odpracovnání nějaké doby ve výrobě (max 2 měsíce). Vyžadovala to náplň pracovní pozice. Práci jsem samozřejmě chtěla, pracovat ve výrobě mi nevadilo a chápala jsem, že je potřeba získat znalosti (technologii výroby, materiály, stroje apod.). Když mi pan majitel volal, že jsem přijata, sdělil mi, že budu rovnou v kanceláři.
Takže jsem nastoupila. Dostala smlouvu na dobu určitou a název pozice: administrativní pracovnice.
Týden jsem byla v kanceláři. Paní, která mě měla zaučovat, jela jak rozjetý buldozer. Evidentně neměla chuť mě cokoli učit. Přitom ona neodcházela. Má toho až nad hlavu. Takže se vytvářelo nové místo. Občas něco řekla (hlavně na můj popud). První dva dny byly katastrofální - valily se na mne informace o programu, který se používá, materiálech, postupu výroby, délky jednotlivých úkonů apod. Nic z toho jsem neznala a při pohovoru to věděli! Když jsem se na něco zeptala, tak prý není čas. Nestíhala jsem si psát poznámky. Připadala jsem si jako bych se měla učit něco stylem „ukradni očima co můžeš“. Pak mě jeden den zaučovala vedoucí a bylo to lepší. Sice mě pérovala za blbinky (nevyznám se ve vašich poznámkách apod.), ale ten den mi dal hodně. Jenže pak o víkendu večer mi volala, abych se mohla učit dále (technologické postupy), tak musím na dílnu (týden až měsíc). Protože jsem s tím souhlasila už při pohovoru, tak jsem to odkývala. :zed: Věděla jsem, že tím měním svoji pracovní smlouvu!!! Ale co by člověk neudělal pro práci…
V pondělí jsem nastoupila do výroby. Ženské na dílně byly vstřícné a ochotné vysvětlit co mám dělat. Samozřejmě byly zvědavé. Když jsem jim řekla kam jsem nastoupila a proč jsem na dílně, tak jsem zjistila, že nejsem první, která to tak měla. A žádná do té kanceláře nešla - buď byla vyhozena nebo v kanceláři nevydržela (ani se nedivím, jsou tam docela protivné ženské). To už mi bylo podezřelé. S podobnou historkou došel i muž z práce.
Dnes jsem se dozvěděla (šeptanda na dílně), že mistrová z protější směny je v kanceláři a učí se to, co jsem měla dělat já. Navíc prý já bych se měla zaučit a být pak mistrovou. 8o Tomu jsem se smála, protože než bych získala potřebné znalosti a dovednosti, tak uplyne hodně vody.
Chápu, že raději vyberou člověka, který vše zná a naučí se jen další část softwaru. Ale proč mi nic neřekli?! Je toto normální? Proč mne přijímali? Věděli, že to neznám!!! Brala jsem to sportovně, ale jsem z toho docela rozčarovaná. Hledám nové zaměstnání dál.
Co si o tom myslíte vy? Jak byste reagovali(y)?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
29.1.14 18:48

A změnili vám v pracovní smlouvě pracovní pozici?

Taky to mohou být jen drby, zeptala bych se vedoucí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1598
29.1.14 18:50

Tak pokud mám ve smlouvě administrativní pracovnice, tak je logické, že to budu dělat, na co potřebuješ znát technologické píp když to v kanclu stejně neupotřebíš. Nahlásila bych to na pracáku a poslala na ně anonymně kontrolu z vyšší moci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
29.1.14 18:51

Myslím si, že v tom mají bordel a že pravá ruka neví, co dělá levá, což je bohužel v mnoha firmách „normální“. Zařídila bych se podle situace, ale asi by mě netrápilo, že nejsem loajalní, když oni taky nejsou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@blecha72, neměnili. Nemusí - tím, že jsem nastoupila do výroby, došlo ke konkludivní změně pracovní smlouvy. Beru, že to mohou být drby - hlavně odhledně mistrování. Ale ta mistrová z protější směny, opravdu u té paní seděla celý den a to má mít odpolední. Viděla jsem ji přes okénko z dílny.

• Citovat
  • Upravit
18305

Existuje něco, čemu se říká „firemní kultura“. V tomto příadě teda „firemní nekulturnost“. S tímto jevem už mám taky zkušenost. Při kontaktu s novým subjektem si pořád dokola opakuju: kvůli mým krásným očím se nikdo měnit nebude. Takže to chce zjistit, jak se kdo chová - a podle toho se zachovat taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
29.1.14 18:53

Všechno, co se v životě naučíš, tě obohatí. A to i zkušenosti, které jsou negativní. Moc se zabýváš tím, co se povídá. P0okus se naučit, co se dá. Určitě máš nějakou zkušební dobu a pokud ti práce nebude vyhovovat, můžeš ve zkušební době odejít. Nevíš, třeba se ti to zalíbí, třeba to někdo ocení a budeš postupovat. Nezahazuj příležitost kvůli drbům. Pokud tedy pracovat opravdu chceš.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.1.14 18:54

@-Sára, ta pozice má název „administrativní pracovnice“, ale jde o tvorbu výrobních příkazů! Takže vše musíš znát - postup výroby jednotlivých výrobků (na jakých strojích se budou dělat, jaký materiál bude použit - vybrat v případě potřeby náhradu apod.). Takže tam opravdu jsou potřeba uvedené znalosti! Proto jsem s tím souhlasila.

@Barakza, bordel tam maji, to je pravda. Spíš neví co a jak. Ale připadám si jako de.il. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.1.14 18:55

@Kobliha51, zatím tam nekončím. Dívám se na to asi tak, jak jsi napsala. Přiznávám, že práci hledám stále. Nemám problém s prací na dílně - pracovat chci, ale nelíbí se mi postup vedení.

• Citovat
  • Upravit
275
29.1.14 18:56

Já se tak cítila celou dobu a teď po necelých 5 měsících na MD mi to chybí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.1.14 18:56

Podlě mě asi zjistili, že se unáhlili, když tě dali rovnou do toho kanclu, a rozhodli se to nakonec udělat tak, jak jste se dohodli prve. Já bych asi byla ráda, že mám práci, a kdyby posílali výplatu včas, tak bych normálně pracovala, kde by mi řekli. Jen bych si s vedoucí zkusila ujasnit, jestli je to natrvalo, nebo jestli se mnou počítají na ten kancl :nevim: :nevim:

Příspěvek upraven 29.01.14 v 19:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
29.1.14 19:00

Ono taky možná časem zjistí, že mistrová se nehodí na administrativu. Znalosti výrobního procesu také nejsou všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
275
@Kobliha51 píše:
Všechno, co se v životě naučíš, tě obohatí.

To je velká pravda nikdy nevíš, co se Ti bude v životě hodit. Já to taky nevěděla. Nejlepší je udělat se nepostradatelná a pak už člověk může i „držkovat“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
@Anonymní píše:
@Kobliha51, zatím tam nekončím. Dívám se na to asi tak, jak jsi napsala. Přiznávám, že práci hledám stále. Nemám problém s prací na dílně - pracovat chci, ale nelíbí se mi postup vedení.

Vedení je prostě vedení. Pokud chce člověk práci, musí taky leccos překousnout. Ale samozřejmě to musí mít své hranice. Vedoucí úloha dělnické třídy je ta tam a musíme se těm kapitalistům přizpůsobit. Ale to musíš vědět ty sama, jestli se to dá vydržet a nebo ne. Ty ženský na dílně ber s rezervou. Jestli budeš chtít pracovat jen tam, kde se ti bude líbit postup vedení, moc toho v životě nenapracuješ. Ale jsi tam teprve chvíli, já bych ještě s hodnocením počkala.

• Citovat
  • Upravit
16986
29.1.14 19:17

Septande bych urcite verila, na dilne se vi vsechno driv, nez v kanclu. Ovsem neverila bych tomu, ze s tebou pocitaji na mistra. Jak jsi sama napsala - tam to chce mnohem vic zkusenosti, nez v kanclu.
Je videt, ze to hozeni do vyroby beres dobre, bez toho bys zrejme opravdu tu praci nemohla delat. Treba jen chteli honem rychle ulevit te zenske od prace, ale pochopili, ze nektere postupy (zaskolovani ve vyrobe) nevymyslel blbec a bez toho se delat neda.
Jinak plne souhlasim s @Jura007 . To cele vypovida o firemni kulture a zrejme tva situace (ze s tebou nejednaji narovinu) odrazi cele ovzdusi firmy.
Praci bych hledala dal. Pokud do konce zkusebky nebude naznak navratu do kanclu, sla bych za osobou, co te prijimala a ptala se narovinu. Pri uhybacnych odpovedech bych vedela, ze v te firme zustat nechci, ze to bude jen prestupna stanice.
„Administrativni pracovnice“ muze klidne pracovat ve vyrobe, to zrejme neni vubec v rozporu se smlouvou. Je to ale nesolidni jednani (nikdo nic nerekne narovinu, rychla zmena rozhodnuti, spatne zauceni apod.) a s tim bych pocitala ve firme i nadale, na jakekoliv pozici, i delnicke :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat