Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky holky, mám na vás otázku
Čekáme s přítelem prcka ale bydlíme v nájmu..Docela dost známých do nás často,,rýpají,, proč nejdeme bydlet do svého atd..Mám z toho už docela deprese ![]()
Ale abych uvedla naši situaci :Bydlíme v pěkným bytě 2+1 s velkou rozlohou v centru města, platíme 6500 měsíčně i s poplatkama!!Máme to přes známýho..Vím že za pár let budeme ve svém bydlet, jelikož rodiče se za pár let budou stěhovat místo babičky do rodinnýho domku a byt mám dostat já..Jsme zvyklí si žít docela nadpoměr a neomezovat se(dvě auta, cestování atd..).Teďka budeme mít menší příjem skrz mateřskou, tak si neumím představit platit třeba 11000 za byt..A celkově mám z hypotéky docela respekt..Jsem divná, že nechci ještě z nájmu??
Nejsi divná pokud víš, že za pár let budete mít možnost přestěhovat se do svého bez nutnosti vzít si hypotéku ![]()
Jen byste si měli ošetřit, aby do té doby platila nájemní smlouva na byt i výhodné nájemné.
A taky „pár let“ může znamenat, že 5 let ale i 15… ![]()
Ale nájemné máte velice pěkné, i když nevím, kde bydlíte ![]()
Pokud víš, že za čas budete ve svém, tak zůstaňte v nájmu, taky bych si to tak nechala ![]()
Ahoj, určitě nejsi, máme to stejně. Nájem i s energiemi oproti hypotéce za hubičku, pěkný a klidný místo. Je teda pravda, že do nás tchyně neustále hučí, že si máme vzít hypotéku, ať jsme ve svým a neustále nám posílá odkazy na inzeráty, kde co prodávají, ale nám to takhle vyhovuje. Navíc jsem zjistila, že do hypotéky nás „tlačí“ ti, co s ní nemají zkušenosti. Když se bavím s kámošema, co hypotéku mají, tak všichni říkají, že by do toho podruhé nešli. Přesně jako ty z ní mám respekt a to, jak a za kolik bydlíme teď mne i manželovi naprosto vyhovuje
@Jemys píše:
Ahoj, určitě nejsi, máme to stejně. Nájem i s energiemi oproti hypotéce za hubičku, pěkný a klidný místo. Je teda pravda, že do nás tchyně neustále hučí, že si máme vzít hypotéku, ať jsme ve svým a neustále nám posílá odkazy na inzeráty, kde co prodávají, ale nám to takhle vyhovuje. Navíc jsem zjistila, že do hypotéky nás „tlačí“ ti, co s ní nemají zkušenosti. Když se bavím s kámošema, co hypotéku mají, tak všichni říkají, že by do toho podruhé nešli. Přesně jako ty z ní mám respekt a to, jak a za kolik bydlíme teď mne i manželovi naprosto vyhovuje
Ono zase vlastnit nemovitost má něco do sebe, je to taková forma zajistit se na stáří. Něco jako spoření, které využívám už teď. Crcat se s dětma po podnájmech bez nějaké jistoty taky není to pravé ořechové
S takovým nájmem bych do hypotéky nešla, obzvlášt pokud je možnost v budoucnu vlastního bydlení…
@sieta.m píše:
Ono zase vlastnit nemovitost má něco do sebe, je to taková forma zajistit se na stáří. Něco jako spoření, které využívám už teď. Crcat se s dětma po podnájmech bez nějaké jistoty taky není to pravé ořechové
Zas můžeš ale ve stáří jít v pohodě do něčeho menšího, páč děti s náma určitě nezůstanou (vidím to tady, plné vesnice prázdých domů) a je zbytečný, abysme se v důchodu starali o dům se zahradou, když nám bude stačit garsonka
@Jemys píše:
Zas můžeš ale ve stáří jít v pohodě do něčeho menšího, páč děti s náma určitě nezůstanou (vidím to tady, plné vesnice prázdých domů) a je zbytečný, abysme se v důchodu starali o dům se zahradou, když nám bude stačit garsonka
Dům jde vždycky prodat, zase na stáři už člověku nikdo hypotéku nedá. Vždycky je lepší něco vlastnit, co na stáří můžu vyměnit za menší a z rozdílu žít
Myslim si ze cena najmu je hooodne dobrá… I kdyz je pravda ze takhle to platis nekomu „cizimu“ a takhle by sli penize do tveho..
@GABUSINKA Mas jistotu, ze opravdu byt od rodicu dostanes? Ja mela v 18 taky slibeny nemaly obnos zahranicni meny. Nakonec ziji z toho, ceho jsem docilila vlastnimi silami a pili. Nestezuji si, jen chci rict, ze ne vsechny sliby jsou nakonec splneny ![]()
Pokud mas jistotu bytu od rodicu, jistotu bytu pronajateho od znameho za peknou cenu, pak si myslim neni duvod menit. Penizky, ktere ted usetris, nez budes na MD ukladej, budou se pak pro prcoska hodit ![]()
Já jsem vždycky, když to jde, pro vlastní bydlení. Hypo je nejlepší spoření. ale v tvém případě je to asi blbost. Bydlení máš výhodné a budete mít barák…
Leda byste měli fakt moc peněz.
@sieta.m Tak růžově bych to právě neviděla. Tady v okolních vesnicích je snad každý třetí dům na prodej… a už hodně dlouho a zájem o ně není. My například nemáme sousedy, páč všechny domy vedle nás jsou k mání (proto tu máme úžasný klid
) Navíc pokud je u zakladatelky v budoucnu možnost, že dostane byt, tak je hypo zbytečná
Ale další otazka je, když se zadlužíš třeba na 30let hypotékou, kolik peněz přeplatíš zase bance..
@Jemys píše:
@sieta.m Tak růžově bych to právě neviděla. Tady v okolních vesnicích je snad každý třetí dům na prodej… a už hodně dlouho a zájem o ně není. My například nemáme sousedy, páč všechny domy vedle nás jsou k mání (proto tu máme úžasný klid) Navíc pokud je u zakladatelky v budoucnu možnost, že dostane byt, tak je hypo zbytečná
U zakladatelky ano, té i radím, že bych nešla jinam
@GABUSINKA píše:
Ale další otazka je, když se zadlužíš třeba na 30let hypotékou, kolik peněz přeplatíš zase bance..
Jenomže zase když bydlíš v nájmu a platíš třeba 10-12 tis. nájem (což ale není váš případ), tak přeplácíš nájemci. Proto taky hodně lidí raději volí hypotéku, platí si do svého… Ale zase nechápu, proč známí řeší vaši bytovou situaci a jestli chcete hypotéku nebo ne
.