Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
ráda bych se s vámi poradila ohledně výběru pohádek pro čtení před usnutím (nebo i během dne). Jde mi o to, aby se dalo číst a malá přitom mohla jen poslouchat a ne hledat obrázky. (má skoro 2,5roku)
Pořídila jsem pár knížek s klasickými pohádkami-Červená karkulka, Jeníček a Mařenka atd.. ale nějak mi připadá, že je až moc fascinovaná vlkem a ježibabou a vším tím zlým a moc se mi to nelíbí.
Navíc jsem se dočetla v jedné knížce-rádci pro rodiče, že ve věku kolem 2-3 let je zbytečné číst dětem takovéto klasické pohádky, princezny prý už vůbec ne, to nepochopí a takové ty Karkulky atd… chápe z toho prý jen to, že protože vlk měl moc plné břicho, potřeboval pít a kvůli těžkým kamenům spadl do studny.Prostě věci, se kterými se setkává samo dítě, teda ne kameny v břichu
, ale potřeba jídla, pití, těžké věci, pády atd…
Proto bych potřebovala sehnat nějakou pěknou knížku s jednoduchými, krátkými příběhy o každodenních věcech, co dělají holčičky a kluci, nebo zvířátka, jak si hledají potravu atd…
Nemáte někdo prosím tip?
Moc předem děkuji ![]()
takových knížek je hafo, máme doma knížky o zvířátkách pohádka na jednu stránku
např. Veselé pohádky o zvířátkách, Pohádky pod peřinku,
nebo příběhy dětiček Honzíkova cesta, O letadélku Káněti atp.
Jukni do knihkupectví budou tam toho mít hodně
Doufám, že to není nějaký nevhodný příspěvek, kdyžtak to administrátoři smažte, já fakt nevim, jestli to psát, nebo ne, tak když to zmizí, OK.
Nakladatelství Samuel vydává knížky pro děti - je to křesťanské, ale myslím, že mají i knížky, co jsou „neutrální“, jen tam nejsou právě ty ježibaby a tak. Jen nevím, jestli se dají běžně sehnat, ale v některých knihkupectvích asi jo… Na svých stránkách mají u některých knížek i ukázky. Ani nevim, jestli sem tu adresu dávat, ale dám to sem - http://www.samuelcz.com/ - když budeš chtít dětské, tak v tom jejich shopu si dej v menu pro předškolní děti… No, když na to tak koukám, křestanské je to asi dost. Ikdyž třeba Béďa Blesk
A fakt to klidně smažte, já nepoznám, co můžu napsat, a co už je reklama. No, tohle asi reklama je. Ale já z toho fakt nic nemám! ![]()
Noemmi, tohle je prima tip - a to i pro ateisty. Tohle určitě není reklama.
Jako reklamu bych brala, kdybys založila novou diskusi a vychvalovala bez zjevného důvodu třeba zrovna tohle nakladatelství… To neděláš, jen jsi dala tip na knížky, se kterými jsi spokojná - a i já se na ně ráda podívám… Sicě už čteme špalíček pohádek, ale pro nás knihomoly je každá knížka dobrá.
L.
Sussie, já ti zapoměla napsat, co jede u nás - úspěch měl třeba Ferda mravenec, Deník kocoura Modroočka nebo Maková panenka… A třeba taky Křemílek a Vochomůrka - prostě takovéhle večerníčkové pohádky… Na všechny si teda nevzpomenu… Ale zkus, mají je v Librexu.
L.
Tak u nás bezkonkurenčně vedou Pohádky o Mašince Tomášovi a Bořek Stavitel… jo a ještě Kouzelná školka…
Fakt je ten, že se to moc hezky čte, je to velice jednoduše napsané… samá pozitiva … až na ty ceny ![]()
Klasické večerníčkové pohádkové knížky ho moc neberou - snad jen o víle Amálce…
Peťula
Tomáš např.zde :
Ahoj,
u nás momentálně vedou Matýskovy příhody od Petry Beránkové. Přišli jsme k té knížce jen náhodou, dostali jsme ji jako odměnu z jednoho časopisu
Je to o skřítkovi a zvířátkách v lese, rozděleno podle ročních obdobích, takže momentálně čteme o bouřce, houbaření, rybičkách a tak
Na konci každé kapitolky jsou otázky k textu a obrázek a k němu taky otázky. Na ty se Tomík vždycky těší nejvíc ![]()
No prostě už nás klasické pohádky taky přestaly bavit… Manža teď jednu pohádku pro Toma dokonce napsal a z té byl nadšený úplně nejvíc ![]()
tak u nas je to krome vecernickovych pohadek (hlavne vceli medvidci), pohadky o zviratkach (koupila jsem knihu v levnych knizkach), a taky Dobre rano zahradko (to mame po tatkovi)jsou tam moc krasne a kratke pohadky. Kolem 4roku presla Lenicka na Vitka, Honzikovu cestu,…
Ahoj. U nás jede klasika, hodně Večerníčkovské - no.1 je Křemílek a Vochomůrka, líbí se i Ferda Mravenec (Radim půjde do školky U Ferdy
) a podobné. Velký úspěch má Velká kniha pohádek před spaním Nicoly Baxterové (o zvířátkách na farmě, o medvědím městečku, kočičí rodině…). Rozhodně má rád texty oficiálně určené pro starší děti… ![]()
Beruška ![]()
Nám se líbí např. kniha s názvem " Knížka pro děti od dvou do pě ti", autor Michal Černík, vydal Knižní klub (Euromedia Group k.s.) v roce 2003.
Je to mix říkanek a krátkých pohádek. Ale nejsou to klasické říkanky a pohádky, které se opakují ve většině dětských knížek, jsou to nově vymyšlené (aspoň převážná většina, myslím). Pohádky rozhodně nejsou hororové. Nám se líbí pohádka o mravenci, který došel na konec a možná i začátek světa nebo pohádka o tom, jak zvířátka zachránila pěšinku apod.
Ale kupovala jsem jí loni na podzim, tak nevím, jestli se dá ještě sehnat.
Teď sháním knížku, kde místo některých slov v textu jsou obrázky, abychom mohly „číst“ obě. Příští týden bych ji měla mít a pak můžu nahodit přesný tip.
přidám tip na knihy astrid lindgrenové, Děti z bullerbynu jsou naše nejoblíbenější. Pak také od Petišky Alenčina nebo Martínkova čítanka
tip na novou knížku - srozumitelná a zábavná říkadla:
http://www.bookcafe.cz/…novinky.html
S kým žirafy snídají
Prima tip je Čapkova Dášeňka, čili život štěněte, tu teď čteme.
A knížka, kde jsou místo některých slov obrázky, jsou třeba Žáčkovy Nezbedné pohádky.
L.
Přesně to jsme řešili! A tak jsem svým chlapečkům napsal knížku Pohádky o zlatém trolejbusu. Hltal to Tom ve dvou letech i šestiletý Pája. Najdete ji na www.*****
*****edit admin- odkaz
Když se dcerka narodila, těšila jsem se, až jí budu číst pohádky. Dcerka je citlivé povahy, a tak jsem od klasických mnohdy strašidelných pohádek upustila. Chtěla jsem pohádky, které budou naučné a přitom citlivé.
A tak jsem se pustila do psaní a ilustrování a ejhle, nakonec se nám jich ze pár nashromáždilo.
Posílám odkaz: ![]()