Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, náš malej má už skoro 4 roky. hezky povídá, pořád doplňuje nová slova, pívá, nástup řeči byl opožděný běžný, samozřejmě je neříká ještě všechny gramaticky dobře nebo správně to nevyskloňuje, zase motoricky a sociálně je hodně napřed. ale chci se zeptat, zda se vám stává u takhle malých dětí tohle…
Jdi a zeptej se táty, jestli přidává na kuře když peče olej nebo máslo, prosím.
„Tati…pečeš kuře?“
Přinese všecky předměty dobře, na jednu věc se zeptá správně, ale tohleto na vběr nebo - už nepodrží.
Chci se zeptat taky jak tohle můžeme trénovat.
Mám stejně starou dceru a nestává. Naopak chápe věci, které se snažíme říct třeba jinak, aby nevěděla, o čem mluvíme a vždycky ví.
Za mě v pohodě. Moje dítě by se v tom věku ani nezeptalo, protože nemělo takovou slovní zásobu a protože zvládalo jednosložkové pokyny. Takže najdi tátu, zeptej se na dvě věci a přijď mi to říct bylo u nás sci-fi.
Brala bych to v pohodě i u zdravých dětí, hlavně když řeč nastoupila později.
Pokud chodíte na logopedii, tak bych se zeptala, ale dramaticky bych to neviděla. Osobně bych netrénovala, ale čekala, až dozraje. Ono to v běžném životě naskočí. Prostě zkoušet a jednou to tam bude.
@Lil Kitkatt píše: Více
to chápe. Ale neumí to verbálně zopakovat. jinak chápe přesně věci, kerý nechceme, jj
Příspěvek upraven 15.02.25 v 12:34
Krátkodobou paměť můžeš trénovat různým opakováním. Hoď si na zem tři polštáře. Na první stoupni a udělej třeba dřep, na druhým 3× tleskni a na posledním vyskoč. Dítě ať to zopakuje a takhle se dá obměňovat a postupně přidávat. Nebo na každý prst jedné ruky řekni nějaké slovo a dítě ať to zopakuje. Letadlo, náklaďák, auto, motorka, kolo. Od největšího, po nejmenší. Ať si k tomu může vytvořit třeba nějakou mnemotechnickou pomůcku.
@Niemeyer píše: Více
Můj manžel to jako dítě asi moc netrénoval, protože tohle dělá dodnes:-)
Cvičit se to dá, ale není to nutné. Otráví ho to. Přijde to samo.