Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Známé se manžel vrací z práce 25.12. říkala, že 24. bude normáln slavit s jedním dospělým synem, že si dají večeři, jeden dárek si vymění a zaparkují u pohádek a pak vlastně druhý den si dají repete Štědrý večer. Bohužel to jinak nejde, že on bude 24. v autobuse na cestě z práce.
A buď v klidu u nás se dělá tolik salátu, řízků a kapra, že se to jí ještě pár dní
děláme toho hodně, že přes rok už ten salát z řízkem nechutná tak jak na Vánoce.
U nás se 26. dělá buď kachna nebo naložím krůtí nebo ovčí a k tomu zelí knedlík.
Kachna, vinná klobása, klidně znovu tu rybu. My budeme mít taky dvoje Vanoce - jedny s chlapovou rodinou a druhé s mojí a oba dny budeme mít rybu. Pokaždý teda jinou.
My máme na Vánoce rádi vinnou klobásu, většinou na Štědrý den si z ní upečeme hodně šneků a druhý den s chutí dojídáme studené se salátem.
1 kuře - uvařit a obrat maso
20 dkg šunky - nakrájet na kostičky
4 vejce
1 šlehačka
1 plechovka žampionů
sůl
muškátový oříšek
kuřecí vývar
3 naběračky vývaru + jíšku (normálka jako do polívky) necháme rozvařit - cca 10 minut. V míse smícháme všechny ostatní suroviny a přidáme vývar s jíškou. Nalijeme buď do velké zapékací mísy (vysypané strouhankou, aby se nelepilo) nebo do malých zapékaček a pečeme při 180 stupních cca 1hodinku.
Když to dáš do těch malých zapékaček, snadněji se to podává…
V pondělním Prostřenu pekla paní selečí kýtu - je to nějaké skandinávské vánoční jídlo a vypadalo to výborně. Tak mrkni ![]()
My na štědrý den obědváme chlebíčky a cukroví. Nějaké větší jídlo by mě k tomu všemu ostatnímu zabilo.
Budu delat pecene brambory s kachnimi stehny a k tomu dusenou mrkev s kapustickama, s kastany a spekem
Mě přijde vhodné uvařit cokoli, co máte rádi, a slavnostněji to podávat. Nakonec, i blbá čočka s volským okem a já nevím opečeným, pěkně nakrájeným párkem (se slaninou, cibulkou… ) a okurkama může být dobrá. (Sakra, jsem si udělala chu´t.)
U nás 24.12 doufám že štika (nebo pstruh), 25. jsme u tchýně, to budou závitky (pro mě kuřecí) a 26. jdeme k mým rodičům, a to bude nějakej „švédskej stůl“ u stromku a televize (studené řízečky, klobásky, chlebíčky, ovoce, cukroví… )
Vybavuju si, když mi bylo asi 12, umíral děda na rakovinu. Pustili ho domů a vypadalo to, že je 24.12 se ani nedožije. Tak jsme slavili 23.12. právě u dědy a babičky (na druhém konci republiky) a… bylo to teda dost poznamený tou situací. Když to řeknu blbě, dospělí čekali… kdy to přijde. (Děda nakonec zemřel „až“ v dubnu.)