Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Prosím o radu, jak spravit vaječný koňak, dělala jsem ho poprvé (tento recept), měly se vajíčka vyšlehat s cukrem do pěny a pak dát do smetany na vaření a to celé se mělo vařit ve vodní lázni a zároveň šlehat, tak jsem šlehala a doufala že to zhoustne, nejen že to nezhoustlo, ale tím šleháním se tam udělala taková pěna a celkově to teda není nic moc. Rum jsem tam ještě nedala, ten až na konec, ale nevím, jestli ho tam teda mám dávat, stačí že jsem zkazila 5 vajec, 2 smetany… Nevíte co s tím? je to strašně řídké a to tam není ještě ten rum a má to tam tu pěnu…
děkuji za rady.
Delala jsi z celych vajec? Ja mam v receptu jen zloutky. Taky cukr, salko a plnotucne mliko. Zahrivala jsem v hrnci, ne v lazni. Povedl se ![]()
A pri slehani samozrejme vznika pena. V mem receptu se pri zahrivani a zchlazovani pouze micha, nesleha..
Tak ja delala jiny po babicce. Patri tam jen zloutky, salko, tatra mleko v plechovce a rum. A je vybornej
Ja nic nezahřívám, jen dlouho šlehám žloutky s cukrem a vanilkou, pak i se salkem a pak do toho přidávám rum. Bez smetany a mlíka. A je úžasný a hustý.
Tohle teda nevím jak spravit.
Jinak teda nevim, jak toto napravit. Taky jsem ho delala poprve, figle neznam..
@Busy Bee píše:
Ja nic nezahřívám, jen dlouho šlehám žloutky s cukrem a vanilkou, pak i se salkem a pak do toho přidávám rum. Bez smetany a mlíka. A je úžasný a hustý.
Tohle teda nevím jak spravit.
To mas ale ty zloutky syrove, ne?
@KPKristy No…nevím…ale znám jeden recept na „domácí Baileys“ a tam se dává karamelový puding…tak pokud bys to chtěla zkusit a místo karamelového dát vanilkový…nebo jen Solamyl…a rozmixovat a povařit do zhoustnutí…
Ale jaký to bude, netuším…jen nápad.
http://recepty.brtnik.info/recept.php?…
Dělala jsem tento, poprvé a jsem nadšená…
Na 1 litr likéru:
8 žloutků
20g krupicového cukru
vanilkový cukr (já použila vyškrábnutý lusk, jinak mám vanilkou ovoněný veškerý cukr)
1 Salko
1l plnotučného mléka
500ml rumu (tuzemáku nebo bílého)
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, vmícháme salko a mléko. Důkladně rozmícháme a v hrnci se silným dnem zahříváme za stálého míchání (zahřívala jsem s tím luskem). Když začne houstnout a pěnit, odstavíme (teď jsem ten lusk vyndala), nesmí se vařit.
Hrnec postavíme do studené vody a za častějšího míchání vychladíme. Vmícháme rum a necháme dvě hodiny stát v chladu.
Pak píšou, že se má sebrat pěna a přes velmi husté sítko procedit do lahviček. Já tam pěnu neměla a cedit taky nebylo co. Rovnou jsem to slila, jak to bylo ![]()
@AndreaV píše:
Tak ja delala jiny po babicce. Patri tam jen zloutky, salko, tatra mleko v plechovce a rum. A je vybornej
Taky děláme tento
Akorát bez tatra mléka, dáváme 2 salka ať je extra hustý ![]()
Tak když logicky kouknu na recept, tak tam nemá co houstnout, ve vejcích tedy i bílek, smetany jen na vaření (takže 12%), žádné salko, žádná šlehačka nebo něco takového…
podle mé logiky tam nemá CO zhoustnout.
Jinak přiznám se, že tuhle směs bych holt vylila a udělala něco z toho co píšou holky, tedy žloutky, salko, rum, cukr ![]()
My děláme z rumu, Salka, žloutků a cukru. Vše pomixovat a je to. Nic se nezahřívá, nevaří, pouze se to dá zchladit. Chladem to zhoustne a i když to teče, je to jedno, vypije se to aj tak ![]()
@KPKristy píše:
To mas ale ty zloutky syrove, ne?
No jasně, u nás se dělá odjakživa ze syrovych zloutku, nic nevarime.