Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
U nás třeba rodiče i prarodiče ok, a tri sourozenci - mame každý neco. Ja asi nejhůř (slinivka).
Každopádně krom genetiky bych se zajímala o stravování a nastavení hlavy k jídlu.
Můžete zajít i vyloženě na genetické testy.
@Anonymní píše: Více
Jak jsi na tom s tou slinivkou? Jak se ti to projevilo, jak se to léčilo/léčí? Jaké máš stravování? A jak tě to omezuje v běžném fungování?
Začalo to akutním zánětem, během dvou let ještě jeden menší zvládnutý uz doma. Aktuálně mám před sebou teprve kolečka vyšetření, protože si mysleli, že bude stačit držet rok dietu a budu dobrá, tak to neřešili.
Neberu nic, ani trávicí enzymy, ale prostě nesnesu moc tučné nebo moc vlákniny v jídle. Kdyz to dodržuju, tak jsem v pohodě. Nekdy snesu i trochu vybočit, a jindy mi vadi i to, co jsem myslela, ze je v klidu. Dost dělá i stres…
To mě mrzí. Snad ti nějak pomůžou a bude ti lepe. Co vše jsi vyřadila z jídelníčku? Jak často jsi to nedodržela? Jaké to mělo důsledky?
No, jak píšu, tak tučné. Smažené, smetanové věci, celkově i většinou mléko, ale ne úplně… jim jen kuřecí a krůtí maso. Úprava v troubě nebo bez oleje na pánvi. Hodne supluju sacharidama, takze u nás frčí dost přílohy.
Jako doma to mam podchycené. Blbé jsou restaurace a dovolené.
Důsledky po nedodržení jsou většinou lehké bolesti v levém podzebri, takové jako když tě pobolívá zub. Stačí den dva se srovnat a je to v klidu. Jednou se mi teda to rozjelo víc, takže zimnice, nevolnosti, bolesti větší… pocení… takže tři dny hladovka doma jen o vodě a pak postupně od uvařených vloček a dušené mrkve, tam to zabralo déle a už to bylo hraniční s tím, abych jela do nemocnice.
Můžu se zeptat, kde přesně tě to pobolívá, když to nedodržíš?
@Anonymní píše: Více… už jsem psala, levé podžebří. Ale slinivka je taková potvora, někoho bolí i do zad, někoho spíš ke středu.
A je to bolest spíš u povrchu nebo vyloženě hluboko? A hned po tom nevhodném jídle nebo až s odstupem času? A i když pak hned najedeš na správnou stravu, tak i přesto trvá den dva, než ta bolest přejde? Přišli ti na to z krve nebo nějakým jiným vyšetřením?
Díky za zkušenosti. Řeším něco podobného, ale nejsem si jistá, jestli to částečně nemůže mít u mě fyzio příčinu (nějaké „natažení“ na žebrech). A mám reflux.
No takhle, zánět tenkrat v nemocnici mi diagnostikovali přes krev. Ale to bylo fakt hodně uz. Od té doby mam krev i utz v pořádku. Jeste se to projevuje žlutým průjmem.
Bolesti jsou různé a různě dlouho trvají. Většinou začne cca za hodinu po jídle, někdy trvá chvíli, jindy dny - přichází a odchází. Kde přesně se fakt těžko popisuje, ale proste jako když tě bolí žaludek, nebolí z toho vyloženě žebra nebo svaly (ale možná když to jde do zad, ono je to fakt individuální).
Mě to bolí spíš blíž u povrchu, než hluboko, proto mě napadly ty žebra nebo svaly.
A cca 2 hod po jídle mívám někdy trochu nevolnost od žaludku než bolest, právě hlavně po tučnějším jídle a když to současně víc zapiju třeba vodou.
A můžu se prosím ještě zeptat, jestli když tě to bolí, jestli je ta bolest třeba v některých polohách (předklon, záklon, hluboký nádech s roztažením žeber atd.) silnější? Nebo na to ten pohyb nemá vliv? Díky.
Nema vliv poloha. Ale při námaze je horší, člověk se musí šetřit.
Já, rodiče, dítě, sourozenec, jeho dítě… Všichni máme nějaké potíže s trávením, žlučník, slinivka, žáha, vředy, potravinové alergie… Každý máme jiné potíže, jinou léčbu, jiné léky. Vypsala jsem jen něco, je toho víc. Přijde mi to zvláštní. Vždy to bylo tak na střídačku, že měl někdo větší problémy, někdo byl zrovna v lepším období. Jenže když se to pak sejde. Jeden je v nemocnici a další 3 doma leží na dietě. Asi to bude nějaká genetická zátěž, ale zvláštní je, že každý má jiné problémy. Máte někdo taky problémy s trávením a je vás víc v jedné rodině? Jak jste to zvládli, jak s tim fungujete? V čem vás to omezilo? Čeho jste se vzdali? Pomohlo vám něco?