Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den chtěla bych se zeptat mam 8měsičního syna od narození ho plně kojím až do ted. 5 měsícu jsem neměla menstruaci bála jsem se že jsem třeba těhotná ale naopak mělo to vliv na kojení a pak jsem MS dostala dvakrat takže jen dva měsíce a tentokrat zas nic. myslíte že to muže byt tím kojením. měla jsem s přitelem nechráněny sex takže muže tam byt šance otěhotnět. I kdybych byla tak bych šla na potrat ale háček je v tom že ten muj prcek nechce vůbec žadnou láhev takže nevím jak to udělat je zvykli hodně na prso když už mu dávam čaj nebo vodu tak do plastoveho hrníčku. dá se jít na potrat třeba s mimčem nebo muže mi dát gynekolog potratovou pilulku? Děkuji za odpovědi
@Natálie090 píše: Více
neměla bys nejdřív zjistit, jestli jsi vůbec těhotná? a pak teprve řešit dál
Ten dotaz je docela zvláštně položeny…takze teď si přestala záměrně kojit? A proc?
Proc hned píšeš, ze kdybys byla těhotná, stejně půjdeš na potrat…jak to s dotazem souvisí?
A proč řešíš problem, který ještě nevíš, zda je?
@Dn0712 píše: Více
podle mě ona nepřestala kojit, a právě ani přestat nechce, tak se ptá, jestli by mohla potrat absolvovat s mimčem, což určitě nejde,
ale také nevím, proč to řeší, když neví, jestli je vůbec těhotná
@Natálie090 píše: Více
no tak zítra se dozvíš, jestli vůbec jsi těhotná, a pokud ano, tak to všechno přece vyřešíš - zeptáš se, gynekologa - a ano, často dnes dávají potratovou pilulku na doma, ale někdy i přes to holky musí na kyretáž, jsou tu na to diskuse, odkud to vím
Pilulku jo? Máš pocit, že to je pro kojení lepší než interupce? Víš co to je za dryák?
Ty máš fakt IQ tykve. Souložíte bez ochrany, potrat máš místo antikoncepce a ještě ti nedochází, že lék, co zabije plod a způsobí stahy dělohy asi s kojením nepůjde dohromady.
Tak abys fofrem to dítě na tu lahev naučila, protože po narkóze se nemůže kojit celkem dlouho.
Proč si neuděláš těhotenský test a letíš rovnou na gyndu, tak to mi hlava nebere uzl vůbec.
Takže - v prvé řadě si pořádně vyřeš antikoncepci, jakkoliv. I pitomej kondom zcela stačí. Dále si kup těhotenský test. V případě negativity se vrať k tomu „v prvé řadě“. V případě pozitivity naklusej k doktorovi. Klasická interrupce je v tomhle případě asi lepší řešení, dá se udělat i ambulantně a za pár hodin jsi doma. Osmiměsíční dítě půl dne bez kojení v klidu vydrží (a jo, může pít z kelímku). A dále… ano, vrať se k bodu „v prvé řadě“.
Jinak při kojení může být cyklus extra hodně moc nepravidelný, dvakrát do měsíce a půl roku nic úplně klidně. A proto… ano, bod „v prvé řadě“, nechceš-li být těhotná, tak se chraň, je to zcela prosté ![]()
@Janli po celkové anestezii se může kojit poměrně brzy. Zvláště pak po tak malém zákroku.
Tohle uvažování asi nikdy nepochopím. Dítěte nechcete, ale sloužíte bez ochrany.
Nech si na té gynde napsat rovnou antikoncepci pokud nebudeš těhotná. Může se brát i při kojení.
Jestli nechcete dite, tak se chraňte! to neni snad tak tezke!
@Natálie090 určitě to může být kojením, samozřejmě možnost těhotenství tam je taky, nicméně během kojení by člověk mohl utratit za těhotenské testy klidně majland, protože cyklus se může chovat opravdu nevypočitatelně, např. jen co člověk zaznamená nějakou pravidelnost, tak klidně může přijít nepravidelnost a prostě není na něj v tom období zrovna spoleh, z mé zkušenosti obzvlášť v tom prvním roce po porodu, pak už je to lepší. Osobně bych potrat nevolila, ale v nejhorším by to neměl být ani během kojení problém, určitě je lepší takovému úkonu předcházet, zvolila bych takovou ochranu, aby tě ty nepravidelnosti cyklu během kojení tak moc neznervózňovaly ![]()
Potratová pilulka nevím, ale po narkóze se nemůže kojit v řádu hodin. Záleží taky, co přesně je ti za narkózu a jak se udělá. Říkala kamarádka anesteziolozka.
Nejdřív zjisti, jestli jsi těhotná, pak se případně objednej (co nejdřív!) do nemocnice na zákrok a tam pak řeš hned při prvním kontaktu, jak s kojením.
Osmimesicni by mohl to umělý mlíko klidně z hrníčku, navíc už asi i něco jí, ne?
@Platanka obecně nic takového neplatí. Záleží jaký výkon, doba trvání, atd. Zrovna interrupce je malý zákrok, anestezie na pár minut.