Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Před pár dny jsem potratila. Samovolně na konci 8.tt. Když jsem přemítala v hlavě, kde jsem já sama mohla udělat chybu, co jsem udělala a dělat neměla, vzpomněla jsem si, že jsem během dne při okopávání bylinkové zahrádky požvejkala malý lístek šalvěje. V zápětí jsem si uvědomila, že se v těhotenství nesmí, tak jsem ho hned vyplivla. No a večer jsem začala krvácet a potratila. Vyzná se tu někdo v bylinkách? Myslíte, že to mohlo být takové množství, které by mohlo způsobit potrat, nebo si jen zbytečně sypu popel na hlavu? Dost mě to hlodá. ![]()
@Lalunta píše:
Před pár dny jsem potratila. Samovolně na konci 8.tt. Když jsem přemítala v hlavě, kde jsem já sama mohla udělat chybu, co jsem udělala a dělat neměla, vzpomněla jsem si, že jsem během dne při okopávání bylinkové zahrádky požvejkala malý lístek šalvěje. V zápětí jsem si uvědomila, že se v těhotenství nesmí, tak jsem ho hned vyplivla. No a večer jsem začala krvácet a potratila. Vyzná se tu někdo v bylinkách? Myslíte, že to mohlo být takové množství, které by mohlo způsobit potrat, nebo si jen zbytečně sypu popel na hlavu? Dost mě to hlodá.
Určitě ne. Moc mě to mrzí. Nebyla ty jsi ve skupině Repromeda?
@Lalunta píše:
Ano, kdysi. Děkuji za odpověď.
Taky po IVF? Nebo spontání?
@Lalunta určitě to nezpůsobil lístek šalvěje. To by sis z ní musela měsíc dělat salát. Neobvinuj se, statisticky potratí v raném stadiu každá čtvrtá žena. Pravděpodobně to tak příroda zařídila, ptž miminko nemuselo být úplně v pořádku. Příště to vyjde.
@Lalunta píše:
Před pár dny jsem potratila. Samovolně na konci 8.tt. Když jsem přemítala v hlavě, kde jsem já sama mohla udělat chybu, co jsem udělala a dělat neměla, vzpomněla jsem si, že jsem během dne při okopávání bylinkové zahrádky požvejkala malý lístek šalvěje. V zápětí jsem si uvědomila, že se v těhotenství nesmí, tak jsem ho hned vyplivla. No a večer jsem začala krvácet a potratila. Vyzná se tu někdo v bylinkách? Myslíte, že to mohlo být takové množství, které by mohlo způsobit potrat, nebo si jen zbytečně sypu popel na hlavu? Dost mě to hlodá.
aby šalvěj způsobila potrat nebo problémy v těhotenství musela bys ji užívat dlouhodobě ve vysokých dávkách.. jeden malý lístek ti jistě potrat nezpůsobil je to jen shoda okolností
@Lalunta Určitě ne…takových „rizikových“ bylinek a plodin je celá řada a je to spíš o tom, že způsobují překrvení malé pánve a tím mohou přispět k předčasnému porodu…při větší konzumaci třeba i zázvor, skořice, aloe, tymián nebo i blbá majoránka…šalvěj se v těhotenství nekonzumuje, ale třeba kloktat odvar lze při bolestech v krku, mě nic jiného už nezabíralo, a jak jsem byla zoufalá, zkusila jsem šalvěj a veliká úleva.
Můj názor je takový, že když je těhotenství dobře založené, jen tak něco ho neohrozí…takže myslím, že se trýzníš zbytečně…ale znám ten pocit, že člověk hledá viníka a přitom žádný není. ![]()
Příspěvek upraven 25.08.17 v 22:46
@Lalunta Je mi to líto, ale se šalvějí to podle mne na 100% nesouvisí. Podle mého selského rozumu by jsi musela šalvěje zbaštit o dost víc. Tohle bych brala jako blbou náhodu ![]()
Ne - v žádném případě jste si nemohla vyvolat potrat jedním lístkem šalvěje.
Drtivá většina těhotenství končí samovolným potratem, jen část oplodněných vajíček to dotáhne k porodu. Většinou k tomu dojde většinou v prvních týdnech, v tomto případě v 8 tt. Není to ničí vina, prostě plod nebyl životaschopný. Je to základní regulace přírody.
Děkuji všem za odpovědi. ![]()
V podstatě to „vím“, ale ten červíček tak strašně hlodal. ![]()
Já v začátku těhotenství o kterém jsem nevěděla pila šalvějový čaj asi týden a nestalo se nic. Doktor na můj dotaz, jestli nemohlo dojít k nějakému poškození řekl že určitě ne.
Já pak ještě něco nastudovala a větší problém by mohl být, pokud bych užívala lihový extrakt, při něm se vyluhuje i látka, která je nebezpečnější.
Samovolné potraty v prvním trimestru bývají VĚTŠINOU způsobeny špatným spojením choromozomů a je od začátku jasné, jak to dopadne. Jen někomu ani nenaskočí srdíčko a někomu to skončí (jako nám) ve 12tt. Pídila jsem se po tom hodně, tohle je závěr jednoho pana doktora, co se tomu profesně věnuje celý život. Výjimkami jsou nějaké genetické vady, imunologické vady (tělo plod vypuzuje) atd., které lze ovlivnit. Ale pokud nic takového není, tak si není co vyčítat!!! Ten pan doktor píše, že ani stres, cvičení atd. běžně potrat nevyvolá. Když se člověk zamyslí, jací lidé mají zdravé děti, něco na tom bude…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.