Práce nabídka/nenabidka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@Karamba2020 píše:
Jaké? něco závažného? Teda kromě toho telefonátu ohledně referencí.
Ono už moc nezmůžeš, kostky jsou vrženy, jdi na pohovor a prostě uvidíš, jestli zůstaneš nebo odejdeš. To, že na tebe někdo kouká úkosem, musíš prostě vydržet, a kdoví, třeba ti to přinese navýšení mzdy na stávajícím místě…Já se zeptám, jak to vlastně chodí s těmi referencemi?
nebo si potenciální zaměstnavatel volá o reference komu uzná za vhodné? Tam je zas riziko, že to dopadne jak u zakladatelky…
Já si zvolím, komu může potenciální zaměstnavatel volat, předám mu kontakty? Tam je ale riziko, že se domluvím s někým, kdo mě vychválí do nebes, aby mi pomohl, nebo dokonce to vůbec nemusí být můj šéf, spolupracovník, ale jen nějaký kámoš,
No, různě to chodí. První situace je, že vyloženě napíšeš reference (tj. kontaktní osobu) a personalistka jí může zavolat - žádný souhlas nepotřebuje, jediný, kdo potřebuje souhlas je ten, kdo kontakt uvádí (uvedení osobních údajů druhé osoby), takže se předpokládá, že ten souhlas má a ta osoba ví, že může být kontaktována. Druhá situace je, že jen napíšeš jen místo a personalistka si sama vyhledá kontakt - proti tomu taky nic neuděláš, a to se může stát i v případě, že napíšeš jinou osobu. Dobrý způsob, jak to obejít (a i obejít to, že lidi fluktuují, takže ani vedoucí není někde trvale), je nechat si napsat výstupní hodnocení a pak ho nabídnout tam, kde chtějí reference (případně využít referencí na LinkedInu) - samo, že jen u pozic, kde se reference řeší, většina pozic to nevyžaduje. ![]()
V praxi - ve fázi před pohovorem se nikam nevolá, a obvykle to není nutné ani potom.
Význam to má až u expertnějších pozic, a tam fakt nevolá personalistka, spíš to dělá vedoucí ve smyslu „pamatuješ si toho a toho“.
Je otázkou, proč někdo volal teď - jestli za to může mladické nadšení personalistky, nebo její škodolibost, nebo naivita. Celkem by mě zajímalo, na co se ptala a koho.
Nebo jestli to je nějaká manipulace, aby si pojistili, že tazatelka nastoupí. ![]()
Ale objektivně - co je na tom špatného, že je o zaměstnance zájem? To přeci znamená, že je kvalitní… Podrazáctví to není, to by bylo, kdyby odešla v rozporu se smlouvou - jinak přeci nejde o podraz, ale standardní rozvázání PP, s tím přeci zákoník práce počítá.
Navíc tady ani tazatelka neví, jestli odejde - a pokud jo, tak přeci po ní nikdo nemůže chtít, aby nevyužila lepší nabídky „jen aby byla loajální k někomu, kdo jí tak dobrou nabídku nedá“, takhle prostě funguje pracovní trh.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: … volala k nám na vedení personalistika kvůli referencím … Všichni u nás to ví … a všichni na mě koukají jako na podrazacku.
Tak za prvé: Naprosto nechápu jak si mohli dovolit telefonovat k současnému zaměstnavateli. To je drzost, podraz a neprofesionální jednání.
Za druhé: Nebyl důvod aby kohokoli kontaktovali - jestliže zakladatelka tam pracovala dříve, její bývalá nadřízená ji dobře zná, a nikdo tedy nepotřeboval žádné reference odjinud.
Za třetí: Zakladatelko, může Ti být úplně jedno že „všichni na Tebe koukají jako na podrazačku“. Pokud v pohovoru uspěješ a bude Ti nabídnut ve staronovém zaměstnání vyšší plat, klidně toho využij jako páku a argument pro zvýšení platu v současném zaměstnání. Dej hovor s Tvým šéfem, sděl mu že jinde si Tvou práci cení na víc. Zeptej se šéfa jak to vyřeší abys nemusela odejít za lepším výdělkem. V tom okamžiku bude míč na jeho straně hřiště.
- Citovat
- Upravit
V současné práci začínám být vyhořelá a tohle mi přišlo jako souhra dobrých okolností, jen se bojím co dalšího mě ještě překvapí