Práce nabídka/nenabidka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
18.10.22 17:34

V současné práci začínám být vyhořelá a tohle mi přišlo jako souhra dobrých okolností, jen se bojím co dalšího mě ještě překvapí

• Citovat
  • Upravit
2395
18.10.22 17:58
@Karamba2020 píše:
Jaké? něco závažného? Teda kromě toho telefonátu ohledně referencí.
Ono už moc nezmůžeš, kostky jsou vrženy, jdi na pohovor a prostě uvidíš, jestli zůstaneš nebo odejdeš. To, že na tebe někdo kouká úkosem, musíš prostě vydržet, a kdoví, třeba ti to přinese navýšení mzdy na stávajícím místě…

Já se zeptám, jak to vlastně chodí s těmi referencemi?
Já si zvolím, komu může potenciální zaměstnavatel volat, předám mu kontakty? Tam je ale riziko, že se domluvím s někým, kdo mě vychválí do nebes, aby mi pomohl, nebo dokonce to vůbec nemusí být můj šéf, spolupracovník, ale jen nějaký kámoš,

nebo si potenciální zaměstnavatel volá o reference komu uzná za vhodné? Tam je zas riziko, že to dopadne jak u zakladatelky…

No, různě to chodí. První situace je, že vyloženě napíšeš reference (tj. kontaktní osobu) a personalistka jí může zavolat - žádný souhlas nepotřebuje, jediný, kdo potřebuje souhlas je ten, kdo kontakt uvádí (uvedení osobních údajů druhé osoby), takže se předpokládá, že ten souhlas má a ta osoba ví, že může být kontaktována. Druhá situace je, že jen napíšeš jen místo a personalistka si sama vyhledá kontakt - proti tomu taky nic neuděláš, a to se může stát i v případě, že napíšeš jinou osobu. Dobrý způsob, jak to obejít (a i obejít to, že lidi fluktuují, takže ani vedoucí není někde trvale), je nechat si napsat výstupní hodnocení a pak ho nabídnout tam, kde chtějí reference (případně využít referencí na LinkedInu) - samo, že jen u pozic, kde se reference řeší, většina pozic to nevyžaduje. :)

V praxi - ve fázi před pohovorem se nikam nevolá, a obvykle to není nutné ani potom. :nevim: Význam to má až u expertnějších pozic, a tam fakt nevolá personalistka, spíš to dělá vedoucí ve smyslu „pamatuješ si toho a toho“.

Je otázkou, proč někdo volal teď - jestli za to může mladické nadšení personalistky, nebo její škodolibost, nebo naivita. Celkem by mě zajímalo, na co se ptala a koho. :think: Nebo jestli to je nějaká manipulace, aby si pojistili, že tazatelka nastoupí. ;)

Ale objektivně - co je na tom špatného, že je o zaměstnance zájem? To přeci znamená, že je kvalitní… Podrazáctví to není, to by bylo, kdyby odešla v rozporu se smlouvou - jinak přeci nejde o podraz, ale standardní rozvázání PP, s tím přeci zákoník práce počítá. :nevim: Navíc tady ani tazatelka neví, jestli odejde - a pokud jo, tak přeci po ní nikdo nemůže chtít, aby nevyužila lepší nabídky „jen aby byla loajální k někomu, kdo jí tak dobrou nabídku nedá“, takhle prostě funguje pracovní trh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
19.10.22 05:24
@Anonymní píše: … volala k nám na vedení personalistika kvůli referencím … Všichni u nás to ví … a všichni na mě koukají jako na podrazacku.

Tak za prvé: Naprosto nechápu jak si mohli dovolit telefonovat k současnému zaměstnavateli. To je drzost, podraz a neprofesionální jednání.

Za druhé: Nebyl důvod aby kohokoli kontaktovali - jestliže zakladatelka tam pracovala dříve, její bývalá nadřízená ji dobře zná, a nikdo tedy nepotřeboval žádné reference odjinud.

Za třetí: Zakladatelko, může Ti být úplně jedno že „všichni na Tebe koukají jako na podrazačku“. Pokud v pohovoru uspěješ a bude Ti nabídnut ve staronovém zaměstnání vyšší plat, klidně toho využij jako páku a argument pro zvýšení platu v současném zaměstnání. Dej hovor s Tvým šéfem, sděl mu že jinde si Tvou práci cení na víc. Zeptej se šéfa jak to vyřeší abys nemusela odejít za lepším výdělkem. V tom okamžiku bude míč na jeho straně hřiště.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat