Úřad práce a těhotenství, vezmou mi podporu?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Práce úřad práce a těhotenství
Zdravím vás všechny Chtěla bych se na něco zeptat
Měla jsem práci je to asi měsíc co jsem dala výpověď dohodou Jenže jsem znova po měsíci zjistila že jsem těhotná v 16 týdnu takže jsem musela být těhotná už zaměstnání přihlásila jsem se na úřad práce mám teď podporu v nezaměstnanosti až to tam půjdu oznámit vezmu mi tu podporu nebo mi jí nechají nebo nebo my jí sníží A jak to bude potom dostanu normálně mateřskou nebo rodičovský příspěvek nebo jak to vlastně je Děkuji za rady
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Jajik36 píše: Více
Proč by ti měl někdo brát podporu? Protože jsi těhotná? Na mateřskou je nárok, když máš odpracováno, rodičák dostane každý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@arinecka nebo mám sice odpracovany přes 3 roky ale daly jsme aji já aj zaměstnavatel vypoved dohodou tak teď když se na uradu prace jak to vlastně bude
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě budeš mít podporu krácenou, když jsi podepsala dohodu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucad77 a pak vlastně mám nebo nemám narok na mateřskou nebo až na rodičovské příspěvek a ten se dava myslím až po porodu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jajik36 píše: Více
To záleží, zda se vejdeš do té ochranné lhůty 180 dnů. Kdy byl poslední den v zaměstnání a kdy máš termín? Pokud nastoupíš na PPM do 180 dnů od ukončení pracovního poměru, nárok mít budeš.
Příspěvek upraven 18.09.25 v 07:33
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucad77 pracovní poměr byl ukončen července 31 a už sem v 16tydnu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na mateřskou budeš mít nárok pokud se vlezes do ochranné lhůty. Můžeš na ni nastoupit 6-8 týdnu před porodem, tak si to spočítej jestli ti to vyjde od ukončeni pracovního poměru. Což asi vyjde když si teď v 16tt a končila jsi před cca 6-7 tydny.
Příspěvek upraven 18.09.25 v 08:19
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nebudou ti krátit podporu z důvodu těhotenství, ani jim to nemusíš říkat…nárok na PPM mít budeš pokud ti bude vycházet nástup na PPM v ochrane lhůtě což nejspíš stihnes když jsi v 16tt…a samozřejmě musíš mít odpracováno což máš když jsi pracovala 3 roky…takže si propocitej od 31.cervence 180 dní a pak musí být teda těch maximálně 8 týdnů (56 dnů) do termínu porodu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale nárok na rodičovský příspěvek bych měla mít to se podává až po porodu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jajik36 podle mých propočtů
bys měla mít nárok na PPM. Jestli porodis na začátku března, tak nekdy od druhého až čtvrtého tydne v lednu bys mela nastoupit na mateřskou, což bys měla stihnout být stále v ochranné lhůtě 180 dní. ALE, pořádně si to spočítej!!! Na mateřskou nastoupis 6-8 týdnů před porodem. Po dobu 28 týdnů (cca pul roku) budeš brat materskou a pak rodičovský příspěvek. Rodičovský příspěvek berou ze zákona všichni!! Vsichnitna něho mají nárok. Rodičovský příspěvek si pak elektronicky můžeš vyřídit přes portál Jenda. Doporucuju si o něho zažádat třeba měsíc před tim, než ti skončí mateřská, at nejsi nějaký měsíc bez peněz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A kdybych náhodou neměla narok na tu mateřskou o rodičovský příspěvek muzu žádat kdy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit