Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně praskleho bubinku stredniho ucha. Před 2 měsíci byla píchat ucho. Dcera (5l.) šla včera spát s tím že ji poboliva to samé ouško, má zadní rýmu, podala jsem ji Nurofen. Ráno jsme vstali a byla ok, propláchla jsem ji nosní sprchou nos, ale stále měla teplotu kolem 38. Nurofen horečku srazil. Teď večer když jsme nos vyplachovali naklonila hlavu zjistila jsem, že má ucho uvnitř zaleptané hnisem. Tedy usuzuji, že v noci nebo ráno sám zánět praskl. Nyní ucho vyplachuji peroxidem který na pohotovosti při prvním pichnuti doporučili. I tak se mi ale nedaří ji všechen hnis vypláchnout ven. Moje otázka zní: předpokládám, že v pondělí máme jet raději na ORL na kontrolu? Dostane ATB? Budou ji nějak uschlý hnis z ucha vyndavat? Nechci ji v tom rýpat má to dost hluboko. Nyní je bez bolesti, jen horečka jednou za den vyleze.
Děkuji
Na ORL určitě běžte, zaschlý hnis jí zřejmě vypláchnou - to bych doma nedělala, abys neudělala víc škody než užitku,
jestli dostane atb? těžko říct, spíš už ne
To bych si radsi zavolala na pohotovost, tam vam poradi. Tohle mi neprijde jako sranda, a do pondeli daleko…
@Konys děkuji. Nemá ho úplně jako plné, jen když uoško roztahnu abych viděla na bubínek tak tam ty kousky vidím… Ale pro jistotu tam zavolám.
@Snažifka píše:
@Konys děkuji. Nemá ho úplně jako plné, jen když uoško roztahnu abych viděla na bubínek tak tam ty kousky vidím… Ale pro jistotu tam zavolám.
Urcite tim nic nezkazite. Ucho neni odreny koleno, to bych se bala abych neco nezanedbala ![]()
@Konys Však já se bojím strašně 🙈, na pohotovosti to nikdo nebere a podle oteviracky mají jen do desíti. To je pecka. Tak tam pojedeme hned zítra brzy ráno. Pro jistotu.
Klid.
Synovi uz rupnul (nejmin) 2krat. Poprve jsme na to prisli asi po tydnu, kdyz jsem prevlikala postele
. Tak uz jsme nesli nikam. Podruhe jsem si toho vsimla presne kvuli hnisu v uchu. Na ORL jsme zasli. Trochu mu to vycistila, zadne ATB nedostal, ze to krasne pomohlo odstranit problem. Jen jsme meli davat pozor, aby se mu nedostala voda do ucha a za tyden na kontrolu, zda bubinek srostl, coz pry srostl krasne bez zjizveni. Na bolest si syn nestezoval, jen horecka a unava, takze poznat jsme nemeli jak.
Synovi to taky prasklo, poznali jsme to podle hnisu v uchu, jeli jsme na Orl, tam koukali do ucha, no, jo, už to prasklo, řekli, napsali peroxid a to bylo celý.
Mě před Vánoci praskly oba, tekla mi i krev z uší. Dostala sem antibioticky kapky do ucha. Slyšela sem tak na 50% a docela to dlouho trvalo než se to spravilo.
Tak ji ráno ucho píchli, že to prasklo málo, u druhého uchoa řekli že je v pořádku. Než jsme přijeli domu tak ji druhé ucho prasklo a vytekla krev. Tak jsem tam zas volala a mám to jen obojí vyplachovat peroxidem. Dostala ATB Ospen. Tak snad už bude klid. ![]()