Pravák nebo levák ?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
174
26.9.06 11:47

Pravák nebo levák ?

Víte prosím někdo, kdy a jak nejlíp se pozná, jestli bude dítko pravák nebo levák ?
Slyšela jsem, že u miminek a hodně malých dětí se to nepozná a že většinou začínají levou (chytat předměty i držet tužku apod.).
Naše malinká začala levou dělat pá pá. Napovídá to, že by mohla být levačka ? Já i manžel jsme praváci, ale máme jedu babi a jednoho dědu leváka.
Moc díky za názory a zkušenosti !
Camilla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9867
26.9.06 12:04

Z vlastni zkusenosti vidim, ze se to zacina vyhranovat az po jednom roce. Ada je pravak od malinka, Pepi ze zacatku vypadala jako levak, ale ted zacina preferovat pravou stranu…
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
26.9.06 12:04

Uč děcko používat obě ruce (a nohy), časem se ukáže. Teď je brzo. Náš kluk bude asi pravák, pravou nohou totiž bravurně kope - levou se ne a ne trefit. Ruce jsou mu zatím jedno, ale jedení lžičkou trénujem už přes rok taky pravou. Nevypadá, že by mu to vadilo. Klidně použije i levou, ale málo.

V rodině: mám sestru (výrazně starší) přeučenou z leváka na praváka (tehdá se to tak dělalo), a můj manžel (mladší od mé sestry, starší ode mne) je pro změnu pravák přeučený na leváka (to se zjistilo, že se leváci nemají přeučovat…). Takže manžel všechno dělá pravou a píše levou (spíš škrábe).

Děcko k ničemu nenuť, trénuj ho na obě strany - a pozoruj ho. Uvidíš, že si časem vybere.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
26.9.06 12:52

ahoj, já jsem doktorce říkala, že Jířa je určitě levák - a to mu byly 2 měsíce - protože bere dudlík jen levou rukou. Smála se, že je to prý ještě nevyhraněné. Ale fakt je, že od té doby nic pravou nevzal a dneska je levák jako vyšitý :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
26.9.06 13:00

Ahoj.

Myslím, že na definitivní poznání je čas. Dobré je trénovat obě ruce. Radim byl kolem roku zručný obouručák. S počátkem používání pastelek a nácvikem samostatného jezení se začal vyhraňovat - pravák. Nicméně občas se spe i levou rukou a to pak kolem vypadá :roll: :D
Jinak být levákem není nic hrozného - v dnešní době není problém sehnat pero a tužky pro leváka, škrabku na brambory, nůžky…
Nejhorší je přeučování.

Beruška :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.9.06 13:03

Ahojky,
já si myslím, že v dnešní době je úplně fuk, jestli je člověk pravák nebo levák. Jedině tak ve škole je třeba sedět na té straně lavice (skupina A :lol: ), aby si děcka nežduchaly do rukou loktem.
My jsme ve věku téměř 1 a 3/4 roku „obouručáci“. Je to podle nálady a toho, co malá dělá.

Míša

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
26.9.06 13:13

Já bych to taky nechala, ať si vybere. Třeba i střední polohu.

Jinak z testů, co si vybavuju (ale to je fakt pro starší děti):

1. Tečky tužkou (snad 10 sekund?) - pravou i levou. Hodnotí se počet a vzhled (nepreferovaná ruka má spíš čárky, nebo aspoň moje levačka :) ).
  1. Navlékání korálků - do které ruky je bere, to je ta preferovaná
  1. Kterou rukou hází míček
  1. Když se spojí ruce (jako když tleskáš) - který palec je nahoře

Ach jo, těch testů je 10. Zkusím ti to najít. Nebo sem určitě zavítá maxik a ta to bude vědět.

Jinak já jsem vyložený pravák, manžel levák. Jeho babička mu to dodnes při každé návštěvě vyčítá, ale my se tomu (v duchu, samozřejmě)smějeme.. Rozhodně nepřeškolovat!
 Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1622
26.9.06 13:14

Ahoj holky!
Na určení pravo nebo levorukosti existuje docela jednoduchej test. Ale u tkhle malých dětí to asi ještě nebude fungovat. Můžete to ale třeba zkusit na sobě. Vyberte si jednu ne moc velkou věc (třeba vypínač na zdi) a ze vzdálenosti tak 2 (3) metry na něj zamiřte ukazováčkem. Tak aby ukazováček mířil stále přímo na vybranou věc. Pak zkuste zavřít na střídačku jedno oko. Pokud jste pravák, tak při zavření pravého oka, vám ruka jakoby přestane mířit na předmět a míří napravo od něj. Dítě v takové situaci vlastně uhne rukou „zpět“ doleva, aby mu prst stále mířil tam kam původně. Asi dost zmatenej popis, co? Tak pravákům a levákům zdar!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
26.9.06 13:25

Takže:

lateralita obecně:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lateralita
(jsou tam i odkazy dál)

a ty testy:

www.sci.muni.cz/…teralita.PDF

• zadej do vyhledávače lateralita

Nanka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1765
26.9.06 13:31

Dcerka vse delala od malinka levou rukou,uz kdyz se zacala zajimat o chrastidla,tak pouzivala vetsinou levou ruku…a je levak :wink:

Co me ale dostalo,je to,ze vsichni ji chteli preucit na pravou 8O ja ji proste nechala :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
26.9.06 13:33

Moc díky za názory ! Mám radost, že se sešlo tolik zkušeností a pondětů.
Já vím, že je to vpodstatě jedno, ale ze „starých časů“ mám ještě trochu předsudky a v duchu si přeji, aby malá byla pravačka :oops:
Babička levačka to ale nesmí slyšet, protože to úplně nesnáší a naopak vždycky hrdě vyjmenovává všechny osobnosti, kteří jsou leváci. Hlavně prý leváci mají větší sklony k nadání v uměleckých oborech :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
26.9.06 13:39

No, me je celkem fuk, zda budou holky levo nebo pravoruke - pokud by byla jedna tak a druha jinak melo by to i sve vyhody - treba by se nepraly o nuzky, o skrabku (i kdyz ty mam univerzalni)… A hlavne by se mi lip umistovaly do pokojiku pracovni stoly…
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lau
248
26.9.06 14:02

Ahoj,

Všechno důležité tu padlo: Tvoje miminko je ještě malé, aby se to u něj projevilo na 100%. Důležité je nechat dítě, aby si samo vybralo, co je pro něj lepší. Ono se to projeví až s jemnou mechanikou - navlékání korálků, jehly, malování. U navlékání se projeví dominance u té ruky, která vede důležitější (dalo by se říci „navlékací“) pohyb.

Rozhodně se přimlouvám za to, aby se před levákem z levorukosti nedělala legrace ani v legraci. Moje mamka jednou řekla před neteří levandou, že leváci jsou „krcha“ (nebo tak nějak, přesně si to nepamatuju). Rozhodně to nemyslela zle, nikdy jsme ji nepřeučovali a ani jí nijak netrestali nebo něco podobného, ale neteř si tenhle výrok pamatuje a je jí to hodně líto.

A jedna perlička na závěr: druhá teta (teta Ila) mojí neteře je přeučený levák. Dokáže psát oběma rukama a když je v časovém presu, dokáže malovat oběma rukama najednou :P

A ještě něco - protože kromě téhle tety jsme všichni praváci, tak máme občas problém naučit ji některé ruční práce. Když chtěla naučit plést, tak jsme ji prostě museli poslat za tetou Ilou, protože nikdo nebyl schopen ji to naučit pro levou ruku :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
26.9.06 14:19

Ja jsem levak a neprijde mi na tom nic divneho a nikdy si ze me nikdo neutahoval. Mozna jsem si prisla i trosku vyjimecna.
Nikdy jsem si nevsimala, kdo jakou rukou pise a vzdycky me prekvapilo, ze se lidi podivuji nade mnou.
Ale vzdycky z legrace rikam, ze svet je pro pravaky. To si pravaci ani neuvedomi, kolik veci je „obracene'“ :-) Treba obrazky na hrnicku, kdyz si date caj, jsou pro pravaky. Teda pokud nejsou obrazky kolem dokola:-)
To je spis legrace, ale mela jsem problem se znakovou reci, kytarou, otevrit konzervu atd. atd.

Ale cetla jsem, ze se behem vyvoje mimca uprednostnovani rukou plynule meni a pravorukost ci levorukost se da urcit az pozdeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Šárka
26.9.06 17:32

levák?

Ahoj, vyhraněnost ruky je individuální problém, některé dítko je uhraněné už jako maličké, jindy školkáček nemá ještě ruku vyhraněnou.
Důelžité jej nechat, aˇt bere věci do jaké ruky chce a nepřendávat mu to do té „správné“ ruky šárka

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure