Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím o rady a názory zejména právníky a lidi, kteří si prodejem bytů živí.
Nebližšího půl roku bychom chtěli koupit byt, nespěcháme, čas nás netlačí.
Našli jsme byt, který je v nabídce už cca rok, cena klesla na přijatelnou úroveň.
A teď to začne. Majitelkou bytu je Ruska, jednatelka jednoho s. r.o.-čka. Sro-čko má na adrese bytu sídlo. Jak se to prakticky řeší – udělá se nějako smlouva o smlouvě budoucí, kde se majitelka zaváže, že si sídlo přepíše jinam? Nebo jinak? A jaký je další postup?
Dále – zkoušela jsem vyhledat spojené osoby s jednatelkou a jejím sro-čkem – vypadlo mi tak 30 firem, většinou s rusky znějícími představiteli. Mám se bát, nebo by se nás to jako budoucí majitele bytu nemělo nijak zasáhnout? Na katastru na bytu nic nevisí, není na něj ani hypotéka, byl splacen hotově.
A ještě dále – kdesi jsme vyšťourali, že tato najitelka byla, nebo mohla být, zapojena v podvodu s prodejem nemovitostí – v hrubých obrysech šlo o to, že nějaký notář bral do úschovy peníze od kupců nemovitostí, a pak s těmi penězi pláchl. Tento byt snad měl být jeden z těch, které se takhle měli “prodávat”… Jak to udělat, abychom nebyli oběti dalšího podvodu? Jasně, úschova jedině v bance… Ještě mi napadá, abychom plátci z nabytí nemovité věci byli my, alespoň bychom měli jistotu, že daň bude zaplacena… ale co dál?
Samozřejmě, pokud bychom se pro tento byt rozhodli, tak bychom se obrátili na právníky – ale co přesně máme po právníkovi chtít? A kde najít spolehlivého? (Praha) A také, kolik zhruba právnická rada ohledně koupi stojí? Vůbec netuším, jestli jsou to tisíce, nebo spíš desetitisíce… Další co nás napadlo je, že když bychom byt platili hypotékou, tak ta banka si také leccos proklepne… je to tak? A co přesně kontrolují?
Díky za rady a názory!
Tedka kupujeme byt a pan tam ma taky sidlo firmy a v kupni smlouvě, je zaneseno, že do 30ti dnů od podepsání si to musí přepsat…a banka nás proklepla v registru dlužníků a chtěli po nás výpisy z účtu za poslední 3 měsíce a potvrzení příjmu z prace…
@J_Doe rusi maju takmer vsetky byty na sro. je to koli tomu, ze namaju narok na kupu bytu - ceska republika ma prisne zakony a bojkotuje nakup nehnutelnosti cudzincami. Takze ked chce rus byt a nema dostatocne povolenie kupuje ho na sro. Nemali sme s predajmi tych bytov nikdy problemy - robila som v realitke. Mozem ti v prahe odporucit velmi dobreho pravnika Zdenek Fiala http://www.ak-fiala.cz/#… Ja som s nim spolupracovala na xy pripadoch a cenovo bol velmi fajn. Je to skuseny pravnik - pravne zakladal remax. Je to profik, rozumie sa tomu co robi, vysvetli a neofrnuje sa nad otazkami. Ak nevies kam sa obratit, mozes na neho.
@vertunka píše:
Tedka kupujeme byt a pan tam ma taky sidlo firmy a v kupni smlouvě, je zaneseno, že do 30ti dnů od podepsání si to musí přepsat…a banka nás proklepla v registru dlužníků a chtěli po nás výpisy z účtu za poslední 3 měsíce a potvrzení příjmu z prace…
Kdo vám připravoval kupní smlouvu?
Ten „náš“ vyhlídnutý byt prodávají bez realitky, tak i proto ta neistota..
@Xsenova píše:
@J_Doe rusi maju takmer vsetky byty na sro. je to koli tomu, ze namaju narok na kupu bytu - ceska republika ma prisne zakony a bojkotuje nakup nehnutelnosti cudzincami. Takze ked chce rus byt a nema dostatocne povolenie kupuje ho na sro. Nemali sme s predajmi tych bytov nikdy problemy - robila som v realitke. Mozem ti v prahe odporucit velmi dobreho pravnika Zdenek Fiala http://www.ak-fiala.cz/#… Ja som s nim spolupracovala na xy pripadoch a cenovo bol velmi fajn. Je to skuseny pravnik - pravne zakladal remax. Je to profik, rozumie sa tomu co robi, vysvetli a neofrnuje sa nad otazkami. Ak nevies kam sa obratit, mozes na neho.
Aaaa, tak to mě ani nenapadlo.
Ale ne vlastně, tam je dle katastru majitelem ta žena (6/8), a pak po 1/8 mají její dvě děti, předpokládám.. Firma to nevlastní, jenom tam má sídlo.
Teď jsem zase koukala do LV, píšou tam:
„Omezení vlastnického práva
Typ
Věcné břemeno (podle listiny)“
Co to může být? Říkali, že hypo na to nebrali, tak jaké věcné břemeno?
Jinak moc díky na kontakt na právníka! Co si mám představit pod tím, že je „cenově fajn“? Jenom zhruba.. ![]()
@J_Doe píše:
Kdo vám připravoval kupní smlouvu?
Ten „náš“ vyhlídnutý byt prodávají bez realitky, tak i proto ta neistota..
My kupujeme přes realitku, takže to máme jednodušší, ale připraví vám jí každej advokát podle mě ![]()
@J_Doe platila som 10 000 (12?) islo aj o to, ci to bola hotovost alebo hypo. Cena za 1 obchod aj s uschovou. Bolo to 5 rokov spat. Neviem ci cena ostala taka ista. Zavolaj mu, povedz ze mas odporucanie a aj o aky pripad sa jedna a on ti cenu +/- povie.
To vecne bremeno - moze byt cokolvek - za 100 Kc si daj spravit kompletny vypis z katastra a pozri co tam je. A povedz Ruske, ze sa delis o pravne sluzby. Ona plati polovicu dopredu - a ta polovica ostava u pravnika ak pripad nedopadne a bude to jej chyba, druhu doplatis ty, ked sa pripad uzatvori ![]()
Navyse pravnik to robi tak, ze ty posles peniaze na ucet a predavajuci ich dostane az v momente ked je iste, ze byt bude tvoj
banka tak isto neda peniaze kym nema istotu ze byt prejde na kupujuceho
Přítomnost realitky ti přece žádnou jistotu nedává… Realitka je zprostředkovatel a „neručí“ za klienty a jejich chování.
Podle mě se bojíš zbytečně, i když to chápu - opatrnost je v dnešní době na místě.
Obvyklý postup:
1. Sepíšete a podepíšete smlouvu (ve smlouvě bude požadavek na zrušení sídla firmy do určitého data a sankce, když tak majitelka neučiní)
2. odevzdáte peníze - nejlépe do notářské nebo advokátní úschovy
3. papíry jdou na katastr k přepisu
4. až je na katastru proveden vklad na vaše jméno, jsou vyplaceny peníze majitelce bytu
- doporučuji, aby smlouva o úschově peněz a jejich vyplacení byla sepsaná tak, že peníze budou rozděleny na dvě části - jednu část dostane majitelka bytu a druhou část dostane finanční úřad (daň z nabytí nemovitosti) - přesné částky budou vycházet z dohodnuté kupní ceny. Tímto způsobem budeš mít jistotu, že daň bude zaplacena, protože to udělá přímo advokát z účtu úschovy - majitelka tuto část peněz ani neuvidí. Je to obvyklý postup, advokáti to tak dělávají. Kdyby ten tvůj to tak neudělal, tak na tom ve smlouvě trvej.
Pokud byste měli velký strach, že finanční sankce nebude dostatečnou motivací ke zrušení sídla firmy, dá se to vyřešit následovně:
1. Sepíše se smlouva o smlouvě budoucí (prodej bytu) - kde bude stanovena doba, do které budete zavázáni podepsat kupní smlouvu
2. v tomto mezičase může mít majitelka prostor pro zrušení sídla
3. až po zrušení sídla podepisujete kupní smlouvu
- opět je možné mít klauzuli, že pokud nedojde ke zrušení sídla, kupní smlouva se nepodepíše…
Nejdůležitější ze všeho je, aby majitel bytu (člověk / s. r.o) nebyl zadlužen, nebyla na něm exekuce nebo něco takového. Ale i to je náležitostí smlouvy.
Je potřeba mít právníka, který se postará o smlouvy a úschovu peněz. Pokud nemáš žádného známého, dej na dobré doporučení přátel nebo viz odkaz výše. Právníkovi řekni požadavky na smlouvy a mělo by to být ok ![]()
Věcné břemeno zjistíš jedině na katastru, kde si požádáš o plný výpis z LV a oni ti ho za poplatek dají.
Pokud tam nějaké VB je, opět bych řešila ve smlouvě nebo ve smlouvě o smlouvě budoucí zrušení VB.
Taky si pohlídej, že kupní smlouva musí být sepsaná a podepsaná se všemi majiteli - ne jenom s tou jednou ženou, pokud má jenom 6/8…
Když by se se zrušením sídla nebo věcného břemene cukali, šla bych od toho a našla si jiný byt.
@Whitedog Díky za rady! Advokátní úschovně bychom se chtěli když tak vyhnout, viz úvodní příspěvek…
Teď mě napadá, pokud jsou spoluvlastníci děti, tak se to bude projednávat přes opatrovnicý soud, že? ![]()
@J_Doe píše:
@Whitedog Díky za rady! Advokátní úschovně bychom se chtěli když tak vyhnout, viz úvodní příspěvek…
Teď mě napadá, pokud jsou spoluvlastníci děti, tak se to bude projednávat přes opatrovnicý soud, že?
ano, ak deti niesu plnolete tak sud
@J_Doe píše:
Teď mě napadá, pokud jsou spoluvlastníci děti, tak se to bude projednávat přes opatrovnicý soud, že?
No advokátní úschova ti právě dává jistotu, že ti prodávající neuteče s penězma, pokud by se ten prodej z jakéhokoliv důvodu nepovedl… Je to samozřejmě náklad navíc
My jsme teď kupovali byt taky a naštěstí to proběhlo relativně hladce (i s bankou), čekala jsem horší. Ale smlouvy nám psal kamarád advokát (můžu dát případně kontakt), takže aspoň to bylo bez starostí. No ale teď rekonstrukce, ach jo… Nemáte náhodou tip na dobrého podlaháře?