Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja mam velmi casto pocit, ze dat si 2 a 2 dohromady v necem, cemu vlastne zas tak uplne nerozumim, muze v klidu dat vysledek 3…nebo 5… ![]()
Mozna by ses na to mohla podivat z jineho uhlu…treba ses konecne dala trochu dohromady. Proc z toho byt v depresi?
Ve vysledku…neni to jedno?
@mroe píše: Vícejedno to urcite neni, cim je drivejsi menopauza, tim clovek rychleji zestarne, vyssi riziko ridnuti kosti, sucha vaginalni sliznice a miliony jinych veci, proto hodne zen bere hormonalni substituci..
@Anonymní píše: Více
Tak si nech udelat testy, tady ti stejne nikdo nerekne zda je nebo neni. Muze byt a nemusi. Jedine vysetreni a případně lecbu, pokud chces hormonalni, připadne zkusit nejake přírodní preparáty.. ![]()
Tak může klidně být. Může trvat klidně i 10 let. Mě se po 40 začal zkracovat cyklus. Od 46 vynechávat. Teď chodí tak po tři čtvrtě roce. Je mi 49.
@Anonymní píše: Více
Hormonální substituce je hnus a dá se to řešit i jinak. Hlavně změnou životního stylu a jídelníčku.
Ja vim, ze muzu jit na hormony, ale asi ani nechci, nechci to mit cerne na bilym, cloveku to nemusi psychicky pomoct, spis me zajimaly zkusenosti Vas ostatnich
Treba jak dlouho trvaly pocatecni symptomy nez prisla uplna menopauza
Zajdi na gyndu a nech si vzít krev a zkontrolovat hormony.
Mi je 35 a začalo se mi dít to samé, doktor se na mě tvářil, jak kdybych spadla z višně, že přece nemůže začínat perimenopausa. Je dost dobře možné, že jsem měla hormony hodně rozházené ze stresu a špatné HA (byla jednosložková a byl to humus.)
Dostala jsem svou starou dvousložkovou HA a je mi zase o tolik líp. V noci mě neoblévá smrtelný pot, záchvaty (úzkost, vztek, smutek) zmizely, zase mi začaly růst vlasy. Celkově je mi prostě o tolik lépe.
Může to být perimenopausa a taky nemusí. Pokud ale je, je dobré to řešit, protože čím dřív příjde, tím větší zdravotní potíže se s tím později vážou.
Může to být a nemusí. Myslím, že kratší cyklus i padání vlasů se dá vysvětlit i jinak. Přece jen se po dětech hormonálně žena změní. A vlasy mohou padat kvůli ročnímu období (jaro a podim - jaro už cca měsíc je, takže by to odpovídalo), ale taky třeba kvůli nějakému deficitu. A nakonec ty deficity mohou mít vliv i na ten cyklus… Takže bych si nechala zkontrolovat hormony, pro jistotu…
Děje se mi něco podobného, mívám cyklus 21-24 dní poslední 2 roky. Jsem 6 let po posledním porodu, je mi 42. Hrozně silně vnímám PMS, šílené výkyvy nálad, zadržování vody, bolesti a napětí v prsou i týden před, silné křeče v podbřišku dokonce i při ovulaci, kterou až teď bezpečně poznám podle bolestí. Když jsem to na prevenci říkala gynekoložce, jen odfrkla, že nástup premenopauzy poznám, až se mi bude cyklus prodlužovat. No, hádat se s ní nebudu, ale ona v mém těle není..
A to jsi ty 4 roky neměla cyklus? To by mě bývalo znervoznovalo víc. Co ženu totiž činí mladou, je progesteron, a ten se tvoří po ovulaci. Když není cyklus, není ovulace.
Jinak mně je skoro 47, už asi 5 let pozoruji zkracování cyklu, den před MS mám pocit konce světa, ovulace je občas bolestivejsi. @teroonka přesně jak popisuješ, podle mě to perimenopauza zcela jednoznačně je, ale může to trvat klidně 10 let. Tvá doktorka očividně nemá tucha.
@Hanča1234 píše: Více
A proč je HRT hnus? Mohla bys to rozvést?
Spoustě ženám zachraňuje kvalitu života, kostí a zdraví.
Cyklus jsem mela celou dobu ve smyslu ovulace atd, ale z duvodu srustu po kyretazich byla deloha srostla, takze bez 🩸
@annlady Mezi hlavní negativa patří zvýšené riziko rakoviny prsu, vaječníků, cévních příhod (trombóza, infarkt), přibírání na váze atd.
Ale, ať si každý dává do těla co uzná za vhodné ![]()
Ahoj holky,
jsem 4 roky po porodu posledniho ditete, mela jsem nejake gyn. problemy po porodech s delohou, takze bez menses - ty 4 roky a najednou z niceho nic jsem zacala znovu menstruovat, deloha se sama zazracne opravila, uz je to asi 5 mesicu, ale zaroven s tim jsem zacala pocitovat obcasne uzkosti, na ktere jsem nikdy netrpela, vetsinou je to jen treba pul den az den, kdy je mi tak nejak do place..z deti jsem posledni dobou vyhorela, porad po me nekdo neco chce, do toho se mi zvetsila prsa aniz bych pribrala, ty mam jak v 18ti-aspon neco:-D v noci se obcas potim, cyklus pravidelny 25-26 dnu oproti 27-28 dnech pred tema cca 10 rokama, pred 1.ditetem..
Do toho sleduju, ze mi posledni asi mesic vic padaji vlasy, nikdy jsem tento problem nemela, ani v tehu atd, neni to zadny extrem, ale byla jsem zvykla, ze mi driv vypadavaly vlasy jen u cesani
Dala jsem si 2 a 2 dohromady a mam dojem, ze se zacina hlasit premenopauza, coz jsem necekala tak brzy, myslela jsem si az tak na 45 rok nejdriv
Jake mate zkusenosti? A kdy muzu cekat uplnou menopausu? Je to depresivni:-/