Přestup na jinou VŠ + status studenta
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Přestup na jinou VŠ + status studenta
Zdravím, chodím na VŠ 1. rokem 2. semestr. V polovině 2. semestru jsem se rozhodl, že bych chtěl přestoupit na jiný obor, z důvodu, že mě můj obor nenaplňuje a nebaví. Začínám pobírat sirotčí důchod a nevím jestli se přestupem nevzdám možnosti ho pobírat.
Ještě by mě zajímalo, kdybych přestal do školy chodit do konce semestru, jestli přijdu o status studenta, když nebudu mít zápočty a zkoušky, nebo jestli mi vydrží status studenta do doby konce semestru a já s klidem přejdu na jinou VŠ a sirotčí důchod se mi bude vyplácet normálně.
Děkuji za pomoc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Zeptej se na studijním, ale byla jsem v obdobné situaci - nedodelala jsem zkoušky, pobírala sirotčí důchod a přitom se hlásila na jinou školu. Pobírala jsem ho dal. Jen nevím zda jsem nemusela ještě něco dokazovat ČSSZ, už si to nepamatuji.
Ale na sirotčí důchod mas nárok dokud studuješ, max do 26 let. A i když neuděláš zkoušky, studentem jsi do konce akademického roku pokud se nepletu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud školu sám na žádost neukončíš, tak u většiny veřejných škol to funguje tak, že jsi student až do kontroly splnění studijních povinností na konci roku (resp. do nabytí pravomoci rozhodnutí o ukončení studia, což taky nějaký čas trvá). Druhá věc je, že někdy je lepší ukončit dřív, kvůli zkrácení doby čerpání „studia zdarma“- v prváku je to víceméně jedno, jen přijdeš o tu roční rezervu navíc. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A oni tě vezmou na jinou školu bez přijímaček? To už máš vyřešené a víš to dopředu?
Máš nějaký příslib? Protože za mých dob to nešlo, muselo se projít řádným přijímacím řízením a pak tě třeba uznáním nějakých předmětů pošoupli směrem nahoru ve studiu.
Přihlášky se podávají do konce února. Jestli jsi tohle prošvihl a nemáš ten přestup vyloženě s někým domluvený, tak bych úplně nepočítala s tím, že od září budeš bez přerušení pokračovat ve studiu. Tzn. raději se na to teď nevykašli a semestr si řádně dodělej. Prvák není záživný asi nikde a dost často má praxe od studia hodně daleko. Že tě to teď nebaví, neznamená, že to tak musí být pořád nebo že nebudeš mít uplatnění, které jednou bude fajn.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit