Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj! Neporadili byste mi prosím nějakou diskuzi, příběhy maminek, nejaké odborné čtení (nebo přímo odborníka, který má znalosti) při přetrvávajícím Moro reflexu? Dcera 14 měsíců, trpěla jím od narození velmi silně, ale ani šest lékařů odborníků ji toto nediagnostikovali. Až nyní jsem na tuto neurologickou poruchu narazila, ale na internetu moc informací není.
Zajímalo by mě, jestli se tomu dá nějak pomoci odnaučit, jak přistupovat k dítěti, kterému se vyvíjí možná hyperaktivita…
Víme, že danou křeč spouští pocit, že padá dozadu. Když ji nesu ze schodů, v nosítku ve spánku, ve vajíčku ve spánku, na houpačce
tím, že to má od miminečka, dokážu počátek rozpoznat a ulevit ji, křeč zastavit.
Nicméně tento reflex prý porušuje nervovou soustavu, její správný vývoj, zapříčiňuje ADHD, přecitlivělost na světlo, způsobuje neschopnost rozlišit černý text na bílém pozadí
![]()
Já bych to tipoval na přílišné čtení neověřených informací na internetu. Na internetu najdeš co chceš, nikoli co je potřeba a co je pravda.
Jelikož mi to nedává smysl. Takže tvoje dítě od malá, když má pocit že padá dozadu, tak dostane křeč do celého těla? Jak to může mít ve spánku ve vajíčku?
Motas dohromady spousty věcí a díky internetu už ses nabitá informacemi z těch nejčernějších kronik.
@moje_hvězdička Takže dítě vidělo šest neurologů a nic patologického na dítěti neshledali? Nebo jak to máme chápat? Co dítě přesně dělá?
@moje_hvězdička píše:
Ahoj! Neporadili byste mi prosím nějakou diskuzi, příběhy maminek, nejaké odborné čtení (nebo přímo odborníka, který má znalosti) při přetrvávajícím Moro reflexu? Dcera 14 měsíců, trpěla jím od narození velmi silně, ale ani šest lékařů odborníků ji toto nediagnostikovali. Až nyní jsem na tuto neurologickou poruchu narazila, ale na internetu moc informací není.
Zajímalo by mě, jestli se tomu dá nějak pomoci odnaučit, jak přistupovat k dítěti, kterému se vyvíjí možná hyperaktivita…
Víme, že danou křeč spouští pocit, že padá dozadu. Když ji nesu ze schodů, v nosítku ve spánku, ve vajíčku ve spánku, na houpačce![]()
![]()
tím, že to má od miminečka, dokážu počátek rozpoznat a ulevit ji, křeč zastavit.
Nicméně tento reflex prý porušuje nervovou soustavu, její správný vývoj, zapříčiňuje ADHD, přecitlivělost na světlo, způsobuje neschopnost rozlišit černý text na bílém pozadí
![]()
![]()
Všechno, co píšeš, uvádějí i odborná skripta. Ale to neznamená, že vás musí všechny ty eventuality potkat nebo vás čekají jen ty nejhorší varianty. Většinou situace není tak černá, ani ucebnicová, projeví se jen něco z uvedeného nebo v mírné formě.
Dcera měla taky prodloužený, ale tak do 8-9 měsíců, bude mít 4 roky a je to zdravé, šikovné dítě. Chodili jsme na neurologii a rehabilitace, i k vůli jiným nepřirozeným pohybům. Byla uřvaná a hodně dráždivá. Projevovalo se to, když nebylo po jejím a ona se vztekala, že chtěla něčeho dosáhnout. Ale vývoj spíš dopředu. V 6 měsících si sama sedla, v 7 stoupla, v 11 běhala. Brzy mluvila, hned ve větách.
I doktorka na to přišla při 4 měsíční prohlídce, když malá rvala jak tur, že chtěla ke mě a nechtěla se nechat vyšetřit. I když to je věk, kdy ještě může být, měl by slábnout. Malá se střídavě propínala do luku a rozhazovala ruce a nohy.
Jak se vyvíjí jinak úměrně věku?
Dítě má teprve 14 měsíců a to je málo pro zhodnocení vývoje ve smyslu nějakých poruch. ADHD lze diagnostikovat později, stejně tak lehkou mentální retardaci nebo hraniční pásma. Všechno to souvisí s vývojem mozku. Dítě by mělo být pravidelně sledováno neurologem, který jeho vývoj průběžně vyhodnocuje. My jsme chodili do 3 let.
Spíš bych zaujala pozitivní postoj a nebála se toho, co nemusí ani nastat.
Doporučuji nasadit rybí tuk, třeba Nutravita má už pro roční děti. Ten podporuje celkový vývoj mozku. Dále je vhodný pravidelný režim, nebudit ze spánku. Víc v tomto věku asi udělat nemůžeš.
Šest neurologu nepoznalo, matka a doktor google hned. Kdyby sis raději necpala do hlavy věci, kterým nerozumíš, udělala bys líp.
Příspěvek upraven 05.08.21 v 07:23
@Cenarius píše:
Já bych to tipoval na přílišné čtení neověřených informací na internetu. Na internetu najdeš co chceš, nikoli co je potřeba a co je pravda.Jelikož mi to nedává smysl. Takže tvoje dítě od malá, když má pocit že padá dozadu, tak dostane křeč do celého těla? Jak to může mít ve spánku ve vajíčku?Motas dohromady spousty věcí a díky internetu už ses nabitá informacemi z těch nejčernějších kronik.
Přečti si co ten Morouv reflex je, běžně se u malych deti spousti i ve spanku, od toho se to nazyva reflex
Takze ano, dovedu si predstavit, ze vajicko drcne a u jedince, kde je reflex příliš silny a neslabne, proste zafunguje.
@inkakřivák píše: Šest neurologu nepoznali, matka a doktor google hned. Kdyby sis raději nechala do hlavy věci, kterým nerozumíš, udělala bys líp.
Tohle na tom tez nechapu, co je mysleno těmi šesti doktory. Ani tomu, ze na to ted narazila.
Zakladatelko, Morouv reflex je prece do jistého veku naprosto prirozeny. Ano, kdyz nemizi, doporucuje se to konzultovat s lekarem, ale to mi rekni, ze ani vas pediatr, ale dalších pet odborniku si nevšimli a nerekli ti, o co se jedná a jestli a jak to je potreba resit. To je nějaký divny ne?
Nase pediatra u obou mimin Moroa bezne zkousela na tech prvních prohlídkach.
@moje_hvězdička píše:
Víme, že danou křeč spouští pocit, že padá dozadu. Když ji nesu ze schodů, v nosítku ve spánku, ve vajíčku ve spánku, na houpačce![]()
![]()
![]()
![]()
Odborníci nic neobjevili, nehledej na internetu odborné texty, kterým nerozumíš.
@moje_hvězdička píše:
![]()
![]()
![]()
Odborné čtení bych nedoporučovala. Pokud jsi měla pech na neurology (ikdyž 6 špatných doktorů?
), doporučím ti Mudr. Štefáčkovou na neurologii ve FNHK. Podle naší zkušenosti nic nepodcení, vše vyšetří a pokud se ti něco nezdá tak dobře vysvětlí ![]()
@Villanelle píše:
Přečti si co ten Morouv reflex je, běžně se u malych deti spousti i ve spanku, od toho se to nazyva reflexTakze ano, dovedu si predstavit, ze vajicko drcne a u jedince, kde je reflex příliš silny a neslabne, proste zafunguje.
Já vím co to je. Ale tak ona nepíše, že tím vajíčkem třepe nebo něco dalšího. Takže já bral že je dítě v položeným vajíčku a spí.
@Cenarius píše:
Já vím co to je. Ale tak ona nepíše, že tím vajíčkem třepe nebo něco dalšího. Takže já bral že je dítě v položeným vajíčku a spí.
Tak pravda, nepise. Ono je to tezky, kdyz zakladatelka napise zmatený dotaz a dal ani nereaguje. Ze by dite videlo sest odborníků (neurologu?) a nikdo nenasel problem je asi divny, zvlast neco tak základního, co zna i pul emimina. Abych s ditetem obrazila sest různých lekaru, si nedovedu predstavit co uz by to muselo byt za problémy ![]()
Zakladelka nereaguje, jelikož se věnuje dítěti a netráví čas na internetu
no. Pár přihlouplých komentářů rovnou přeskakuji. Dál. Jak jsem psala. Dcera od narození při běžném chování v klubíčku trpěla na křeče, přesně takové jako popisuje Moro - ruce souběžně nahoru, zastavení dechu, zrudnutí okolo očí, spuštění velmi silného breku a odeznění. Řešila jsem s pediatrou od druhého měsíce života, ta neví co by dceři mohlo být a že kdybych to byla schopna vyvolat v ordinaci, pomohlo by to. Poslala na rizikovou poradnu, tam také neví, poslali na EEG hlavy aby vyloučili epilepsii, tam tři lékaři dle popisu taky nic. Hlava zdá se naštěstí v pořádku. Cvičení na fyzio pravidelně, kromě hypotonie nic zvláštního u dcery také neobjevila. Křeče x krát denně přetrvávají do 5-6 měsíce. Nikdo nic, prý si to vymýšlím. Ve fakultní nemocnici ve 4mesici řekla jedna Dr že je to cosi co už si ani nepamatuji co, ale to jsem ji rovnou řekla, že ne, že to je blbost co říká. Nějaký histerický záchvat či co.
Na dceři nehledám hyperaktivitu, ani jiné postižení, a vím že adhd se rozpozná až za pár let, jen bych si o moroúvém reflexu ráda přečetla víc než jsem vytáhla z Wikipedie.
@moje_hvězdička A proč to těm doktorům nenatočis, když ty projevy má dcera několikrát denně? ![]()
@Cenarius píše:
Já bych to tipoval na přílišné čtení neověřených informací na internetu. Na internetu najdeš co chceš, nikoli co je potřeba a co je pravda.Jelikož mi to nedává smysl. Takže tvoje dítě od malá, když má pocit že padá dozadu, tak dostane křeč do celého těla? Jak to může mít ve spánku ve vajíčku?Motas dohromady spousty věcí a díky internetu už ses nabitá informacemi z těch nejčernějších kronik.
Ano, to je Moroúv reflex. Pocit že padáš dozadu i když se nic takového neděje. A tělo reaguje, neboli brání se tomu pocitu daným reflexem, křečí - ruce se zvedají souběžně nahoru, zastavuje se dech, rudne obličej, vyvrcholí to silným brekem a v tom se celé tělo uvolní.
Pokud nemáte k tématu a dotazu něco inteligentního, prosím běžte jinam.
Příspěvek upraven 05.08.21 v 21:54
„@Svistice“ @Svistice video jsem měla, ale jde to blbe natočit. Ani z videa nic nerozpoznali
Hlavně ta křeč je chvilka, je to pár vteřin. Představte si že nesete novorozence, a najednou je v křeči ručičkama nahoru, nedycha a histericky pláče,,,a zároveň se začíná uvolňovat. A vy se ptáte proč to nenatáčím??? ![]()