Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, jdu ještě s dotazem ohledně vší. Používáte něco jako prevenci, když děti přijdou ze školy s tím, že šel spolužák domů, protože měl vši? Děsím se toho, že bych je pak chytla i já od dětí.
Pořádně prohlédnout a pročesat vlasy všiváčkem. Každý den po návrat domů. Dá se za uši máznout tea tree oil, než jdou do školy, ale nakolik to funguje a nakolik je to placebo, těžko říct.
A pak taková ta klasika, zaplést dlouhé vlasy, nepůjčovat si čepice…
Jediná účinná prevence je děti řádně poučit, že si nemají dávat hlavičky k ostatním dětem, nepůjčovat čepice, čelenky a šátky, a jak tu zaznělo, zaplétat pokud možno vlasy a pečlivě kontrolovat. Mám s vyčesáváním vší bohaté zkušenosti, když šla starší dcera do 1. třídy, donesla si ty potvory doma hned v říjnu a za pár měsíců s nimi dorazila mladší ze školky. Každý večer nasadit čelovku a dvě hodiny česat a česat, brrr. Od té doby nenávidím film Trollové 2, protože ho při tom martýriu chtěly sledovat pořád dokola
Nicméně o důrazném vyškolení už nedonesly domů nikdy nic, přesto že u mladší dcery propuká epidemie ve třídě každé dva měsíce.
Bohužel už jsou vši tak odolné, že na ně žádné olejíčky nefungují. Měla jsem preventivní sprej od Paranitu a ten smrděl tak, že jsem to dětem nemohla udělat.
@The_Assassin píše: Více
Já si užila s holkama taky, dotáhli to že školy, taky nic nepomohlo a hromadu peněz mě to stálo. Nakonec jsem smíchala půl hrnku vodky nebo slivovice s olejem a do toho nakapala trochu tree oilu, Zabalila do fólie hlavu a nechala 2 hodiny působit. Když jsem sundávala fólií tak na ni byly přilepeny vši jak se asi snažili zdrhnout
Pak pročesávala a každý vlas jsem s přilepeným vajíčkem raději ustřihla. Mají hromadu vlasů tak to nevadilo.Asi 3 x jsem každý třetí den zopakovala.Pak jsem to ještě týden pročesávala a kontrolovala ale zbavila sem se jich.
Jak píší všichni, jedině prohlížet, ideálně každý den. I kdyby vši domů přinesly, tak to může podchytit zavčas a nemusí to vždy skončit stříháním vlasů.
Kapu do vlasů tea tree olej, učitelky ve školce ho taky používají.
Teatree dceři nepomohl, stejně je ze školky přinesla. Osvědčil se mi “kouzelný všiváček” Normálně umýt hlavu a pak ji celou po kouskách vyčesat. Rozdělím si hlavu na “sektory” abych to co mám vyčesané znovu případně nekontaminovala. Trvá to cca 20 min. Když je echo, ze je ve školce výskyt, tak to takhle dělám 1× týdne preventivně. Když je opravdu měla, tak jsem použila nějaký šampon proti vším z lékárny a pak vzala hnidy tímhle všiváčkem. Ty hřebínky přibalené k samponům hnidy nevezmu, tenhle jo. Pak po týdnu jen pro jistotu jsem kůru a vycesání zopakovala, ale to už byla čistá. Chytla jsem je od ni i já. Obě máme husté vlasy do půl zad a opravdu to takhle nadvakrát stačilo ![]()
Kluky ostříhat úplně nakrátko, jinak pročesávat vlasy, denně prohlížet, hlavně za ušima a vzadu u krku. Někde jsem slyšela o " elektrickém" všiváčkovi, nevím jestli má někdo zkušenosti. Ty vši jsou dneska, bohužel, už rezistentní, málo co na ně zabírá. Hlavně ať si nepůjčují hřebeny, čepice, gumičky a nedávají hlavy k sobě. A není ani dobré se na návštěvě válet v cizích polštářích a zkoušet si s kamarádkou navzájem oblečení, což zvlášť holky rády dělají ![]()
@Buba mara S elektrickým všiváčkem mám zkušenost, je k ničemu ![]()