Preventivní mastektomie

7
10.12.24 21:55

Preventivní mastektomie

Ahoj, začátkem ledna mě čeká preventivní mastektomie s následnou rekonstrukcí kvůli BRCA1 pozitivitě. Chtěla jsem se zeptat, jestli máte někdo s tímto zákrokem zkušenost. Zajímá mě hlavně, jak jste zvládly samotný výkon a následné zotavování :kytka:.

Příspěvek upraven 10.12.24 v 22:38

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5703
10.12.24 22:36

Jsi tedy odvážná. Můžu se zeptat, kolik je ti let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15978
11.12.24 00:50
@Lil Kitkatt píše: Více
Řekla bych, že zakladatelka bude zřejmě ještě mladá, protože píše „jen“ o mastektomii. Jinak se většinou odebírají i vaječníky…

A statečná určitě je, ale její rozhodnutí nebo spíš lékařské doporučení, je pravděpodobně hodně žádoucí a důležité vzhledem k tomu, čím může být v budoucnu bohužel ohrožena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.24 19:13

Ahoj, zkušenost mám a tedy velmi dobrou. Ale rekonstrukci jsem měla s odstupem cca 3 let.
Bolí to, ne že ne. Ale pro zdraví to člověk udělá rád.
Co Ti spíš chci napsat je, že jsem se trochu bála, až se poprvé po operaci uvidím nahá (jak jsem psala, měla jsem rekonstrukci pozdeji). A musím říct, že jsem byla překvapená, jak mi to přišlo v pohodě.
Ani jsem neměla dojem, že bych přišla „o své ženství“ apod., co se často s tímto zákrokem spojuje.
I s odstupem 6 let jsem moc ráda, že jsem to podstoupila.

• Citovat
  • Upravit
7
11.12.24 19:50
@Anonymní píše: Více

Ahoj. Moc ti děkuji za zprávu. Rekonstrukci až po třech letech si vůbec neumím představit :kytka:. Já jsem nervózní i z toho, že mi jí udělají rovnou. Také hodně přemýšlím nad tím, jak sama sebe po operaci dokážu přijmout. Vím, proč to dělám a děkuji souhře náhod, že jsem dostala šanci nemoc předběhnout, ale ta obava tam prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
489
11.12.24 22:10

Dej pak prosím vědět. Kde ti to dělali, jak jsi to zvládala, jaký byl výsledek. Na příští preventivní prohlídce to chci probrat s lékařkou. Moje máma, babička i prababička měly rakovinu prsu. Ze všech žen, se kterými máma během léčby ležela na pokoji, je už naživu jen ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.12.24 22:32

To jsi vystihla naprosto přesně „šance nemoc předstihnout“. A protože jsem tušila z rodinné anamnézy, že asi mám nějakou zátěž, dostala jsem se postupně (s každou kontrolou) do takového stresu, že vlastně konečné vyšetření BRCA pozitivity mě docela až "potěšilo " (dá-li se to tak říci) a já navíc - na rozdíl od mých příbuzných, které si musely projít nemocí, dostala tuto šanci. Proto pro mě operace byla ve výsledku radostí.
Velkou roli v tom ale také sehrál můj manžel, který mě ani na vteřinu nepřestal podporovat v jakémkoli mém rozhodnutí a naprosto nikdy nedal najevo, že by s tím měl nějaký problém.

• Citovat
  • Upravit
2
12.12.24 09:58

Mám BRCA2 a na preventivní masektomii s okamžitou rekonstrukcí jsem byla před 2 měsíci. Vzhledem k tomu, že mi předtím na MR našli „nějaký útvar“ ( histologie a nekonečné čekání s naštěstí dobrým koncem), jsem se na operaci vyloženě těšila. Ty první dny poté nic moc, za mě hlavně příšerná bolest zad, ale už po týdnu jsem mohla doma trošičku fungovat a po 2 týdnech nastalo výrazné zlepšení. Nebylo to opravdu tak hrozné, jak jsem čekala. Ráda napíšu více info do zprávy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
12.12.24 12:14

@Lucie-N-B určitě se ozvu. Doktorka na genetice mi vysvětlovala, že i když jsou v rodině opakované nádory prsu, tak spolu vůbec nemusí souviset geneticky. Na genetickém základě jdou prý „pouze“ 4% rakoviny prsu. Tak budu držet palce, ať případná genetika dopadne dobře :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
12.12.24 13:23

Taky to tak beru. Šance. Samozřejmě se bojím, ale víc se bojím nemoci. Když jsem se dozvěděla, že jsem nositelkou této mutace, chtěla jsem mít zákrok za sebou už „včera“. A máš pravdu, že postoj manžela taky hraje velikou roli. Mám taky štěstí, protože přesně jak píšeš ty, bere to úplně v pohodě a je oporou :srdce:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
12.12.24 13:24

Taky to tak beru. Šance. Samozřejmě se bojím, ale víc se bojím nemoci. Když jsem se dozvěděla, že jsem nositelkou této mutace, chtěla jsem mít zákrok za sebou už „včera“. A máš pravdu, že postoj manžela taky hraje velikou roli. Mám taky štěstí, protože přesně jak píšeš ty, bere to úplně v pohodě a je oporou :srdce:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.24 13:27

Ahoj, mám to také za sebou a pro mě to vůbec nebyla tak hrozná operace, jak jsem myslela, že bude…dá se to zvládnout, za ten klid to určitě stojí, prsa jsou navíc krásná a dokonce i měkká…což jsem tedy vážně nečekala, ale je to tak, vypadají lépe než před tím :lol:, následné vaječníky a děloha jsou pak jiná kapitola…tam to ženu ovlivní hodně, ale ta prsa jsou jen žláza a tuk, nic to neovlivní…

Příspěvek upraven 12.12.24 v 13:32

• Citovat
  • Upravit
7
12.12.24 13:28
@eem39 píše: Více

Děkuji ti za zprávu, právě jsem si říkala, jak a kdy budu moc po té operaci fungovat. Jak běžné činnosti, jak ruce…, kdy budu třeba moc řídit auto a pod :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
12.12.24 13:35

Auto jsem řídila, myslím, tak za 3 týdny, bála jsem se totiž prudkého pohybu, ale už druhý týden jsem velmi pomalu:-) žehlila, něco málo uvařila. Pro mě na tom snad bylo nejhorší, že jsem se nemohla umýt, o vlasech ani nemluvím, prostě taková špindíra, strasně jsem se vždy styděla při vyzvedávání dětí ve škole a školce. Ale bylo to nedávno, už byla zima, takže bunda, čepice, asi to vadilo mně a ne okolí…:-)Na nemocenské jsem byla dva týdny, poté jsem pracovala z domu další dva týdny. Určitě doporučuji tuhle operaci na zimu, pokud je možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.12.24 13:40
@Veumiu píše: Více

já už po týdnu byla celkem schopná samoobsluhy, nesmíš tedy zvedat ruce nad hlavu, ale když jsem si potřebovala něco sundat, prostě jsem si přisunula židli, po tom týdnu už jsem si i sama uvařila…akorát na sebe musíš dávat hodně pozor a nezvedat těžké věci, balík těstovin pro celou rodinu neuvaříš :D, ale pro sebe ano :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex