Přezdívky jména Ondřej

7
6.5.23 23:06

Přezdívky jména Ondřej

Ahoj, zvažujeme pro miminko jméno Ondřej, ale přijde mi, že kromě Ondráška a Ondry, event. Ondráše není moc možností, jak mu říkat. Napadají Vás nějaké hezké přezdívky? Děkuji. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37240
6.5.23 23:13

Onďas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16797
6.5.23 23:18

Kámoška říká synkovi Oníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79
6.5.23 23:22

Příteli říkám Ondí, Onďo. Kámošovi se říkalo Óňo 😊

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15922
6.5.23 23:22

Óňa, což je ale hrozná varianta, hezké jméno není třeba komplot. Ondrášek, Ondra je myslím dostačující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
6.5.23 23:27

No právě. Z těch prezdívek bych si opravdu nevybrala… a nerada bych u některé z nich skoncila. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
6.5.23 23:29
@Mis1980 píše:
Ahoj, zvažujeme pro miminko jméno Ondřej, ale přijde mi, že kromě Ondráška a Ondry, event. Ondráše není moc možností, jak mu říkat. Napadají Vás nějaké hezké přezdívky? Děkuji. :-)

Slyšel jsem i Olina, podobně i v ženské verzi pro Oldřišku. Tak jméno nemusí mít moc domácích či neformálních variant. Mně přijdou praktická jména, kterými jde říkat přímo a nepůsobí to divně. Např. říkat někomu Jiří zní formálně, ale oslovovat Pavle a nebo Petře, to zní normálně. Jaroslave nebo Miloslave či Miroslave se taky běžné neříká, ale běžně se říká Emile nebo Patriku. U ženských jmen to je složitější, některá se běžně oslovují zdrobnělinou a je to celkem neutrální, taková Anička a možná i Maruška, jiná zas zdrobnělinu ani moc neumožní, třeby Lydie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2470
6.5.23 23:48

A je opravdu nutné, aby jméno mělo milion domáckých variant? Já dokážu na většinu jmen z rodiny a okolí vymyslet desítky zdrobnělin a domáckých podob, ale ve výsledku pak každého oslovuju maximálně jednou variantou jména. Třeba Ondřejovi jsem vždycky říkala Ondro a tím to haslo. Nemyslím si, že by byl odvařený z toho, kdybych na něj volala Óňo nebo Oline. :D Zrovna u jména Ondřej mi všechny domácké podoby kromě Ondry přijdou jako děsné patvary.

Pokud se vám líbí říkat synovi třeba Ondrášku a Ondro, podle mě to úplně stačí. A mimochodem, přezdívka nemusí mít s oficiálním jménem nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
6.5.23 23:49

Já na základku chodila s jedním Ondřejem. Říkali jsme mu,,Ója" :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
6.5.23 23:57

@annali
Je pravda, že přezdívka nemusí mít se jménem žádnou spojitost, to je dobrá poznámka. A milion domáckych variant asi taky není potřeba. Mám pocit, že v souvislosti s tímto konkrétním jménem jich moc normálních není. Každopádně děkuji všem za reakce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
7.5.23 00:00
@annali píše:
A je opravdu nutné, aby jméno mělo milion domáckých variant? Já dokážu na většinu jmen z rodiny a okolí vymyslet desítky zdrobnělin a domáckých podob, ale ve výsledku pak každého oslovuju maximálně jednou variantou jména. Třeba Ondřejovi jsem vždycky říkala Ondro a tím to haslo. Nemyslím si, že by byl odvařený z toho, kdybych na něj volala Óňo nebo Oline. :D Zrovna u jména Ondřej mi všechny domácké podoby kromě Ondry přijdou jako děsné patvary.Pokud se vám líbí říkat synovi třeba Ondrášku a Ondro, podle mě to úplně stačí. A mimochodem, přezdívka nemusí mít s oficiálním jménem nic společného.

Tak přezdívka je nepřesné, jde spíš o domácí či neformální podobny jména. Přezdívkou se zpravidla neříká doma, když tak to není od jména, ale když třeba on říká jí beruško nebo kočičko ap. Oboje má své výhody, jména kde se oslovuje běžně oficiální podobou a potom naopak jména, kde se oslovuje domácí podobou jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37240
7.5.23 00:04
@Mis1980 píše:
@annali
Je pravda, že přezdívka nemusí mít se jménem žádnou spojitost, to je dobrá poznámka. A milion domáckych variant asi taky není potřeba. Mám pocit, že v souvislosti s tímto konkrétním jménem jich moc normálních není. Každopádně děkuji všem za reakce.

No jéjé. Kdybys viděla jaký přezdívky vymýšlí naše šestiletá dcera jak bráchovi, tak tátovi a mě a nechápu kam na to chodí. Já jsem teda dopadla asi nejlíp. Nejhorší je, že ta naše 1,5 léta nejmladší to po ní opakuje. Takže místo mami, mně kolikrát říká meme a vysvětli jim to :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2603
7.5.23 00:08
@JancaS84 píše:
No jéjé. Kdybys viděla jaký přezdívky vymýšlí naše šestiletá dcera jak bráchovi, tak tátovi a mě a nechápu kam na to chodí. Já jsem teda dopadla asi nejlíp. Nejhorší je, že ta naše 1,5 léta nejmladší to po ní opakuje. Takže místo mami, mně kolikrát říká meme a vysvětli jim to :roll:

Jednou jedny zlotřilé holky mi daly přezdívku Plzák. Jim bylo něco přes 10, jestli 12, už nevím, mně bylo myslím 23 nebo možná 22. Spal jsem někde ve stodole na seně a najednou slyším Plzák spí a myslím, že po mě začly skákat. Pak jsem jednu chytil za nohy, trochu ji tahal po trávě, od ní pak měla obarvené kalhoty, ještě se na to moc netvářila. Jenže toto už je skoro 40 let zpátky.
Reagovala na mě jistá osoba urážkou, která je žalovatelná. V té souvislosti doplním, že příspěvek výše byl spíš pro pobavení, jako ukázka, co je přezdívka, na rozdíl od domácích variant jména. Příběh jsem si nevymyslel, i když se stalo opravdu před lety.

Příspěvek upraven 07.05.23 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1049
7.5.23 00:19

Ondra, Ondráš/ek, Oňďa, Óňdik, Oňďas, máme jich doma několik generací a myslím, že každému sedne něco a stačí to :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5592
7.5.23 00:20
@Náhodný host píše:
Jednou jedny zlotřilé holky mi daly přezdívku Plzák. Jim bylo něco přes 10, jestli 12, už nevím, mně bylo myslím 23 nebo možná 22. Spal jsem někde ve stodole na seně a najednou slyším Plzák spí a myslím, že po mě začly skákat. Pak jsem jednu chytil za nohy, trochu ji tahal po trávě, od ní pak měla obarvené kalhoty, ještě se na to moc netvářila. Jenže toto už je skoro 40 let zpátky.
edit admin: urážky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko